See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.04.2014 - Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Med Krim tok Russland Ukrainas største gassfelt
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengigeChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko: "Alt er normalt mellom Kiev og Minsk"
© Presidencia de Ecuador/Kureren
Politikk - Ukraina | Hviterussland

Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har jevnlige møter med sin russiske kollega, Vladimir Putin

© Kreml/Kureren
Kureren, 12. mars 2014
- Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko, Moskvas mest trofaste allierte, har i dag distansert seg fra Russlands beskrivelse av Ukrainas nye regjering som illegitim. Men samtidig reagerer Lukasjenko på NATOs aktiviteter langs grensen, og ber om økt russisk militærstøtte.

Hviterussland er spesielt knyttet til Russland gjennom en union som, opprinnelig, var ment å føre til at de to landene skulle slås sammen til ett. Hviterussland er også del av den Moskva-styrte Tollunionen, sammen med Russland og Kasakhstan. Samtidig er forholdet til Vesten anspent, og EU og Norge har innført sanksjoner mot Lukasjenkos regime.

Denne avhengigheten av Russland hindrer imidlertid ikke president Lukasjenko i å ta et noenlunde selvstendig synspunkt på hendelsene i nabolandet Ukraina, som også er en svært viktig handelspartner for relativt isolerte Hviterussland.

Lukasjenko kom i dag med klare utsagn om at han anerkjenner den nye regjeringen i Ukraina, som er utgått fra Maidan-revolusjonen. I uttalelser som gjengis av de strengt sensurerte statlige mediene i Hviterussland, sier Lukasjenko at han ikke har stanset samarbeidet med myndighetene i Ukraina, og at forholdet mellom de to landene er som før.

Den hviterussiske lederen la stor vekt på å påpeke at han på ingen måte hadde blitt utsatt for press fra Kreml for å bryte samarbeidet med de aktuelle ukrainske myndighetene. "Ingen legger noe press på meg, verken Kreml eller noen andre, fordi de vet at det er nytteløst og kontraproduktivt," sa Lukasjenko, ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået Belta.

Han innrømmet imidlertid at han har holdt jevn kontakt med Russlands president Vladimir Putin, som hadde blant annet oppdatert ham om situasjonen i Ukraina. Og informasjonen fra Russland synes å prege Lukasjenkos forståelse av hva som nå skjer i Kiev.

"La meg ta over"
President Lukasjenko legger nemlig heller ikke skjul på at han har en viss skepsis overfor de nye styresmaktene i nabolandet Ukraina. "Vi er selvsagt bekymret for det som er i ferd med å skje i Ukraina. Ukraina er et alliert land, en brodernasjon, og ærlig talt fortjener ikke folket i Ukraina det som nå skjer med dem og med landet deres," sa den hviterussiske lederen.

Hva mente han med det? Den ukrainske r

Viktig handelsåre? Grensen mot Ukraina, sett fra Hviterussland

© Aliaksei Repikha/GNU/Kureren
evolusjonen eller det russiske overgrepet på Krim? Det utdypet Lukasjenko ikke, men han minte i samme åndedrag om at "det overveldende flertallet av ukrainere sloss mot fascismen, vi sto sammen under siste krig, og vi vant den krigen." Dette syntes å være en hentydning til det russerne omtaler som en "fascistisk" kuppregjering i Kiev.

Presidenten hadde også "velmente" råd til den nye regjeringen i nabolandet i sør. "I stedet for å reise så mye utenlands, burde de nye myndighetene i Ukraina heller begynne å fokusere på velferden til sitt eget folk og land," sa presidenten, med henvisning til at ukrainske ledere i den siste uken har vært på jevnlige besøk i Brussel og andre hovedsteder i Vest-Europa for å samle støtte.

Diktatoren hevdet videre at han ofte hadde blitt spurt om hva han selv ville har gjort for å løse krisen i Ukraina. "Da svarer jeg på spøk at de ikke bør stresse, men heller begynne å jobbe. Hvis dere ikke vet hva dere skal gjøre, la meg overta landet, og jeg vil sørge for ro, stabilitet, nasjonens enhet og samhold i landet innen årets slutt," sa en munter president, ifølge Belta.

Et viktigere budskap fra Hviterusslands leder var imidlertid at det bilaterale samarbeidet mellom de to landene går som normalt, og at Lukasjenko ikke har tenkt å endre dette selv om det er kommet en regjering i Kiev som han personlig er skeptisk til.

"Vi blander oss ikke," understreket Lukasjenko, som la til at Hviterussland akter å bevare helt normale forhold med Ukraina. "Vi har levert og vil fortsette å levere energiressurser, matvarer og andre produkter til Ukraina. Vi er fullstendig åpne for å gi støtte til det ukrainske folket i denne vanskelige tiden, inkludert humanitært hjelp," sa Lukasjenko.

Presidenten påpekte videre at handelen mellom Hviterussland og Ukraina nå har nådd et nivå på 7 milliarder dollar (42 milliarder kroner), og at denne handelen var viktig for begge land. Ifølge de siste tallene fra utenriksdepartementet i Minsk, er U

For mye ute på reise? Ukrainas statsminister Arseni Jatsenjuk (v) besøker NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen

© NATO/Kureren
kraina Hviterusslands tredje største handelspartner, etter Russland og EU.

Dermed står Russland alene om ikke å anerkjenne den nye regjeringen i Kiev. Utenriksminister Lavrov i Moskva kalte senest i dag myndighetene i Kiev for illegitime kuppmakere og nekter enhver kontakt med dem. Men både Hviterussland og Kasakhstan, Moskvas nærmeste allierte, forholder seg normalt til den nye regjeringen i Kiev.

Opprustning langs grensen
Samtidig uttrykte også den hviterussiske diktatoren sin skepsis til NATOs økte aktiviteter langs grensen til Russland og Hviterussland. Ifølge Lukasjenko har det i det siste vært ekstraordinær militær aktivitet på den andre siden av grensen, særlig i de to NATO- og EU-landene Polen og Litauen. Polen har til og med annonsert storstilte militærøvelser ved grensen i nær fremtid.

Lukasjenko hadde i dag sammenkalt det nasjonale sikkerhetsrådet for å finne "et adekvat svar" på denne trusselen. Og svaret var at også Hviterussland skulle utføre større militærøvelser langs sin vestlige grense, og invitere sin allierte, Russland, til å delta i øvelsene.

Den hviterussiske lederen understreket at det verken dreide seg om en allmenn mobilisering i Hviterussland eller krigstrusler fra naboene i vest. Likevel var det viktig å være på vakt, styrke det militære nærværet ved grensen mot NATO-landene Polen og Litauen og vise styrke i denne situasjonen.

Lukasjenko benyttet også anledningen til å invitere Russland til å forsterke sitt militære nærvær i Hviterussland. Særlig ønsket han seg overføringen av 12 til 15 ekstra russiske kampfly til de vestlige grenseområdene, gitt NATOs aktiviteter der.

NATO-øvelsene og de ekstra styrkene langs Polens og Litauens østgrense kommer etter at russerne i forrige uke overraskende startet en storstilt militærøvelse "av offensiv karakter" i den russiske eksklaven Kaliningrad (tidligere Königsberg), som ligger mellom nettopp Polen og Litauen. Også USA skal ha sendt ekstra tropper til Øst-Polen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no