Mer viten:
Nyhetsside 
Arkiv, viten
 

Guinea
Guinea
Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"

Kureren - Det er tegn til panikk i Guineas hovedstad Conakry. Den mest dødelige varianten av viruset ebola har nå spredd seg til hele landet, inkludert til millionbyen. Minst 122 personer er blitt smittet og 78 dødsfall er registrert i Guinea. Epidemien kan også ha spredd seg til nabolandene Sierra Leone og Liberia.
Arktis | Canada
Arktis | Canada
Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult

Kureren - Nye kanadiske studier viser at inuittene ("eskimoene") er den folkegruppen som er mest utsatt for matmangel i hele den utviklede verden. Tre av fem inuittbarn går jevnlig sultne, og syv av ti inuittfamilier har for lite å spise i deler av året. Årsakene er komplekse.
Guinea
Guinea
Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea

Kureren - Hele Vest-Afrika er i frykt etter at Guineas helsedepartement bekreftet det første utbruddet av ebola i denne delen av Afrika. Ifølge de siste offisielle tallene er det minst 86 smittede og 59 dødsfall som følge av den svært smittsomme sykdommen.
Ukraina
- Konflikten på Krim - Ukraina
Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?

Debatt, Kureren - Professor Robert McCorquodale, direktør ved Det britiske instituttet for internasjonal og komparativ rett, oppsummerer hva folkeretten sier om situasjonen på Krimhalvøya. Har befolkningen på Krim rett til å erklære sin uavhengighet, og kan de overføre seg selv til Russland?
Innenriks
Innenriks
Norske elver blir stadig renere

Kureren - Mengden næringsstoffer og tungmetaller synker fortsatt i norske elver, bortsett fra i Finnmark hvor nitrogentilførselen til kysten øker, og i Glomma som frakter med seg mer sink. Det viser en ny rapport fra Miljødirektoratet.
Israel
Israel
2300 år gammel landsby oppdaget i Israel

Kureren - Da det statlige israelske gasselskapet designet en 35 kilometer lang gassrørledning utenfor Jerusalem, forventet man ikke å finne en arkeologisk hindring. Mens arbeidene pågikk ble det oppdaget en 2300 år gammel landsby som myndighetene nå vil gjøre om til en ny turistattraksjon.
Australia
Australia
Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia

Kureren - Eldre materialer er det knapt mulig å finne på jorden, som selv ble dannet for kun 4,65 milliarder år siden. Og zirkonmineralet fra Vest-Australia viser at det ikke tok lang tid før planeten vår ble skapt til den kjølnet av og ble egnet for liv.
Innenriks
Innenriks
Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl

Kureren - "Nye funn av miljøgifter bekymrer," ifølge Miljødirektoratet, som har funnet rester etter hele 149 giftstoffer i egg fra sjøfugl på de isolerte øyene Sklinna (Nord-Trøndelag) og Røst (Nordland). Direktoratet sier det er "overraskende" at også helt nye giftstoffer finner veien til disse øyene.
Storbritannia
Storbritannia
England (!): 800.000 gamle fotspor funnet

Kureren - For rundt åtte istider siden vandret en menneskelig familie på fem langs det som nå er stranden i Happisburgh i Norfolk i England. Fotspor i stranden dokumenterer det som er det eldste tegnet til menneskelig aktivitet som noensinne er registrert i hele Europa.
Arktis
Arktis
Forskere frikjenner mennesket for mammutens utryddelse

Kureren - Norske og danske forskere forteller om "et paradigmeskifte" i forståelsen av den siste masseutryddelsen verden sto overfor, for 12.000 år siden da siste istid var over. Ikke menneskenes jakt, men en brå endring i vegetasjonen førte til at mammuten døde ut.
Russland
Russland
Stor studie: Vodkaen bak høy dødelighet i Russland

Kureren - En stor folkehelseundersøkelse i tre russiske byer avslører at russiske menn som drikker store mengder vodka har en "usedvanlig" høy risiko for tidlig død. Vodka er den største årsaken for tidlig død i Russland - industrilandet med lavest forventet levealder.
Europa
Europa
Forskere: Europeernes lyse hud er arv fra neandertalerne

Kureren - Neandertalernes DNA er godt kartlagt. DNA-et til de forskjellige folkegruppene av dagens mennesker er godt kartlagt. Og nå foreligger sammenligningen. Den viser at det er vi europeere som bærer med oss mest DNA fra neandertalerne, som trolig har gitt oss lys hud.
USA
USA
20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag

Kureren - Hver eneste dag blir 20 barn i USA såret av skuddvåpen og må behandles på sykehus, ifølge ny en ny rapport. I løpet av 2009 var det 7.391 sykehusinnleggelser med skuddskader der ofrene var under 20 år, og seks prosent av disse pasientene døde av skuddskadene.
Europa
Europa
Slik så europeere ut for 7.000 år siden

Kureren - DNA-analyser av levningene etter en 7000 år gammel jeger, som ble oppdaget i 2006 i Nord-Spania, viser at han hadde både blå øyne, som mange av dagens europeere, men også en overraskende mørk hud. Jegeren tilhører "ureuropeerne" fra tiden før "indoeuropeerne" vandret inn.
Fiji
Fiji
Fiji: "Den første bygda flyttes på grunn av klimaendringer"

Kureren - Myndighetene på Fiji har bekjentgjort at man nå for første gang har måttet flytte en hel bygd "på grunn av det stigende havnivået," og at flyttingen finansieres av landets klimaendringsprogram. Men det reises tvil om det virkelig står klimaendringer bak havinntrengningen.
Europa | Innenriks
Europa | Innenriks
Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"

Kureren - EU-systemet i seg selv er en ny "måte å få demokrati og rettigheter i samklang igjen." Men Norges tilknytning til EU, gjennom EØS-avtalen, er både grunnlovsstridig og undergraver demokratiet, ifølge Europa-forskere fra Universitetet i Oslo (UiO).
USA
USA
USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti

Kureren - Den første langtidsstudien om utbredelsen av kreasjonismen - troen på at Gud skapte verden og at evolusjonen ikke har forekommet - bekrefter at denne er på fremmarsj i USA. Samtidig viser den at USA blir stadig mer polarisert og at kreasjonistene samler seg i det republikanske partiet.
Innenriks
Innenriks
Norsk befolkningsvekst har nådd toppen

Kureren - Befolkningen har nærmest eksplodert i Norge de siste syv årene, i hvert fall i europeisk målestokk. Men nå er både innvandringen og fødselstallene på vei ned, og befolkningsveksten synes å ha nådd toppen. Likevel går det fortsatt raskt, og vi vil være 5,1 millioner ved årsskiftet.
Innenriks
Innenriks
Fiskevann og -elver trues av stadig nye arter

Kureren - Over 380 nye forekomster av fremmede fiskearter er påvist i norske vassdrag utenfor sine naturlige leveområder de siste tre årene, viser ny kartlegging. Spredningen og utsetningen har store konsekvenser for økosystemene og for det naturlige fisket i fjell og skog i Norge.
Europa | Innenriks
Europa | Innenriks
Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"

Kureren - En ny norsk doktorgradsavhandling viser at det ikke blir flere arbeidsplasser av å gi bedriftene enklere tilgang til midlertidige stillinger. Derimot viser erfaringer fra kontinentet at en slik liberalisering heller gir et todelt arbeidsmarked.

» Fortsatt kritisk for fjellreven i Norge
» 70 prosent av Hollywoods stumfilmer er tapt
» Stor tilbakegang av fugl på fjellet
» Tyskland: Når hvite barnehagebarn ikke vil leke med brune
» 3700 år gammel vinkjeller funnet
» "Hver femte sol-like stjerne har beboelige planeter"
» Ny delfinart funnet utenfor Australia
» Krypskyting av neshorn "blir umulig" i Kenya
» "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere"
» Ernas forskningssatsning tas godt imotKurerens magasin
Reportasjer om viten
Kina | Europa
Kina | Europa
"Kinesiske investorer ikke så ille som antatt"

Kureren - Frykten er stor hos mange når kinesiske investorer ønsker å kjøpe opp et europeisk firma. Er de bare ute etter å tømme firmaet for patenter og kunnskap for så å flytte driften til Kina? En tysk studie viser at det som regel er motsatt.

Les mer

Tyskland
Tyskland
Comeback for kullkraftverk i Tyskland

Kureren - Da tyskerne begynte å skru av atomkraftverkene sine, var det mange i Norge som håpte at tiden for de store gasskraftverkene var kommet. Men gasskraften lønner seg ikke, den er for dyr. Derimot opplever kullkraften nå en renessanse i Tyskland.

Les mer

Argentina
Argentina
Argentinas Atlantis stiger opp igjen

Kureren - Da kurbadet Epecuén i Argentina begynte å nå verdensry for sin unike vannkvalitet, var det brått slutt. I 1985 oversvømte det mineralholdige vannet, som hadde gitt Epecuén enorme turismeinntekter, byen selv. Nå, tiår etter, dukker byen opp igjen. Einstøingen Pablo Novak opplevde hele syklusen.

Les mer

Mali
Mali
Skattekammeret Timbuktu: Afrikas arkiv

Kureren - Den eldgamle byen Timbuktu i Mali er på UNESCOs verdensarvliste av flere grunner. Kjernen i kulturskatten er de rundt 700.000 historiske Timbuktudokumentene, som siden 2009 har hatt et nytt og trygt hjem. Også Universitetet i Oslo har bidratt til å redde Afrikas viktigste dokumentsamling.

Les merUrbanisme: Villdyrene slår tilbake

Kureren - Villsvinene streifer omkring i Berlin sentrum. En flokk dådyr beiter fredelig i en park i downtown London. I Chicagos forsteder jakter prærieulv på vaskebjørn. Det som høres ut som scener fra en spillefilm om livet etter en katastrofe er allerede realiteten i Europas og Nord-Amerikas grønne storbyer.

Les mer

Østerrike
Østerrike
Østerrike; krigsoffer eller medansvarlig?

Kureren - "Østerrike var det første offeret for Hitlers ekspansjonspolitikk," er et populært postulat. Ny forskning viser at denne "offermyten" i stor grad var plantet av britisk etterretningstjeneste med den hensikt å gjenskape et uavhengig og tyskfientlig Østerrike etter krigen.

Les mer

Tyskland | Østerrike
Tyskland | Østerrike
Anonyme fødsler og babybokser redder liv

Kureren - En kvinne i nød. Hun føder på et sykehus i Wien uten å oppgi navnet sitt og samtykker til at barnet adopteres bort. Anonymiteten er helt legal, men den er politisk omstridt. Nå viser en studie at denne legaliteten har mer enn halvert drap på spedbarn i Østerrike.

Les mer

Antarktis | Sør-Georgia
Antarktis | Sør-Georgia
Verdenshistoriens største rotteutryddelse på Sør-Georgia

Kureren - I Grytviken, den fraflyttede norske byen på øya Sør-Georgia ved Antarktis, har rottene tatt overhånd. De innførte skadedyrene ernærer seg på ungfugl og egg. I verdenshistoriens største utryddelsesaksjon prøver miljøgrupper nå å forgifte bestanden.

Les mer

Tyskland | Innenriks
Tyskland | Innenriks
Studerer "irriterende oppførsel blant innvandrerelever"

Kureren - Et tysk forskningsprosjekt ønsker å komme til bunns i hvorfor en del muslimske innvandrerbarn oppviser "irriterende, fremmedartet, forstyrrende og sosialt uønsket oppførsel" i skolen. Autoritære foreldre får mye av skylden.

Les mer


Toppsaker nå
Det er ikke publisert artikler i denne seksjonen enda.


Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no