See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.01.2014 - Raúl Castro advarer om "kampanje mot regimet på Cuba"
» 10.07.2013 - Cuba varsler en ny fase av økonomiske reformerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Brødrene Fidel og Raúl Castro i det cubanske parlamentet
© Parl. cubano/Kureren
Politikk - Cuba

Planlagt slutt for Castro-regimet på Cuba

President Raúl Castro talte i går i det cubanske parlamentet

© Parl. cubano/Kureren
Kureren, 25. februar 2013
- Nå er det offisielt. Senest om fem år vil president Raúl Castro, bror til Fidel Castro, trekke seg fra makten på Cuba. Det annonserte presidenten etter at han ble tatt i ed for en ny femårsperiode i det cubanske parlamentet.

Den 81-årige presidenten på Cuba, som tok over for revolusjonslederen og broren Fidel i 2008, ble på søndag bekreftet for nok en femårsperiode ved makten av det cubanske parlamentet.

Men senest i 2018 er det slutt for Castro-slekten ved toppen av maktpyramiden på Cuba, der de har sittet siden revolusjonen i 1959. Raúl Castro annonserte at han planlegger dyptpløyende reformer i sine siste år ved makten for å forberede Cuba på en ny æra når han trekker seg tilbake i 2018.

"Blant de endringene vi foreslår er å endre grunnloven for å begrense tiden i de viktigste vervene i staten og regjeringen til maksimalt to femårsperioder, samt å innføre maksimumsaldersgrenser for å inneha disse ansvarsvervene," sa presidenten i talen sin til parlamentet i Havanna.

Castro trakk selv konklusjonen av endringene han foreslår i grunnloven. "Jeg vil klargjøre at, i mitt tilfelle, ... vil dette være min siste mandatperiode," sa presidenten. Perioden utløper i 2018, og da må det cubanske parlamentet ha valgt en ny statsleder.

Det betinger imidlertid at 81-åringen holder seg ved relativ god helse de neste fem årene. Det cubanske parlamentet valgte i går kveld også en ny visepresident, den 52 år gamle Miguel Díaz Canel Bermúdez, som i tilfelle Castros frafall nå formelt står klar til å avløse presidenten.

Raúl Castro selv viste seg i talen å ha et realistisk forhold til evnen sin til å holde seg ved makten helt til 2018. Statsmakten måtte være godt forberedt "på tapet av statslederen på en slik måte at man bevarer nasjonens kontinuitet og stabilitet uten noen form for avbrytelser," sa Castro, rett etter å ha annonsert Díaz Canel som sin visepresident.

Díaz Canel blir dermed også det første regjeringsmedlemmet på en såpass høy post som ikke personlig deltok i revolusjonskampene før 1959. Raúl Castro selv sto side ved side med sin bror under kampene, og har siden 1959 sammenhengende innehatt toppverv i kubansk politikk.

Raúl overtok makten provisorisk i 2006 etter at broren Fidel ble indisponert som følge av alvorlig sykdom. Dette ble formalisert i 2008, da Raúl ble valgt til landets leder av det cubanske parlamentet.

Siden 2008 har presidenten gått inn på en forsiktig reformkurs, men fortsatt klart innenfor rammene av den cubanske revolusjonen. Viktigst har de økonomiske reformene vært, der flere yrkesgrupper har fått lov til å etablere private småbedrifter og slik har kunnet utfordre statsmonopolismen i en liten grad. Videre har Castro opphevet det meste av reisebegrensningene for cubanerne.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no