See also:
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 07.02.2014 - Innkjøpsordningen: Svarte-Per-spill fra regjeringen
» 28.01.2014 - Kjersti Toppe (Sp): "Reservasjonsrett – eller muligheit"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Både mer og mindre profesjonelle kor loves støtte: Oslo fagottkor underholdt ved Stortingets julelunsj 2013
© Stortinget/Kureren
Debatt | Kultur - Innenriks

Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"

Forvalter et rekordkulturbudsjett: Statssekretær Knut Olav Åmås, her sammen med statsminister Erna Solberg under OL i Sotsji

© Statsministerens kontor/Kureren
Debatt, Kureren, 11. mars 2014
- Statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, svarer på kravet om at han bør "definere kvalitetskultur", som Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Liadal fremmet i et debattinnlegg på Kureren. "Vi greier det, men vil ikke," skriver Åmås.

Etter åtte år med de rødgrønnes styringsiver, kan norsk kulturliv nå glede seg over at det faktisk er de selv som skal skape de gode ideene. Det har ikke Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Haukeland Liadal skjønt (se hennes debattinnlegg på Kureren.no den 3. mars, "Regjeringens kulturpolitikk: 'House of something'").

Jeg utfordret en fullstappet konferansesal under musikkfestivalen Bylarm forrige uke til å komme med konkrete alternativer til knutepunktordningen for musikkfestivaler, en ordning vi har arvet og som flere har kritisert for ikke å fungere godt nok. Slike ideer er vi interessert i, samtidig som vi gjerne vil ha forslag til hvordan knutepunktordningen kan forbedres. Derfor evaluerer vi nå alle som får midler fra den.

Liadal insisterer på at jeg som rikspolitiker skal "definere kvalitetskultur". Ja, slik tenker en rødgrønn politiker: Det skal styres og defineres fra sentralt hold - og så skal kulturlivet danse etter den pipen og den lyden.

Flere av Arbeiderpartiets kulturministere har nok villet definere "kvalitet", men greide det ikke. Vi greier det, men vil ikke. Grunnen er prinsipiell: Å etablere de viktigste kvalitetskriteriene er noe av kjernen i selvstendigheten og friheten til hver enkelt sektor i kulturlivet. Det skaper ytterst viktig diskusjon i kulturmiljøene selv. Så skal vi evaluere hvordan de gjør det ut fra disse kriteriene.

Både bredde og topp
Liadal mener regjeringens markante økning i midlene til to av Norges aller beste kor går utover andre kor. Da glemmer hun at vi i årets budsjett har en særdeles kraftig økning i midlene som alle andre kor kan søke på. Norge er endelig i ferd med å få en skikkelig satsing på kor. Og vi tenker både bredde og topp samtidig.

Slik tenker vi også på filmområdet. I 2014 brukes det totalt trekvart milliard statlige kroner på film. Det gi

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Haukeland Liadal: Regjeringen har kun "innholdsløse budskap"

© Arbeiderpartiet/Kureren
r et unikt rom for bredde i satsingene - bredde som kan skape topper med både høy kvalitet og stort publikum. Samtidig er vi i gang med nytenkning i filmpolitikken. De rødgrønne har overraskende sittet helt passivt og sett på at både norske og utenlandske filmproduksjoner stadig mer aktivt søker til andre land enn Norge. Derfor er vi nå midt i en rask utredning om incentiver på filmområdet. Utredningen er klar allerede om en måneds tid.

Det mangler ikke på nye ideer i det politiske arbeidet regjeringen nå er i full gang med på det brede kulturområdet. Til forskjell fra den etter hvert styringsarrogante rødgrønne regjeringen, ønsker vi å trekke hele kulturlivet med i tenkningen fra starten av.

Vel blir det tenkt mange gode tanker i regjeringskorridorer og på Stortingets mange møterom. Men de aller beste viser det seg ofte at det er kulturlivet selv som har. Den tankegangen preger også vår gjennomgang av Kulturrådet og arbeidet vi har satt i gang om kunstnerøkonomien.

Det er fascinerende å observere opposisjonens utålmodighet med den nye regjeringen etter våre fem måneder i arbeid. Plutselig er åtte års somling med en lang rekke saker glemt. Det er ikke anstendig. Et eksempel: Nå er Norge endelig i ferd med å få en oppdatert mediepolitikk. På få måneder er vi nesten i havn med plattformnøytral mediestøtte, og arbeidet med felles lavmoms for papirmedier og digitalmedier er i full gang.

"Vi skulle gjerne gitt til alle. Men også kulturpolitikk er prioriteringer," skriver Hege Haukeland Liadal. Så sant som det er sagt.

Det er prioriteringer vi driver med - innenfor rammene av tidenes største norske kulturbudsjett. 2014-budsjettet er på 656 millioner kroner mer enn de rødgrønnes budsjett for 2013, en økning på 6,8 prosent. Som et viktig supplement til offentlige penger, vil vi dyrke frem en ny kultur for privat finansiering. I tillegg, ikke i stedet for.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no