See also:
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 10.07.2013 - Cuba varsler en ny fase av økonomiske reformer











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fortsatt sært og svært sjarmerende: Cubas hovedstad Havanna
© IADB/Kureren
Reise | Økonomi - Cuba

"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Uglobalisert: Ikke én McDonalds å se i Havannas gater

© IADB/Kureren
Kureren, 17. april 2015
- Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Alle vil se Cuba nå, også amerikanere. Men ikke alle amerikanere kan reise til Cuba, siden regjeringen i Washington kun autoriserer besøk innenfor 12 kategorier, blant annet utdanning, religion, kunst og sport - men ikke turisme.

Tilstedeværelsen av amerikanerne i Cuba er blitt mer synlig i gatene i øya etter at presidentene Barack Obama og Raúl Castro overrasket hele verden den 17. desember, da de kom med kunngjøringen om at de to landene ville gjenopprette diplomatiske forbindelser etter et halvt århundre med fiendskap.

Sjarmen av å være "annerledes"
Cuba, som ble besøkt av tre millioner turister i 2014, rapporterte en ny rekord i begynnelse av 2015: En million besøkende i første kvartal i år. Og dette betyr en økning på hele 14 prosent sammenlignet med den samme perioden i 2014, ifølge landets turismemyndigheter.

Den kubanske turismedepartement sier at "denne positive trenden" er en konsekvens av en stor økning i tradisjonelle markeder som Canada (12,6 prosent), Tyskland (23,3), Frankrike (22,8), Storbritannia (30,6) og Italia (10,8), men også USA (29,5).

Eller, som anonyme kilder i den kubanske turismedepartement sier til den meksikanske avisen 'El Financiero', "mange turister fra hele verden ønsker å reise til Cuba før en invasjon av amerikanske bedrifter og turister endrer landet."

Rundt 100.000 amerikanere besøkte Cuba i 2014. Og ifølge eksperter kunne opp mot 1,5 millioner amerikanske turister besøke landet hvert år dersom boikotten stanses. Men øya ville ikke vært klar til å ta imot et så stort antall reisende. De private restaurantene har ikke kapasitet til å betjene så mange gjester, og det er allerede svært vanskelig å finne ledige rom i gamle Havanna.

Men kubanerne forebereder seg. Flyplassen i Havanna, som nylig er blitt oppusset, skal igjen utvides med en investering på 207 millioner dollar. Og dette er ikke de eneste store investeringene.

María del Pilar Macías Rutes, Cubas statssekretær for turisme, kunngjorde nylig at hennes land har et "ambisiøst" program for reiselivsutvikling frem til 2025. Og dette betyr blant annet planer om å bygge mer enn 20.000 hotellrom på øya. "Alt er grundig planlagt," hevder Macías Rutes.

Og også i Nord-Amerika er man klar til å investere på Cuba så snart regjeringen gir startskuddet. Den isolerte øya, der innbyggerne har hungret etter utenlandske varer og produkter i årtier, ses på som et stort, potensielt marked. Og det gjelder også reiselivsmarkdet.

Bekymring i Mexico
I Mexico ser man samtidig veldig nøye på utviklingen i Cuba. Store deler av den meksikanske reiselivsnæringen frykter at Cuba vil kunne utkonkurrere Mexico og "stjele turister" fra dem. Det meksikanske reiselivet sliter for tiden med store strukturelle problemer, samt et imageproblem på grunn av narkokrigen i landet.

"Forsoningen mellom Cuba og USA, etter at den diplomatiske konflikten mellom de to nasjonene har vart i 54 år, vil skade Mexico når det gjelder reiseliv og økonomi, siden mange amerikanere som hittil har valgt å feriere i Cancún eller Riviera Maya nå viol kunne reise til Cuba," bemerket nylig den meksikanske avisen 'El Financiero'.

"Og de meksikanske forretningsmennene som til nå har gjort forretninger på Cuba vil også kunne bli fortrengt av amerikanerne. Snart kommer McDonalds og Coca Cola til Cuba," konkluderer den meksikanske avisen. Og da blir kubanske og meksikanske produkter raskt utkonkurrert.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no