See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.01.2014 - Raúl Castro advarer om "kampanje mot regimet på Cuba"
» 25.02.2013 - Planlagt slutt for Castro-regimet på CubaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Marino Murillo er nestleder i den kubanske regjeringen og leder det økonomiske reformarbidet på Cuba
© DFATD/Kureren
Politikk | Økonomi - Cuba

Cuba varsler en ny fase av økonomiske reformer

Cubas president Raúl Castro

© GOVBA/Kureren
Kureren, 10. juli 2013
- Cubas regjering lover store økonomiske reformer i løpet av 2013 og -14. Dette inkluderer en gradvis privatisering av statlige selskaper og en oppmuntring til utenlandske investeringer på øya for å skape ny teknologi, finansvirksomhet, nye markeder og ny sysselsetting.

"I løpet av resten av 2013 og 2014, skal vi jobbe med de mest dyptgripende omveltningene," annonserte Marino Murillo i går. Murillo er nestleder i den kubanske regjeringen og leder komiteen som er ansvarlig for å gjennomføre den nye sosiale og økonomiske politikken som Cubas president Raúl Castro annonserte i 2010.

"Den første fasen av reformene har så langt i hovedsak vært å fjerne flere av forbudene i samfunnet," forklarte Murillo under en samtale med lokale medier i Havanna tirsdag.

Murillo annonserte at noen av de kommende endringene som den cubanske regjeringen vurderer vil gir mer autonomi til de statlige foretakene. "Vi må fjerne alle hindringer som bremser foretakenes muligheter," sa reformkoordinatoren. Men Murillo understreket også at reformene vil være innenfor "modellen som forsvarer revolusjonen og dens ledere og vil være basert på sosialt eierskap og ikke private foretak, selv om disse fremmer sysselsettingen."

Den kubanske toppolitikeren ga også detaljer om hvordan landets statlige virksomheter skal gis mer autonomi. Ifølge Murillo vil virksomhetene bli gitt lov til å sitte igjen med 50 prosent av overskuddet etter skatt og dermed kunne reinvestere fortjenesten i produksjonsprosessen. Fortsatt administreres hele overskuddet til de statlige virksomhetene av staten, som også styrer kostnadene og fordelingen av disse ressursene.

"De statlige selskapene vil fortsette å være nøkkelen til bruttonasjonalproduktet, men gjøres noe mer effektive," sier Murillo.

I løpet av denne reformprosessen er det også planer om "nedleggelse, fusjonering eller omlegging til en annen styringsform for de selskapene som har gått i tap i mer enn to år" med målet om å "forbedre virksomhetens effektivitet og iverksette tiltak mot bølgen av ubetalte regninger som for tiden svekker nasjonaløkonomien."

Den kubanske regjeringsplanen inkluderer også en invitasjon til investorer fra utlandet. "Vi vet at øya bør tiltrekke seg flere utenlandske investeringer," innrømmet Murillo, men påpekte at myndighetene kun vil åpne døren til selskap som er villige til å overføre teknologi til Kuba eller kan bidra til å skaffe finansiering eller bedre arbeidsmarkedet på øya.

Ifølge Murillo er det nå at det komplekse detaljarbeidet med reformene begynner. Nå skal hele den sosiale og økonomiske politikken omformuleres i detalj, slik Cubas regjering godkjente det i 2010.

Etter et halvt århundre med tett statlig kontroll, har Castro-regjeringen de siste årene fremmet et sett av små reformer. Dette gjelder blant annet en mindre striks utvandringspolitikk som har hindret kubanere å reise fra øya, fjerning av restriksjonene på hvem som får lov til å etablere småbedrifter og muligheter for bøndene til å styre deler av virksomheten sin selv.

Men flere analytikere og opposisjonen på Cuba har beskrevet alle disse endringene som kun "kosmetiske reformer" som ikke innebærer en reell politisk eller økonomisk åpning av det kubanske samfunnet.

Likevel er det nå utsikter til dyptgripende politiske reformer.

Senest om fem år vil president Raúl Castro, broren til revolusjonsleder Fidel Castro, trekke seg fra makten på Cuba. Det annonserte presidenten etter at han ble tatt i ed for en ny femårsperiode i det kubanske parlamentet i februar i år. Raúl overtok makten provisorisk i 2006 etter at broren Fidel ble pleietrengende som følge av alvorlig sykdom. Dette ble formalisert i 2008, da Raúl ble valgt til landets nye leder av det kubanske parlamentet.

Les mer om Castros annonserte avgang i denne artikkelen: "Planlagt slutt for Castro-regimet på Cuba".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no