See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.07.2013 - Cuba varsler en ny fase av økonomiske reformer
» 25.02.2013 - Planlagt slutt for Castro-regimet på Cuba











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Cubas president Raúl Castro under sin tale i går
© Gobierno de Cuba/Kureren
Politikk - Cuba

Raúl Castro advarer om "kampanje mot regimet på Cuba"

Brødrene Fidel og Raúl Castro i det kubanske parlamentet

© Parlamento cubano/Kureren
Kureren, 2. januar 2014
- Cubas president Raul Castro advarte onsdag om at revolusjonen, som ble fullbyrdet for 55 år siden, nå står overfor en politisk og ideologisk "kampanje". Målet var en omveltning for å avslutte det sosialistiske systemet øya har levd under i det siste halve århundret.

Castro ledet i går minnemarkeringen under den såkalte "Día de la Liberación", den kubanske nasjonalfeiringen, som ble holdt i Céspedes-parken, på det samme stedet der Fidel Castro den 1. januar 1959 kunngjorde at revolusjonen han selv ledet hadde triumfert på Cuba.

Under en lengre historisk gjennomgang av disse 55 årene siden revolusjonen, minte general Castro om at broren hans, Fidel, allerede den gang hadde advart om at den sosialistiske omveltningen ville være en "hard og farlig prosess."

Men Raúl Castro talte også om nåtidens utfordringer og henviste spesielt til det han hevdet var en politisk og ideologisk kampanje mot regimet i Havanna, "ledet fra sentrene for den globale makten," og som hadde som mål "å få en slutt på sosialismen" på Cuba ved å skape misnøye "fra innsiden".

"I vårt tilfelle, slik som i mange deler av verden, forsøker man på en subtil måte å introdusere plattformer for nyliberal tenkning og å gjenopprette den nykolonialistiske kapitalismen" advarte den kubanske lederen.

Ifølge den kubanske presidenten hadde denne kampanjen som mål å "skade revolusjonen og de nye generasjonene, og å fremme usikkerhet og pessimisme for framtiden." Men Raúl Castro sa han var overbevist om at revolusjonen ville "vinne denne kampen" til tross for denne "utfordringen".

Den nåværende kubanske lederen har på mange måter selv startet en forsiktig liberalisering av både det økonomiske og politiske systemet på Cuba, som har skapt høye forventninger om mer frihet hos mange. Men slike advarsler om "en kampanje" mot regimet og det sosialistiske systemet har ved tidligere tilfeller innledet aksjoner mot opposisjonelle og annerledestenkende.

Advarslene kan imidlertid også være et signal fra styresmaktene på Cuba om at folk ikke skal skru opp forventningene for mye om dyptgripende reformer. Raúl Castro har nemlig gått svært sakte og forsiktig frem med reformarbeidet på Cuba.

Økonomiske reformer
Raúl overtok makten provisorisk i 2006 etter at broren Fidel ble ute av stand til å styre landet som følge av alvorlig sykdom. Dette ble formalisert i 2008, da Raúl Castro ble valgt til landets leder av det kubanske parlamentet.

Siden 2008 har presidenten gått inn på en forsiktig reformkurs, som fortsatt klart holder seg innenfor rammene av den kubanske revolusjonen. Det viktigste har vært de økonomiske reformene, der flere yrkesgrupper har fått lov til å etablere private småbedrifter og slik har kunnet utfordre statsmonopolismen til en liten grad. Videre har Castro opphevet det meste av reisebegrensningene for kubanerne.

Og sist sommer lovte Cubas regjering store økonomiske reformer i løpet av 2013 og -14. Dette skulle inkludere en gradvis privatisering av statlige selskaper og en oppmuntring til utenlandske investeringer på øya for å skape ny teknologi, finansvirksomhet, nye markeder og ny sysselsetting.

Men flere analytikere og opposisjonen på Cuba har beskrevet alle disse endringene som kun "kosmetiske reformer" som ikke innebærer en reell politisk eller økonomisk åpning av det kubanske samfunnet.

Les mer om de økonomiske reformene på Cuba i denne artikkelen: "Cuba varsler en ny fase av økonomiske reformer".

Planlagt slutt for Castro-regimet
Men likevel går det ubønnhørlig mot slutten for Castro-regimet på Cuba. Senest om fem år vil president Raúl Castro (82) trekke seg fra makten på øya. Det annonserte presidenten etter at han ble tatt i ed for en ny femårsperiode i det kubanske parlamentet i februar i fjor.

Les mer om Castros annonserte avgang i denne artikkelen: "Planlagt slutt for Castro-regimet på Cuba".

Samtidig beholder det kubanske kommunistpartiet full makt på øya. Landets leder blir ikke utpekt i frie valg, men derimot av det kubanske parlamentet. Og dette er utelukkende satt sammen av partimedlemmer, som i siste instans er utpekt av partiledelsen. Det er ingen planer om å endre dette grunnlaget for maktutøvelse på Cuba.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no