See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 04.07.2013 - Guinea etterforsker regjeringsmedlemmer for massakren i 2009











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Guineanske helsemyndigheter stå overfor en ny og skremmende utfordring
© WHO/Kureren
Samfunn | Viten - Guinea

Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea

Helsepersonell forsøker å isolere et område der det fryktede ebolaviruset har brutt ut

© MSF/Kureren
Kureren, 25. mars 2014
- Hele Vest-Afrika er i frykt etter at Guineas helsedepartement bekreftet det første utbruddet av ebola i denne delen av Afrika. Ifølge de siste offisielle tallene er det minst 86 smittede og 59 dødsfall som følge av den svært smittsomme sykdommen.

I dag har også Verdens helseorganisasjon (WHO) utstedt en risikovarsling til nabolandene, der det undersøkes flere mistenkte tilfeller av ebola. I grenseområdene til Liberia og Sierra Leone granskes seks mulige tilfeller. Fem av de mistenkte ebolatilfellene her har allerede endt med døden.

Ebola forekommer vanligvis ikke i Vest-Afrika, så utbruddet har skapt panikktendenser i regionen. Helsemyndighetene i Gambia, Senegal, Elfenbenskysten og Mali har allerede satt i gang tiltak for å isolere mulige tilfeller av ebola-viruset og hindre spredning. Denne varianten av viruset dreper anslagsvis 90 prosent av dem som blir smittet, ifølge WHO.

Det er fortsatt likevel stor tiltro til at man skal klare å begrense spredningen av utbruddet, på tross av det ekstremt svakt utbygde helsevesenet i Guinea. Ebolaepidemien har fortsatt kun blitt bekreftet i tre distrikter sør i Guinea: Guéckédou, Nzérékoré og Kissidougou. Den ser ikke ut til å ha spredd seg nordover til hovedstaden Conakry.

WHO bekrefter i dag at dette er første gang at man registrerer et utbrudd av ebola i Guinea og Vest-Afrika. Sykdommen er mer vanlig i Sentral-Afrika, i land som Uganda og Kongo-Kinshasa - der det siden 2001 har det vært minst ni utbrudd - i tillegg til Gabon og Sudan.

Hjelpearbeidet er i gang
Det er ikke bare lokale myndigheter, som er dårlig forberedt på en ebolaepidemi, som prøver å begrense utbruddet. I samarbeid med de guineanske helsemyndighetene har også organisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) sendt flere medarbeidere til Guinea for å isolere de rammede områdene slik at man kan redusere smitterisikoen.

Helseorganisasjonen har allerede satt i stand en isolasjonsenhet for mistenkte ebolatilfeller i Guéckédou, en by svært nær grensen mot Liberia og Sierra Leone med rundt 250.000 innbyggere. I løpet av få dager skal det settes opp en liknende enhet i byen Macenta i Nzérékoré-regionen i sør. Macenta, nær den liberiske grensen, har opp mot 100.000 innbyggere.

"Disse isolasjonsenhetene er avgjørende for å hindre spredning av sykdommen, som er svært smittsom," sier legen

Legen Esther Sterk fra MSF sammen med en ebolapasient

© MSF/Kureren
Esther Sterk, rådgiver i tropisk medisin ved Leger Uten Grenser. "Spesialisert personal gir behandling til pasienter som viser tegn på infeksjon," legger hun til.

MSF vurderer også situasjonen i Nzérékoré (300.000 innbyggere) og Kissidougou (125.000), to andre viktige byer i Sør-Guinea. Nzérékoré ligger nær grensen til Liberia og Elfenbeinskysten. Videre gjør organisasjonen undersøkelser i nabolandene, hovedsakelig Sierra Leone og Liberia, der mistenkte tilfeller allerede har blitt rapportert.

Organisasjonen har sendt rundt 33 tonn med forsyninger til Guinea i to charterfly fra Belgia og Frankrike, som inneholder medisiner, medisinsk utstyr og nødhjelp som er nødvendig for å isolere pasientene, å gjennomføre helsetiltak og beskytte medisinske utstyret, ifølge MSF.

Et svært dødelig virus
Ebola hører til de mest fryktede virussykdommene overhodet, med størst dødelighet og raskest sykdomsforløp. Viruset har sitt naturlige reservoar hos aper, og overføres gjerne til mennesker der aper jages som menneskelig føde. Der viruset dukker opp, skaper det alltid panikk.

Navnet Ebola kommer fra Ebola-elva i Kongo-Kinshasa, der det først ble identifisert i 1976, og det har senere utløst en rekke mindre epidemier i nettopp dette området. De fleste rapporterte tilfellene stammer fra Kongo-Kinshasa eller Sudan. I desember 2000 ble det også rapportert et utbrudd i Uganda, og i 2003 et utbrudd i Kongo-Brazzaville.

Symptomene på smitte er høy feber, intens sløvhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Disse blir ofte fulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunsksjon, og i noen tilfeller kraftige indre og ytre blødninger, blant annet fra nese, munn og tarm. Inkubasjonstiden er 2–21 dager. Viruset har en meget høy smitteevne og utsetter derfor også pleiepersonell for smitte.

Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten er på 50 til 90 prosent, alt etter hvilken variant av viruset som har brutt ut. Den smitter gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no