See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.04.2014 - Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 27.11.2013 - Latvias statsminister og regjering går av
» 09.10.2013 - Russland starter handelskrig mot Litauen
» 22.02.2013 - Latvia på stø kurs mot euroinnføring i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Russlands president Vladimir Putin var også i dag på nyhetene på den russiske statskanalen
© OTP/Kureren
Politikk | Samfunn - Latvia | Litauen

Latvia og Litauen forbyr russisk tv

Ukrainsk satiretegning som kommenterte stengningen av russiske tv-kanaler i Ukraina i mars

© EuromaidanPR/Kureren
Kureren, 9. april 2014
- De to baltiske EU-landene Latvia og Litauen har lagt ned forbud mot kringkasting av russisk statsfjernsyn på nasjonale nettverk etter "oppfordringer til vold mot fredelige mennesker i Ukraina." Begge landene har også en betydelig russisk minoritet.

Latvia fulgte i går etter Litauen, og la ned et midlertidig forbud på tre måneder mot kringkasting av alle kanalene til det russiske statsfjernsynet Rossija RTR. Tidligere har også ukrainske myndigheter kuttet flere russiske tv-kanaler, og lignende skritt diskuteres i Estland.

Rossija RTR og flere andre russiske kanaler fortsetter å være relativt populære i mange gamle sovjetrepublikker, selv om tv-sendingene i stadig større grad er detaljregissert av politiske myndigheter i Moskva. Og blant den russiske minoriteten i alle disse ekssovjetrepublikkene er tv-kanalene spesielt mye i bruk og ofte den viktigste kilden til nyheter og informasjon.

Nettopp dette bekymrer myndighetene i mange av Russlands naboland. De sterkt sensurerte og politisk regisserte nyhetssendingen har nemlig i økende grad fått et russisk nasjonalistisk tilsnitt og er egnet til å oppildne russiske minoriteter mot nasjonale styresmakter i de landene de bor.

Myndighetene i Ukraina og de baltiske landene blir jevnlig omtalt som del av russernes fiendebilde i nyhetssendinger fra Moskva, og man trenger ikke lese mellom linjene for å oppfatte oppfordringene om å protestere mot lokale styresmakter.

"Legitimerer militærangrep"
Nettopp av denne grunnen hadde blant annet det latviske sikkerhetspolitiet stemplet propagandaen fra Rossija RTR som en nasjonal sikkerhetsrisiko og bedt om at overføringene måtte stenges. Politiet påpekte at gjentatte sendinger på den russiske statskanalen hadde presentert hendelsene i Ukraina på en slik måte at de forsvarte "et militært angrep på en suveren stat."

Videre fremholdt det latviske sikkerhetspolitiet at russiske tv-sendinger var "dominert av holdninger som at, på tross av folkeretten, har presidenten av Den russiske føderasjonen all rett til å bruke militærmakt for å forsvare russisktalende i Ukraina." Den russiske minoriteten i Latvia, som utgjør 27 prosent av befolkningen, ville kunne brukes som påskudd for russisk innblanding også her, fryktes det.

I går ga det latviske medietilsynet sikkerhetspolitiet medhold i kravet, og beordret den umiddelbare stengningen av overføringer fra Rossija RTRs kanaler på latviske nettverk. Dermed har vanlige kabelabonnenter i Latvia nå mistet tilgangen til russisk stats-tv i de neste tre månedene, minst.

Også i nabolandet Litauen, der den russiske minoriteten er vesentlig mindre, har myndighetene nettopp stengt adgangen til sendinger fra den russiske kanalen RTR Planeta. En domstol i den litauiske hovedstaden Vilnius bekreftet på mandag forbudet fra det nasjonale medietilsynet, og ga grønt lys til utestengingen av RTR i Litauen. Også her skal forbudet i utgangspunktet gjelde i tre måneder.

Den litauiske domstolen ga medietilsynet medhold i at RTR hadde "oppfordret til vold mot fredelige menneske

Avslørt: Kanalen RTR1 hevdet 1. mars at 140.000 ukrainere var i ferd med å flykte til Russland, men viste bilder fra feil grense

© EuromaidanPR/Kureren
r i Ukraina." Dessuten forsvarte RTR en militær intervensjon i Ukraina og undergravde legitimiteten til myndighetene i Ukraina. Sendingene var egnet til å "oppildne" til vold og uro, fant domstolen.

Diskusjoner i Estland
Også i det nordligste av de tre baltiske landene, Estland, foregår det en diskusjon om forbud mot statlige russiske propagandasendinger.

I Estland, der rundt 24 prosent av befolkningen er etniske russere, har myndighetene imidlertid så langt landet på en mer avslappet holdning overfor den store russiske naboen i øst, ikke minst fordi regjeringen i Tallin opp gjennom årene har ført en mer forsonlig politikk overfor sin russiske minoritet enn latvierne og litauerne har.

Talsmannen for Estlands sikkerhetsmyndigheter, Harrys Puusepp, uttalte nylig at det var mye viktigere å møte den russiske statspropagandaen med balansert og nøktern informasjon om den reelle situasjonen. Hans egen etat ville møte påstandene fra den russiske propagandaen med fakta og egne utspill i estiske medier.

Selv om Puusepp uttrykte sterk bekymring overfor de holdningene og tolkningene russiske medier spredte om situasjonen i Ukraina, mente talsmannen at et forbud var et lite elegant svar på utfordringene. Et forbud mot russiske tv- og radioprogrammer i Baltikum ville i alle fall ikke ha noen virkning i internettalderen, påpekte Puusepp.

"Sikkerhetsrisiko" i Ukraina
I Ukraina, derimot, beordret myndighetene stengningen av et større antall russiske tv-kanaler allerede den 11. mars. Her er da også konflikten med Russland mer håndfast.

De baltiske landene er medlemmer av både EU og NATO, og har dermed helt andre sikkerhetsgarantier enn Ukraina, der russiske styrker står på Krimhalvøya og langs hele grensen. Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina definerte derfor de russiske propagandakanalene som "en trussel mot den nasjonale sikkerheten" allerede den 6. mars.

Russisk stats-tv og andre kanaler som følger Kremls linje hadde et svært stort nedslagsfelt i Ukraina, der også en stor del av den ikke-russiske befolkningen snakker russisk, og kanalene beskrev utelukkende myndighetene i Kiev som "nynazister" og illegitime.

Mediene hevdet også at russere ble angrepet i Ukraina, at myndighetene i Kiev planla å forby russisk språk, og at Krimhalvøya var russisk. Bevisst desinformasjon ble plantet, og kanaler som Rossija 24 oppfordret direkte til motstand mot myndighetene i Kiev.

Dermed var det ikke uventet at den ukrainske regjeringen vedtok å koble ut overføringene av russiske tv-kanaler over det nasjonale kabelnettet. Men det ble naturlig nok også et propagandanederlag for ukrainske myndigheter, som måtte tåle beskyldninger om sensur og manglende respekt for ytringsfriheten. De samme beskyldningene hagler nå fra Moskva mot Latvia og Litauen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no