See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.04.2014 - Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Med Krim tok Russland Ukrainas største gassfelt
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Putin gir "tradisjonelle verdier" en dårlig klangChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen: "Luft ut røykteppet"
© NATO/Kureren
Debatt | Politikk - Ukraina | Russland

Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin

"Nystarten" går mot slutten: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og Russlands president Vladimir Putin

© NATO/Kureren
Debatt, Kureren, 14. april 2014
- "Mens titusener kampklare russiske styrker står utstasjonert på grensen mot Ukraina, fører Russland også en propagandakrig som vi ikke har sett maken til siden slutten av Den kalde krigen," skriver Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i dette innlegget.

Min første tale som Natos generalsekretær i 2009 het "Nato og Russland: En nystart." Målet mitt var å utvikle et ekte strategisk partnerskap med Russland ved å inngå praktisk samarbeid på områder der vi har felles sikkerhetsinteresser, samtidig med å insistere på at Russland fullt ut måtte leve opp til sine internasjonale forpliktelser, inkludert den territoriale integriteten og politiske friheten til sine naboer.

Opp gjennom årene har vi gjort formidable fremskritt og samarbeidet om saker som kontraterrorisme, tiltak mot pirater og sikkerheten i Afghanistan. Men Russlands anneksjon av Krim avsluttet denne nystarten og underminerte selve basisen for det partnerskapet vi hadde bygd opp med en stor innsats.

I dag snakker og oppfører Russland seg ikke som en partner, men som en motstander.

Mens titusener kampklare russiske styrker står utstasjonert på grensen mot Ukraina, fører Russland også en propagandakrig som vi ikke har sett maken til siden slutten av Den kalde krigen. Hensikten med denne er å tilsløre sannheten, vri oppmerksomheten bort fra Russlands ulovlige handlinger og undergrave myndighetene i Ukraina.

I de siste ukene har russiske tjenestemenn anklaget Nato for å bryte sine løfter, blande seg inn i Ukrainas indre anliggender og trappe opp krisen. Det er på tide å avsløre disse påstandene for hva de faktisk er: Et røykteppe lagt ut for å skjule Russlands egne brutte løfter, innblanding og opptrapping.

Brutte løfter
Russland anklager Nato for å bryte et løfte gitt i 1990 om at alliansen aldri ville ekspandere inn i Sentral- og Øst-Europa. Ved flere anledninger har russiske ledere heftet dette løftet til private uttalelser fra Tysklands tidligere kansler Helmut Kohl og utenriksminister Hans-Dietrich Genscher, samt datidens amerikanske utenriksminister James Baker.

Men det eneste man diskuterte i 1990 var gjenforeningen av Tyskland. Natos utvidelse var ikke et aktuelt tema fordi Warszawa-pakten først ble oppløst ett år senere. I tillegg ville et slikt løfte ha måttet betydd endringer i Natos grunntraktat, som må gjøres i enstemmighet mellom alle de allierte landene.

Realiteten er at det aldri ble gitt et slikt løfte og at russiske ledere ikke har lyktes i å fremvise ett eneste dokument som kan underbygge denne påstanden som blir gjentatt igjen og igjen. Siden grunnleggelsen har Nato tatt imot suverene stater som har gjort frie valg om å bli med i alliansen. Det er dette som er demokratiets ånd.

I løpet av de siste 70 årene har Russland gjentatte ganger lovt å respektere suvereniteten, den territoriale integriteten og polistiske uavhengigheten til alle stater. Russland gjorde dette, for eksempel, da landet signerte FN-charteret av 1945, slutterklæringen fra Helsingfors i 1975 og Nato-Russlands grunnerklæring i 1997.

Russland krenker nå Ukrainas territoriale integritet ved å okkupere Krim, og krenker Ukrainas suverenitet ved å prøve å påtvinge landet et føderalt statssystem. Russland har brutt løftene sine. Det har gjort skade på sitt omdømme som det vil ta år å rette opp. Å skylde på Nato vil ikke gjøre det bedre; det vil gjøre det verre.

Innblanding
Russiske ledere hevder også at Nato har blandet seg inn i Ukrainas interne anliggender ved å presse landet til å søke medlemskap i alliansen.

Natos historie viser hvor feil denne påstanden er. Da Ukraina uttrykte et ønske om å bli med i alliansen for ti år siden, sa vi oss fornøyde med Ukrainas ønsker. Da Ukraina valgte enn blokkfri status for fem år siden, respekterte vi Ukraina

Russiske styrker kontrollerer "grensen" mellom Krimhalvøya og resten av Ukraina

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
s avgjørelse. Da statsminister Jatsenjuk for kort tid siden besøkte Brussel, gjorde han det klart at et medlemskap "ikke er på radaren." Dette er Ukrainas suveren valg - og Nato respekterer dette til fulle.

Samtidig har Russland gjentatte ganger prøvd å definere, til og med diktere, Ukrainas veivalg. Toppledere har krevd at Ukrainas grunnlov må omskrives for å etablere en føderalstat. De har krevd at Ukraina skal erklære seg nøytralt, for å imøtegå Russlands sikkerhet.

Dette motsier et av de grunnleggende prinsippene i den euroatlantiske sikkerheten: At hver stat er fri til å velge sine egne allianser. Sovjetunionen aksepterte dette prinsippet da den skrev under på Helsingfors-erklæringen i 1975. Russland arvet denne forpliktelsen.

Det er bare Ukraina som kan bestemme hva som er best for Ukraina - med full respekt for alle borgerne i Ukraina, samme hvilket språk de snakker. Andre land kan i høyden hjelpe til med å få til en dialog, men de kan ikke treffe beslutninger på Ukrainas vegne.

Dersom Russland er ærlig i sitt ønske om dialog, bør det første skrittet være å trekke tilbake de titusener av styrker som landet har utplassert langs grensen til Ukraina uten noen som helst rettferdiggjørelse. Dersom ikke dette skjer, vil alle slags samtaler ikke være noen dialog men et diktat.

Opptrapping
Russiske ledere hevder at Nato har bidratt til opptrapping av krisen ved å flytte militære styrker inn i Sentral- og Øst-Europa og ved å offentlig fordømme russiske tiltak. Utenriksminister Lavrov skrev til og med at "nedtrapping starter ved ordbruken."

Realiteten er at handlinger taler et klarere språk enn ord: Både opptrapping og nedtrapping starter i felt.

Siden krisen begynte, har Russland okkupert Krim med tusenvis av styrker og organisert en rigget folkeavstemning. Dette er helt klart en opptrapping. Nato har tilbudt støtte til den ukrainske regjeringens forsvarsreformer for å øke innsynet i og den demokratiske kontrollen over de væpnede styrkene. Dette er helt klart ikke en opptrapping.

Russiske styrker har tatt kontrollen over ukrainske militærbaser og krigsskip. Det er en opptrapping. Nato har sendt sivile eksperter for å rådgi Ukraina om sikkerheten ved kritisk viktig infrastruktur. Det er ikke en opptrapping.

Russland har flyttet om lag 40.000 soldater til den ukrainske grensen, med støtte av stridsvogner, jagerfly, artilleri og kamphelikoptre: Opptrapping. Nato har startet flygninger av AWACS radarfly over Polen og Romania og sendt seks ekstra fly til de baltiske landene for å beskytte alliert luftrom: Ikke opptrapping.

Lufting av røykteppet
Den russiske propagandaen mot Nato og Vesten er ikke noe annet enn et røykteppe som er lagt ut for å dekke over sine egne ulovlige handlinger. Luft ut røykteppet, og sannheten ute i felt blir klar: Russland har annektert Krim med bruk av våpenmakt og i brudd med alle dets internasjonale forpliktelser.

Russland er nå isolert i verden, og dets internasjonale troverdighet ligger i grus. Dette er ikke i Russlands interesse.

Russland har et valg: Å slutte å skylde på andre for sine egne handlinger, trekke styrkene tilbake, trå inn i folden av sine internasjonale forpliktelser igjen og begynne å gjenoppbygge tillit på ny.

Ellers vil Russland kun erfare enda mer omfattende internasjonal isolering. Det er ikke i noens interesse, og det vil gjøre verden vår farligere og mindre forutsigbar.

Jeg ber Russland om en nedtrapping. Det er konkrete skritt som må tas.


Oversatt av Kureren.no
    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no