See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En mammutstøttann som er berget fra permafrosten ved elven Logata i Taimyr (Russland)
© Per Møller/KU/Kureren
Viten - Arktis

Forskere frikjenner mennesket for mammutens utryddelse

Forskere fra UiO tar prøver i avdekket permafrost i Tsjukotka, helt øst i Sibir

© James Haile/UiO/Kureren
Kureren, 6. februar 2014
- Norske og danske forskere forteller om "et paradigmeskifte" i forståelsen av den siste masseutryddelsen verden sto overfor, for 12.000 år siden da siste istid var over. Ikke menneskenes jakt, men en brå endring i vegetasjonen førte til at mammuten døde ut.

Det er den mest omfattende studien av vegetasjonen fra istidens slutt som noen gang er foretatt, med et utall prøver fra Sibir, Canada og Svalbard. Og for første gang baserer man seg ikke først og fremst på pollen fra sedimenter avsatt i sjøer, men også prøver fra permafrosten og mageinnhold og avføring fra mammuter.

"Permafrosten inneholder et enormt DNA-arkiv over tidligere tiders økosystemer," forklarer Galina Gussarova, gjesteforsker ved Naturhistorisk museum (NHM) i Oslo. Omfattende prøver fra dette "DNA-arkivet" gjør at forskerne har "vært i stand til å fastslå hvilke plantearter som fantes samtidig med de utdødde pattedyrene fra istiden," forklarer hun.

Gussarova er en av et titalls forskere og studenter som har deltatt i dette omfattende forsknings- og kartleggingsprosjektet. Prosjektet er koordinert av professor Eske Willerslev ved Universitetet i København, men universitetene i særlig Oslo og Tromsø har vært sentrale i forskningen, som i dag har gitt seg utslag i en større artikkel i det anerkjente fagtidsskriftet Nature.

Økosystemet som ikke fantes
Ifølge Christian Brochmann, professor i biosystematikk ved NHM, er det ikke mindre enn "et paradigmeskifte" i forståelsen av mammutens leveområder som

Den danske professoren Eske Willerslev i felt: Boringer i permafrosten ga nye DNA-funn av vegetasjonen under istiden

© Eske Willerslev/KU/Kureren
nå presenteres. Hittil har man nemlig gått ut fra av at såkalte "mammutstepper" dekket store deler av Europa og Russland under istiden. Det skal ha dreid seg om steppeområder dekket av gulbrunt gress og dominert av store pattedyr som mammut og ullhåret neshorn.

"Problemet er at mammutsteppen aldri fantes," sier Brochmann. Gressteppene var et produkt av forskernes funn av gresspollen i sedimenter avsatt i sjøer. "Men mange arter vil være underrepresentert i disse studiene," sier Brochmann, "særlig arter med blomster som pollineres av insekter," som ikke trenger å sende ut store mengder pollen for å bli befruktet.

DNA-et fra plantematerialet som nå er blitt studert, viser tvert imot at de store steppene som var mammutens leveområde verken var dominert av gress eller av trær. De var dominert av næringsrike urter, som vi kan finne i blomsterenger den dag i dag. Brochmann nevner eksempler: Skjermplanter, korgplanter, erteplanter som mjelt, harerug, skrubbær, maure, forglemmegei, skogstjerne, mure, primula, og mange flere.

Og nettopp disse urteplantene er både mer næringsrike og lett fordøyelige enn gressplanter, noe som ifølge forskerne forklarer hvordan et såpass stort antall kjempepattedyr kunne overleve i det ellers

Mammut i blomstereng: Kjempepattedyret levde ikke først og fremst av gress, men av urteplanter

© Hanne Utigard/UiO/Kureren
karrige landskapet sør for isen.

Kollaps i økosystemet
"Men med isens største utbredelse for 25.000 til 15.000 år siden, på det tidspunktet da klimaet var kaldest og tørrest, skjedde det et kjempefall i plantenes diversitet," forklarer Eske Willerslev fra Københavns Universitet. "Dyrene overlevde med nød og neppe, i et svært redusert og sterkt begrenset omfang."

De næringsrike urteplantene var ikke bare livsgrunnlaget for pattedyrene. "Det har gått den andre veien også," legger Brochmann til. "Tråkket fra de store dyreflokkene laget åpninger i vegetasjonen hvor urtene lett kunne spire, og samtidig forsynt dem med store gjødselsmengder."

"Dermed ble dette en dødbringende spiral: Færre planter førte til færre store pattedyr som igjen førte til færre planter. De samme planteartene finner vi den dag i dag, men ikke i slike mengder som kunne ha opprettholdt bestandene av mammut og ullhåret neshorn," forklarer Brochmann.

Masseutryddelse
Men forklaringsmodellen har tilsynelatende et svakt punkt. Både mammuten og det ullhårede neshornet har nemlig overlevd minst én overgang fra istid til varmetid tidligere. Da nest siste istid sluttet, og varmeperioden "Eem" startet for 126.000 siden, eksisterte begge a

Professor Christian Brochmann ved Naturhistorisk museum (Oslo) snakker om et paradigmeskifte

© Per Aas/NHM/UiO/Kureren
rtene. De overlevde Eem-perioden, da det var rundt to grader varmere enn dagens klima, og gikk inn i den hittil siste istiden, som startet for 115.000 år siden.

Ifølge Willerslev var det en annen prosess som satte inn da siste istid sluttet for 10.000 år siden og det ble varmere igjen. De store pattedyrene og den vekselvis avhengige urtevegetasjonen var allerede redusert. Og på grunn av den store reduksjonen i plantediversiteten som allerede hadde satt inn tidligere, "var det en annen vegetasjonstype som nå dukket opp," forklarer Willerslev.

"Hovedføden til de store dyrene, de proteinrike urtene, kom ikke tilbake. Alt var åpent, og dette ble katastrofalt for dyrelivet. Resultatet var masseutryddelsen av blant annet ullhåret neshorn, moskusokse og mammut i Asia og Nord-Amerika. Så selv om det ble varmere etter at istiden sluttet, vendte de gamle landskapene ikke tilbake," påpeker Willerslev.

Den gamle tesen om at det var de tidligere jegersamfunnene som etter istiden beskattet mammutene for mye, slik at de døde ut, er derfor ikke korrekt, ifølge forskerne. Masseutryddingen for 10.000 år siden har ofte blitt tolket som verdenshistoriens første menneskeskapte miljøkrise, men nå er det altså klimaet som får hovedskylden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no