Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.
Kureren - Det latinamerikanske kjøkkenet er ikke viden kjent for sine store høyder. Hittil. For ett av de nye in-kjøkkenene er nemlig det peruanske, skal man tro "hemmelige tips" i reiselivets bransjemedier.
Debatt, Kureren - "Å bekranse seg med ord er enkelt," skriver stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (A). "Frihet - mangfold - kvalitet er regjeringens «laurbærkrans» i kulturpolitikken. Det som imidlertid er en utfordring er at regjeringens kulturpolitiske ledelse har bekranset seg før jobben er gjort."
Kureren - Spanske eksperter har angivelig funnet Den hellige gral. Begeret, som Jesus skal ha drukket av under sitt siste måltid, er i en kirke i Nord-Spania. Men strømmen av turister til basilikaen i den spanske byen León ble over natten så stor at "gralen" ikke lenger kan stilles ut.
Kureren - Arkitekturens mest prestisjetunge pris, Pritzker-prisen, går i år til Asia for tredje år på rad. I år er det japaneren Shigeru Ban som vinner prisen. Ban er kjent for elegante og nyskapende prosjekter for private kunder, men også for å finne nye løsninger under humanitære kriser.
Kureren - Henri Matisses maleri "Blå kjole i okergul lenestol" fra 1937 er en av mest verdifulle kunstskattene i landet. Men i dag kunngjorde Henie Onstad Kunstsenter at bildet leveres tilbake til familien, som maleriet ble stjålet fra av nazistene under Andre verdenskrig.
Kureren - Arkitekter over hele verden ber Russlands president Vladimir Putin om å redde Sjukhovtårnet. Bygget mellom 1920 og 1922 etter ordre av Lenin for å spre sovjetpropaganda, er det gamle russiske radiotårnet mest kjent som "Moskvas eiffeltårn".
Kureren - Norge skal, sammen Sverige og Finland, være på plass på en felles nordisk paviljong ved den 14. internasjonale arkitekturutstillingen "La Biennale di Venezia", som regnes som verdens viktigste arkitekturutstilling. Der vil nordisk bistand i Afrika stå i fokus.
Kureren - Som reaksjon på den store boomen av kommunale kulturhus, som har blitt reist og er i ferd med å reises over hele landet, sier FrP seg sjokkert over "sløsingen" på kultur i kommunene. FrPs Helge André Njåstad antyder at budsjettet for kommune-Norge kan bli kuttet i 2015.
Debatt, Kureren - Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Haukeland Liadal ser seg ikke fornøyd med svarene fra kulturstatssekretær Knut Olav Åmås i debattspaltene på Kureren.no. Åmås hevder kulturlivet nå trekkes med i beslutningene, men merker bransjen noe til dette, spør Liadal.
Debatt, Kureren - Statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, svarer på kravet om at han bør "definere kvalitetskultur", som Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Liadal fremmet i et debattinnlegg på Kureren. "Vi greier det, men vil ikke," skriver Åmås.
Kureren - Det var mange klare tegn på at kunstmarkedet i fjor opplevde sitt beste år i historien, og nå er det bekreftet. Salget av kunst gjennom auksjoner økte i 2013 med 13 prosent og nådde rekordsummen 12 milliarder dollar (71,6 milliarder kroner).
Debatt, Kureren - I kulturpolitikken kommer regjeringen kun med "innholdsløse budskap," skriver Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Liadal i et debattinnlegg på Kureren. Hun oppfordrer kulturstatssekretær Knut Olav Åmås forklare med hva regjeringen mener med å satse kun på "kvalitetskultur".
Kureren - USAs tidligere president George W. Bush har allerede fått sin plass i historien på grunn av "krigen mot terror". Men han vil kanskje bli husket for flere ting. Nå driver Bush med oljemaling, og i april kommer han med sin første maleriutstilling. I USA er forventingene store.
Kureren - Halvannet år etter at seks kunstnere ble bedt om å lage utkast til minnesmerker etter 22. juli-terroren, er det i dag blitt kåret en vinner. Vinnerutkastet til Jonas Dahlberg består av et kutt i en naturlig odde ved Utøya, som kraftfullt symboliserer det som ble revet bort den 22. juli.
Kureren - I sjøen utenfor Gaza har en lokal fisker funnet en 500 kilo tung gresk bronsestatue av guden Apollon. Statuen på 1,8 meter er fra mellom 400-100 f.Kr. Funnet har en stor historisk betydning da det ikke finnes andre eksempler av klassiske greske statuer i denne størrelsen som ikke er laget i stein.
Kureren - En ny ekspertrapport om regjeringskvartalets fremtid bekrefter de fleste anbefalingene i utredningen fra juni 2013: Det bør bygges nytt og konsentrert, og kvartalet flyttes noe østover. Men om riving av Høyblokka og Y-blokka våger ikke rapporten å konkludere.
Debatt, Kureren - Høyre-FrP-regjeringen har kuttet over 10 millioner i budsjettet til innkjøpsordningen for litteratur. Men ikke nok med det: Statssekretær Knut Olav Åmås blander seg inn i hvilke sjangere som kan lånes på bibliotekene, beklager stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) i dette innlegget.
Kureren - Spanske myndigheter overrasker med nye repressive tiltak. Politiet i Salamanca har stanset en kunstutstilling som gjorde narr av statsministeren. Maleren ble anholdt av politiet, som uten lovhjemmel plukket ned maleriene hans og plasserte dem ute i regnet.
Kureren - Pablo Picasso er en av historiens mest kjente kunstnere, men ikke alle verkene hans er kjent for publikum. Nå er en ny stor utstilling i Madrid, som skal vise 180 kunstverk av Picasso, mange av dem for første gang, nesten klar. Den omtales allerede som "årets utstilling".
Kureren - Sarajevo er fortsatt et førsteklasses reisemål for autentisk verdensmat - altså der lokale spesialiteter og delikatesser tilbys i rikere monn enn enhetlige internasjonale retter. Fra fast food til forhåndsbestilt mat; nesten alt på menyen har bosniske røtter og en bosnisk vri. En vri som er verdt en tur.
Kureren - "Bosnia og Hercegovina" - for de fleste av oss hefter det en del forestillinger om dette Balkan-landet, mange av dem feilaktige. Og at det bosniske kjøkkenet skulle være verdt en reise i seg selv, er ikke blant de mest kjente forestillingene. Likevel er det en kjensgjerning.
Kureren - Det er lett å bli begeistret på restaurant i Beograd når selv hurtigmaten er en fest. Blant shabby-chique lokaler, illegale husbåtrestauranter og glorete palasser for de nyrike er det overflod av autentiske matopplevelser man kun kan få i nettopp Serbias hovedstad.
Kureren - Fyrig Balkan-mat, med masse chili og paprika, det er klisjeen om det serbiske kjøkkenet. Det finnes, men det er et unntak, både historisk og i nåtiden. Likevel er det serbiske kjøkkenet utvilsomt et av Europas beste og mest varierte. Grill, gryter og bakst står i fokus, i hvert fall i dag.
Kureren - Levende, bebodde broer. I samtiden høres det futuristisk ut når arkitekter over hele Europa nå legger frem det ene forslaget etter det andre, som stort sett møter motstand fra investorene. Men den nye trenden er faktisk kun en gjenoppdagelse av et middelalderfenomen. Den gang var det helt vanlig.
Kureren - Med jevne mellomrom raser kulturkampen om Istanbuls mest kjente historiske minnesmerke, Hagia Sofia, selv om tyrkiske myndigheter etter beste evne har prøvd å avblåse den. Ekskatedralen og eksmoskeen er nå definitivt et trosnøytralt museum. Men ikke alle vil høre.
Kureren - Mens vi her i Norge feirer Munch-jubileum med en stor utstilling, har de store museene i Europa også mye å tilby i 2013, særlig når det gjelder surrealisme og det gamle Egypt. Det ser ut som om den store Salvador Dalí-utstillingen i Madrid blir blant årets største suksesser, men også Paris, Berlin og London har godbiter.
Kureren - Ras al Khaimah presenterer seg selv som "det neste store reisemålet" i De forente arabiske emirater. Men det skal ikke skje kun ved hjelp av fornøyelsesparker og gedigne shoppingsentre. Arkeologien og de gamle kulturskattene skal stå i fokus.
Kureren - Taliban ødela i årevis mye av den rike kulturarven i Afghanistan, som de gigantiske buddhastatuene i Bamiyan i 2001. Men det ser ut til at en forbannelse forsetter å hvile over den kulturelle arven i Afghanistan. Nå forbedrer kinesiske ingeniører rivingen av en gammel, og verdifull buddhistisk klosterby.
Kureren - Det kontroversielle utkastet Lambda til et nytt Munch-Museum er, for mange, en kopi av bygningen som dem sammen arkitekten gjorde ti år tidligere i Las Palmas. Paradoksalt nok er "Lambda-originalen" den mest kontroversielle bygningen også i denne spanske byen.