See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.04.2014 - Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina
» 21.03.2014 - Med Krim tok Russland Ukrainas største gassfelt
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengigeChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sevastopol, 9. mars 2014: Pro-russere banker opp en demonstrant som ønsker at Krimhalvøya skal forbli ukrainsk
© Olga Dmytrenko/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Ukraina | Russland

Tortur og undertrykking på "russiske" Krim

Resjat Ametov (38) ble bortført, torturert og drept etter en protest mot russerne (her et siste bilde av ham fra lokalt tv)

© @RyskeldiSatke/Twitter/Kureren
Kureren, 25. mars 2014
- Parallelt med den russiske militære kontrollen over den ukrainske Krimhalvøya, har også de grove bruddene på menneskerettene skutt i været. Menneskerettsgrupper rapporterer om tortur, bortføringer, fengslinger av dissidenter og sterk sensur av ikke-konforme medier.

Helt siden russiske soldater og pro-russiske militsgrupper begynte å forebrede den russiske maktovertakelsen på Krim, har det tikket inn meldinger om grove menneskerettsbrudd på halvøya. Nå advarer store organisasjoner som Amnesty, Human Rights Watch og Reportere uten Grenser om systematiske overgrep på russiskstyrte Krim.

Offeret for det første politiske drapet på Krim var den 38-årige krimtatarske aktivisten Resjat Ametov, som ble funnet drept forrige uke. Ametov hadde blitt bortført og han viste tydelige tegn på tortur. Sist gang aktivisten ble sett i live, var da han protesterte mot den russiske maktovertakelsen i Simferopol, hovedstaden på Krim.

Russiske militser anklages for torturen og drapet på Ametov, som ikke etterforskes aktivt. Ifølge Human Rights Watch, illustrerte drapet på den krimtatarske aktivisten "det lovløse klimaet som har blitt rådende på Krim" siden russerne tok over kontrollen på halvøya.

Det viser seg nå at det dødelige angrepet på Ametov ikke var et enkeltstående tilfelle. Ifølge kilder i Kiev, er det minst ti personer som er savnet på Krimhalvøya. Dette inkluderer flere journalister, aktivister og også militære menige og offiserer. De fleste av disse føres opp som "bortført".

Tortur av dissidenter
Human Rights Watch (HRW) kommer i dag med detaljer om hva som er skjebnen til disse "forsvunne" personene. To politiske aktivister, Andrij Sjekun og Antoli Kovalski, som befant seg i kidnappernes vold i 11 dager, har nå gitt detaljerte beskrivelser til menneskerettsgruppen om hvordan de ble behandlet.

Sjekun og Kovalski ble bortført av væpnede russere, som selv hevdet de tilhørte en lokal "selvforsvarsgruppe", i kamuflasjeklær. Kidnapperne fikk assistanse av det lokale politiet i Simferopol. De to ble holdt innesperret sammen med flere andre "fanger", og de ble forhørt under jevnlig bruk av vold. Begge ble fysisk mishandlet, og en av dem ble grovt torturert, ifølge HRW. Etter 11 dager ble de utlevert til ukrainske soldater.

De to Krim-beboerne hadde tidligere i år deltatt i organiseringen av Maidan-protester i Simferopol, og var slik kommet i russernes søkelys. "Disse folkene anklaget oss ikke for noe kriminelt og krevde ikke at vi måtte skrive under på noe," forteller Kovalski til HRW. "Likevel forhørte og plaget de oss. Var vi krigsfanger? Kriminelle? Gisler? Jeg forstår det fortsatt ikke," legger aktivisten til.

Ifølge HRW, er det minst fire aktivister til fra Maidan-bevelgelsen - protestbevegelsen bak den politiske revolusjonen i Ukraina - som har vært holdt fange

Pro-ukrainske demonstranter slo den 10. mars ring om den krimtatarske tv-stasjonen ATR TV

© Volodimir Pritula/Radio Svoboda/Kureren
t av de russiske væpnede gruppene. Disse skal nå være satt fri og overført til Rest-Ukraina.

Den ukrainske pressefrihetsorganisasjonen Investigator melder imidlertid at minst tre Maidan-aktivister fortsatt er savnet, og frykter at disse kan være drept. Lokale grupper rapporterer fortsatt om stadige overgrep og trusler fra de russiske væpnede gruppene, inkludert voldsbruk mot demonstranter og trusler om voldsbruk og videre bortføringer.

"Disse forferdelige, vilkårlige arrestasjonene og påstandene om bruk av tortur på Krim tvinger frem en rask og grundig granskning," krever Hugh Williamson fra Human Righst Watch. "I ukevis har irregulære væpnede styrker fått lov til å gå amok på Krimhalvøya uten noen åpenbar legal myndighet eller ansvarliggjøring, og dette har ført til usikkerhet, vilkårlige arrestasjoner, bortføringer og tortur," beklager Williamson.

Mot komplett sensur
Blant de første ofrene for de russiske styrkene på Krim var presse- og ytringsfriheten. Kort tid etter at de såkalte "selvforsvarsgruppene" tok kontroll over Simferopol, ble også mediebildet ensrettet på Krimhalvøya. Ukrainske medier, særlig radio og tv, ble fysisk utestengt fra halvøya, og uavhengige lokalmedier ble angrepet.

Ifølge organisasjonen Reportere uten Grenser (RSF) har det blitt rapportert rundt 100 tilfeller av voldsbruk eller trusler mot journalister og medier på Krim siden russerne i praksis tok over makten i slutten av februar. Minst tre journalister har flyktet til Kiev bare i de siste dagene etter å ha mottatt gjentatte trusler, og det kan se ut som om halvøyas siste uavhengige reportere formelig presses til å flykte fra Krim.

Særlig utsatt synes tv-stasjonen ATR å være, som i første rekke drives av minoritetsgruppen krimtatarene. ATR ble tvunget til å stenge i flere dager og har gjentatte ganger blitt utsatt for grove trusler. For en uke siden ble et tv-team fra ATR, som filmet et politiraid i Simferopol, angrepet av et titals maskerte menn. Reporter Ibraim Umerov ble stygt skadet i angrepet, der også tv-kanalens tekniske utstyr ble "konfiskert".

Enda verre er det for journalistene Jaroslav Pilunskij og Juri Hrusinov fra det lokale prosjektet Babylon 13, som var i ferd med å lage en dokumentarfilm om hendelsene på Krim. De to ble bortført den 16. mars, og siden har ingen sett dem. I Ukraina frykter man det verste.

Men heller ikke internasjonale medier får gjøre jobben sin i fred på Krim, slik svenske TV4 nylig fikk erfare, da deres reporter Johan Fredriksson ble "arrestert" av uidentifiserte menn i milit

Første gang siden sovjettiden: Mikail Kosenko ble i Moskva i dag dømt til psykiatrisk behandling for sine politiske meninger

© Amnesty International/Kureren
ære uniformer i flere timer. Journalist Levko Stek fra Radio Free Europe, som er en viktig alternativ røst i regionen, ble også bortført og utplassert på et jorde med en sekk over hodet. Han ble advart mot å komme tilbake til Krimhalvøya.

Automatiske menneskerettsbrudd
Menneskerettsgrupper ser alle disse overgrepene mot det som kan kalles dissidenter mot den russiske anneksjonen av Krim som en generalprøve på det som vil bli den nye hverdagen på Krim. Målet synes å være å få flest mulig pro-ukrainere til å forlate Krim så raskt som mulig, og å skremme resten av befolkningen til akseptere det som allerede er standard i Russland.

I Moskva har nemlig demonstrasjons- og pressefriheten blitt drastisk innskrenket de siste årene, og særlig i 2014. For mens verden har fulgt med på hendelsene i Ukraina, har det skjedd banebrytende endringer i menneskerettssituasjonen i Russland.

Senest i dag ble en fredelig demonstrant, Mikail Kosenko, dømt til psykiatrisk behandling, blant annet med begrunnelsen at han politiske overbevisning var et bevis på at han psykisk syk. Samtidig er loven om uavhengige organisasjoner blitt ytterligere strammet inn og pressen rammet av nye forbud om hva den får formidle. I mars er ledelsen i Russlands siste store uavhengige nettmedium, Lenta.ru, blitt byttet ut med regjeringstro personer, og landets siste uavhengige tv-kanal, Dosjd TV, blitt kuttet fra nesten alle satellitt- og kabelnettverk.

Det som nå raskt og brutalt innføres på Krim, er skrittvis blitt standard ellers i Russland. Og Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International, klarer i dag ikke å dy seg for noe skadefryd over Krim-russernes frivillige overgang til det autoritære Kreml-styret under den illegale folkeavstemningen 16. mars.

"Mange på Krim vil nå føle at de endelig har kommet hjem [til Russland]," skriver Shetty i dag. "Men dersom noen tror at det å heise det russiske flagget over administrasjonsbygg vil bidra til å bedre statsstyringen, bekjempe korrupsjonen eller styrke den demokratiske deltakelsen i styre og stell, vil de trolig raskt bli sittende skuffet igjen. Og med svært lite muligheter til å protestere."

Hun minner om at, da Vladimir Putin den 18. mars underskrev overtakelsen av Krim, overtok borgerne der med ett pennestrøk også det samlede russiske lovverket.

"Og dette vil ha en knusende innflytelse på muligheten deres til å leve et liv med fulle menneskerettigheter." Erosjonen av menneskerettene er allerede i full gang på Krim, og det vil neppe bli bedre så lenge russerne styrer halvøya.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no