See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 04.07.2013 - Guinea etterforsker regjeringsmedlemmer for massakren i 2009











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Helsepersonell prøver å få kontroll over epidemien i Guineas hovedstad Conakry
© Luis Encinas/MSF/Kureren
Samfunn | Viten - Guinea

Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"

Luis Encinas leder ett av teamene som helseorganisasjonen MSF har utplassert i Guinea

© Javier Sancho/MSF/Kureren
Kureren, 1. april 2014
- Det er tegn til panikk i Guineas hovedstad Conakry. Den mest dødelige varianten av viruset ebola har nå spredd seg til hele landet, inkludert til millionbyen. Minst 122 personer er blitt smittet og 78 dødsfall er registrert i Guinea. Epidemien kan også ha spredd seg til nabolandene Sierra Leone og Liberia.

Det er hjelpeorganisasjonen Leger uten Grenser (MSF) som nå bekrefter åtte tilfeller av ebola i Guineas hovedstad Conakry, en kaotisk millionby med svært dårlige hygieneforhold og helseinfrastruktur. Med flere sykdomstilfeller i ulike deler av landet, advarer nødhjelpsorganisasjonen om at man står ovenfor "en ebolaepidemi uten sidestykke."

"Det er ikke bare at et ebolautbrudd for første gang har nådd en storby, men det er også snakk om en geografisk spredning av sykdomstilfeller over hele landet," fortviler Luis Encinas, koordinatoren i ett av teamene som helseorganisasjonen har utplassert i Guinea. Det gjør det svært vanskelig å kontrollere epidemien.

"Først var det i Guéckédou, Macenta, Kissidougou og Nzérékoré. Og nå ser vi også tilfeller i hovedstaden Conakry. Selv om vi har mye tidligere erfaring i dette feltet, gjør den store geografiske dimensjonen av denne epidemien at denne situasjonen er noe helt uten sidestykke," forklarer Encinas.

Arbeidet med å lete etter nye smittetilfeller og isolere dem er den eneste måten å få stoppet spredningen av det svært dødbringende viruset. Det finnes per i dag ikke vaksiner mot eller behandling for ebola. Helsepersonal kan kun behandle symptomene hos pasientene i håp om å hindre noen dødsfall. Likevel dør nesten 90 prosent av alle som smittes av denne ekstra aggressive varianten av ebolaviruset.

Guineanske myndigheter og helseorganisasjonen MSF jobber også sammen med lokalsamfunn rundt i landet for å øke bevisstheten rundt sykdommen og identifisere nye tilfeller av smittede. Sør i landet håper man fortsatt at isolering av smittede pasienter vil bidra til å få kontroll på spredningen av viruset.

Men i den uoversiktelige byen Conakry, med anslagsvis 2,5 millioner innbyggere, er det vanskeligere å få kontroll med spredningen. Og helsesystemet i fattige Guinea er blant de dårligst utbygde i hele verden. Lokale helsemyndigheter har heller ingen kompetanse om ebola da dette er første gang den dødelige sykdommen har brutt ut i Vest-Afrika.

Ekstremt dødelig
"Det er zairestammen av ebolaviruset vi ser i Guinea. Dette er den mest aggressive og dødelige, og den dreper ni av ti pasienter," sier Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser. Andre varianter av viruset har en dødelighet på rundt 50 prosent.

Det er et stort hjelpeapparat som er i ferd med å bygges opp i Guinea for å hindre at ebola skal spre seg over hele den vestafrikanske regionen. Blant feltarbeiderne er det leger, sykepleiere, epidemiologer, vann- og sanitetseksperter og sosialantropologer. I tillegg har mer enn 40 tonn utstyr allerede blitt fraktet inn i landet for å hindre en videre spredning av sykdommen.

Helsepersonell i Gbando forklarer befolkningen hvordan de kan unngå å bli smittet av ebola

© Joffrey Monnier/MSF/Kureren

Likevel er utfallet av dette ekstraordinære utbruddet helt åpent. "Leger uten Grenser har grepet inn ved nesten alle rapporterte ebolautbrudd de siste årene, men tidligere har utbruddene vært mer geografisk avgrenset og i mer avsidesliggende områder. Den geografiske spredningen vi ser nå er bekymringsverdig, fordi det vil gjøre arbeidet med å få kontroll på epidemien mye mer komplisert," forklarer Lind.

Guineas helsedepartement bekreftet det første utbruddet av ebola i denne delen av Afrika for en uke siden. Til dags dato har guineanske helsemyndigheter rapportert 122 antatt smittede pasienter og 78 dødsfall. Andre mistenkte og diagnostiserte tilfeller har vært rapportert i nabolandene Sierra Leone og Liberia. Samtidig har det brutt ut frykt for at ebolaviruset kan spre seg i hele Vest-Afrika da grensene i regionen er svært porøse og dårlig kontrollerte.

Les mer om ebolautbruddet i Guinea i denne artikkelen: "Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea".

"For å stanse utbruddet er det viktig å spore smittekjeden. Alle som har vært i kontakt med pasienter er sannsynligvis smittet, og bør undersøkes og isoleres ved første tegn på infeksjon. Det er viktig at guineanske myndigheter og Verdens helseorganisasjon hjelper medisinske strukturer med å få på plass nødvendige hygienetiltak," sier Lind.

Opprinnelig fra Kongo
Ebola hører til de mest fryktede virussykdommene overhodet, med størst dødelighet og raskest sykdomsforløp. Viruset har sitt naturlige reservoar hos aper, og overføres gjerne til mennesker der aper jages som menneskelig føde. Der viruset dukker opp, skaper det alltid panikk.

Navnet ebola kommer fra Ebola-elva i Kongo-Kinshasa, der det først ble identifisert i 1976, og det har senere utløst en rekke mindre epidemier i nettopp dette området. De fleste rapporterte tilfellene stammer fra Kongo-Kinshasa eller Sudan. I desember 2000 ble det også rapportert et utbrudd i Uganda, og i 2003 et utbrudd i Kongo-Brazzaville.

Symptomene på smitte er høy feber, intens sløvhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Disse blir ofte fulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunsksjon, og i noen tilfeller kraftige indre og ytre blødninger, blant annet fra nese, munn og tarm. Inkubasjonstiden er 2–21 dager. Viruset har en meget høy smitteevne og utsetter derfor også pleiepersonell for smitte.

Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten varierer mellom 50 og 90 prosent, alt etter hvilken variant av viruset som har brutt ut. Den smitter gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no