See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Med Krim tok Russland Ukrainas største gassfelt
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Aktivister": Russerne som holder gisler i Luhansk skjuler ansiktene sine i en video med sitt politiske budskap
© Kureren
Politikk - Ukraina

Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina

Krimhalvøya er allerede annektert av Russland. Følger Øst-Ukraina?

© Kureren
Kureren, 9. april 2014
- I tre provinser helt øst i Ukraina hevder russiske separatister at de er i ferd med å etablere "uavhengige" republikker. Folkeavstemningene skal avholdes allerede i mai, og separatistene har bedt om russiske militær støtte. Nå vil ukrainske myndigheter stoppe "opprøret".

Et relativt lite antall væpnede separatister, det er snakk om hundretall, holder jerngrep på utviklingen i de tre provinsene (oblastene) Kharkiv, Donetsk og Luhansk, helt øst i Ukraina. Ukrainske myndigheter og medier har dokumentert at mange av aktivistene egentlig er russere fra Russland.

I Donetsk, en industrialisert provins på grensen mot Russland og der et flertall av den etnisk ukrainske befolkningen er russisktalende, går forberedelsene for en løsrivelse fra Ukraina på høygir. Noen hundre russiske separatister okkuperer provinsadministrasjonen i storbyen Donetsk. Derfra forbereder de etableringen av den uavhengige Donetsk-republikken.

Separatistene, som trolig til dels er russiske borgere, vedtok i dag at de vil organisere en folkeavstemning i provinsen Donetsk "innen 11. mai", samt be om militær støtte fra Russland for å trygge omstendighetene rundt avstemningen. Under folkeavstemningen vil borgerne kun bli presentert for ett spørsmål: "Støtter du etableringen av en Donetsk-republikk?"

"Folkerepublikken Donetsk vil bli etablert innenfor de administrative grensene til Donetsk oblast," besluttet separatistene i dag, ifølge det russiske statskontrollerte mediet RIA Novosti. Og dersom ukrainske myndigheter underkjenner folkeavstemningen eller resultatet av den, ville separatistene be om "russiske fredsbevarende styrker". Det er allerede blitt sendt en appell om assistanse til Russlands president Vladimir Putin, heter det fra Donetsk.

Videre skritt, etter folkeavstemningen og etableringen av Folkerepublikken Donetsk, ville så bli bestemt av et "regionalt folkeråd", ifølge separatistene. På dette regionale rådet ville Donetsk rådføre seg med de to andre østukrainske oblastene, Kharkiv og Luhansk, der lignende separatistfremstøt er på gang. De tre provinsene ville da trolig samlet be om å bli opptatt i Russland, ifølge fremtidsplanene til separatistene i Donetsk.

Separatister med gisler
Lignende prosesser er i gang i Kharkiv og Luhansk. Mest dramatisk er situasjonen i Luhansk, oblasten som ligger aller lengst øst i Ukraina og som grenser mot Russland i nord, øst og sør. Der har anslagsvis 3-400 væpnede russere tatt kontroll over bygningen til den ukrainske sikkerhetsstyrken.

Separatistene i Luhansk har barrikadert seg i bygningen og satt opp sperringer. Sikkerhetskilder hevder at russerne har lagt ut miner i og rundt bygget. Da separatistene stormet sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter i Luhansk, skal det ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Interfax ha vært over 1000 personer i bygget. Anslagsvis 60 sivile, som arbeidet i bygget, skal fortsatt holdes som gisler av russerne.

Ifølge det ukrainske sikkerhetspolitiet, benytter de russiske separatistene "metoder som brukes av terrorister". Gruppen skal ha fått kontroll av større mengder "våpen og eksplosiver" fra sikkerhetspolitiets arsenaler. Sikkerhetsstyrkene ser spesielt alvorlig på mineleggingen og gisseltakingen.

Det har i dag vært noen spede forsøk på å forhandle med de væpnede aktivistene i

Ukrainske hemmelige tjenester har arrestert denne russiske kvinnen som organiserte "protester" i Sør-Ukraina

© SBU/Kureren
Luhansk. Blant annet har den østukrainske presidentkandidaten Sergij Tigipko vært inne i bygget og fått separatistene i tale. De væpnede aktivistene krever også en folkeavstemning i Luhansk, men det er usikkert om de ønsker en uavhengig republikk eller en direkte overføring til Russland.

Også i Kharkiv, Ukrainas nest største by og et industrielt kraftsentrum, er det separatistgrupper som skaper uro og krever folkeavstemning om en tilknytning til Russland. Ukrainske styrker stormet imidlertid administrasjonsbyggene som ble holdt av separatistene i Kharkiv allerede på mandag. Russerne fortsetter med aksjoner i byen, og angrep blant annet en politibuss i dag.

Russiske statsborgere deltar
Separatistene som krever en løsrivelse fra Ukraina i Kharkiv, Donetsk og Luhansk synes imidlertid å ha liten folkelig støtte. Befolkningsmajoriteten i de tre oblastene definerer seg som "ukrainsk", selv om det er russisk språk som fullstendig dominerer i regionen. Nylige meningsmålinger har vist et massivt flertall for ukrainsk enhet.

Flere av separatistene, som har stått frem i media, har lokal tilknytning. Men det er kun for noen få enkeltpersoner at en slik lokal tilknytning er blitt dokumentert. I Luhansk, der en demonstrasjon som samlet rundt 1000 mennesker førte til okkupasjonen av bygningen til den ukrainske sikkerhetsstyrken, har nesten alle de 3-400 væpnede aktivistene dekket til ansiktene sine, og skjuler slik sin identitet.

Ved tidligere pro-russiske aksjoner i de østukrainske byene Kharkiv, Donetsk og Dnepropetrovsk, der det russiske flagget har blitt heist fra administrasjonsbygg gjentatte ganger den siste måneden, har ukrainske medier i etterhånd klart å identifisere mange av de "ukrainske aktivistene" som russiske statsborgere. Selv demonstranter som i media har krevd russisk tilknytning, har senere blitt identifisert som agenter fra den andre siden av grensen.

Da "de pro-russiske aktivistene" gikk til aksjon i Kharkiv i helgen, var det klare tegn på at lederne for aksjonen ikke var lokalkjent. "Demonstrantene" som ville ta over rådhuset i Kharkiv angrep først operaen i byen, der de brøt seg inn og forberedte en okkupasjon. Etter at "demonstrantene" forsto at de hadde okkupert feil bygg, bevegde de seg videre til rådhuset i Kharkiv.

Og bevis om direkte russisk innblanding blir daglig lagt frem av ukrainske myndigheter og medier.

I dag presenterte de hemmelige tjenestene i Ukraina, SBU, en 23-årig, navngitt, kvinnelig russisk statsborger som har deltatt i organiseringen av "protester" og pro-russiske aksjoner i de sørukrainske byene Mykolaiv og Kherson. Kvinnen ble tatt med våpen og skrevne retningslinjer for "treningen av subversive grupper," ifølge SBU. Hun skal blant annet ha tilstått å ha kartlagt muligheter for å smugle russere inn i Ukraina fra den russiskokkuperte Krimhalvøya, der grensevaktholdet skal være manglende.

Russisk håp om unntakstilstand
Med et flertall av befolkningen i Sør- og Øst-Ukraina mot en russisk tilslutning,

Ukrainas midlertidige innenriksminister Arsen Avakov: 48 timers frist

© Ukrainas innenriksdept/Kureren
og med liten internasjonal tro på en russisk militær intervensjon i disse områdene, er det mange som spør seg om de russiske motivene for å destabilisere disse delene av Ukraina.

Ifølge Andrij Sentsjenko, en talsmann for det ukrainske presidentskapet, er det umiddelbare målet til russerne at Ukraina blir tvunget til å erklære unntakstilstand i deler av landet på grunn av disse væpnede aksjonene. Et lovforslag om unntakstilstand er blitt presentert i det ukrainske parlamentet, men Sentsjenko påpekte i et intervju med tv-kanalen ICTV at dette forslaget ikke kommer til å bli vedtatt.

Ifølge Sentsjenko vil nemlig en unntakstilstand fullstendig undergrave mulighetene for å avholde frie valg i Ukraina eller så tvil om valgets legitimitet. Ukraina skal holde presidentvalg den 25. mai, noe som russiske myndigheter allerede har betegnet som "illegitime" valg. Det har i lang tid blitt advart om at Russland vil søke å destabilisere situasjonen i Ukraina så mye som mulig fremfor valget.

Samtidig utøver Kreml også et stort diplomatisk press på Ukraina for å presse gjennom en grunnlovsendring som vil gi en svak sentralstat. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov krever at Ukraina må bli en føderal stat, med vidtrekkende autonomi for provinsene, der disse får vetorett i saker som EU-tilpasning og NATO-medlemskap. I en slik situasjon håper Kreml å kunne stanse Ukrainas vestlige tilknytning, ikke minst ved å skaffe seg politisk makt i de østlige og sørlige provinsene.

Lavrov sa seg på tirsdag villig til å forhandle med USA og EU om en deeskalering av konflikten med Ukraina. Men han krevde at "begge sider" i "den ukrainske konflikten" måtte få delta i disse forhandlingene. "Vi er for at det sørlige og østlige Ukraina er representert i samtalene," sa Lavrov, som med dette prøver å oppgradere de spredte, russiskstøttede aktivistene til en offisiell forhandlingspart.

Dette blir naturligvis avvist av Ukraina som et russisk forsøk på innblanding i interne ukrainske forhold. Særlig vil man ha seg frabedt en russisk innblanding i det som skal bli den fremtidige ukrainske grunnloven, og i landets utenrikspolitiske veivalg.

Likevel fortsetter Russland å ha stor innflytelse på utviklingen i Ukraina gjennom aksjonene i Kharkiv, Donetsk og Luhansk. Myndighetene i Kiev har valget om å la de russiske aktivistene fortsette å destabilisere situasjonen i disse tre viktige oblastene, eller gå til en væpnet aksjon i Øst-Ukraina. Sistnevnte opsjon innebærer en stor risiko for videre konfrontasjoner og øker risikoen for at russiske styrker krysser grensen og inntar Øst-Ukraina.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov annonserte i dag at man ga aktivistene 48 timer på å avslutte okkupasjonen, enten gjennom forhandlinger eller gjennom en væpnet anti-terrorismeaksjon. Dermed øker nå muligheten for at Ukraina setter inn væpnede styrker mot de russiske aksjonistene innen fredag. Utgangen av denne aksjonen vil få mye å si for de nye ukrainske myndighetenes fortsatte legitimitet i Øst-Ukraina.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no