See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Nå begynner sanksjonene å svi i Russland
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Krim-anneksjonen har gjort ham mer populær en noensinne: Russlands president Vladimir Putin
© Kreml/Kureren
Politikk | Samfunn - Russland

3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig

Imperiets nav: President Vladimir Putin samler den russiske nasjonen bak seg

© Kreml/Kureren
Kureren, 2. april 2014
- Meningsmålinger i Russland viser en eufori i forhold til Vladimir Putins djerve anneksjon av den ukrainske Krimhalvøya, og til Putin som president. Selv tre av fire russere ville støttet Putins handlinger dersom det kommer til krig med Ukraina, viser målingene.

Det er det anerkjente Levada-senteret, Russlands fremste uavhengige meningsmålingsinstitutt, som i løpet av de tre siste ukene har lagt frem flere målinger som illustrerer russernes holdninger til den pågående Krimkrisen og den gryende konflikten med Vesten.

Og tallene fra Levada viser klart at russere flest samler seg bak sitt politiske lederskap, støtter opp under anneksjonen av Krim og gir president Putin tillit til eventuelt å gå enda lengre i konflikten med Ukraina og Vesten. Og ikke minst er russere flest glade og fornøyde over det som er i ferd med å skje.

Selv krig utelukkes ikke. Hele 74 prosent av Levadas 1603 respondenter uttalte for en uke siden at de støtter lederskapet i Moskva "dersom det utvikler seg til en militær konflikt med Ukraina." Kun 13 prosent av russerne var imot beslutninger som kunne føre til en væpnet konflikt med naboen i sør.

Nå tror ikke flertallet av russerne at det faktisk vil komme til en væpnet konflikt, ifølge en annen spørreundersøkelse fra Levada-senteret.

13 prosent var helt sikre på at det ikke ville bli krig, og hele 53 prosent mente at en væpnet konflikt med Ukraina var "lite sannsynlig", ifølge Levada. Likevel trodde 23 prosent av russerne at det nå var "sannsynlig" eller "svært sannsynlig" at det ville komme til krig mot Ukraina som følge av den pågående konflikten.

Flertallet ønsker heller ingen militær konflikt, selv om de støtter Putins rett til å ta en beslutning om dette. Mens 86 prosent hyller at Krim "frivillig returnerte" til Russland, er kun 24 prosent av russerne positive til å sende militære styrker til andre deler av Ukraina. Og hele 83 prosent av de spurte ytret en "bekymring" overfor muligheten for en væpnet konflikt med Ukraina.

Skylden ligger i Vesten
Samtidig som russerne har lite ønske om en væpnet konflikt, går også frykten for vestlige sanksjoner og en internasjonal isolering av Russland ned.

I begynnelsen av mars, kun én uke etter at Moskvas intensjoner om en Krim-anneksjon ble åpenbare, var det hele 44 prosent av russerne som fryktet at Russland ville bli i

Patriotismen på Krim: Pro-russiske protesterer foran lokalparlamentet Simferopol, hovedstaden på Krimhalvøya

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
solert. Dette tallet har nå gått ned til 28 prosent. Frykten for økonomiske sanksjoner sank samtidig fra 42 til 38 prosent av respondentene.

Russerne, som har blitt utsatt for en stadig mer ensrettet og statlig kontrollert mediekampanje omkring hendelsene i Ukraina, synes å samle seg omkring standpunktene som blir formidlet fra Kreml. I konflikten mellom Russland og Ukraina, er det utelukkende Kiev som har skylden, og Vesten er i tillegg aggressiv overfor Russland, viser undersøkelsene.

Hele 77 prosent av russerne mener, ifølge Levada, at skylden for konflikten mellom Moskva og Kiev utelukkende eller i første rekke ligger hos de ukrainske myndighetene, som hadde fremprovosert de russiske handlingene på Krim. Kun 3 prosent mener at ansvaret ligger overveiende i Kreml.

Denne troen på russisk "uskyld" kan til dels forklares med at hele 73 prosent av russerne mener at den nye ukrainske regjeringen "ikke er legitim", mens kun 14 prosent mener Ukraina har en legitim regjering. Moskva ville ikke agert slik overfor en legitim ukrainsk regjering, er det et flertall som tror. Disse meningene gjenspeiler hvordan situasjonen i Ukraina beskrives av russiske ledere og medier.

Også overfor Vesten føler russerne at de handler rett. De negative vestlige reaksjonene mot Russland etter anneksjonen av Krimhalvøya skyldtes kun en generell vestlig fiendtlighet mot Russland og et vestlig ønske om å benytte seg av situasjonen for å legge press på landet, mente hele 58 prosent av respondentene. I tillegg mente 20 prosent av de spurte at Vesten rett og slett ikke forsto den virkelige situasjonen i Ukraina.

President Putin selv har bidratt sterkt til denne virkelighetsforståelsen i Russland. For to uker siden, i sin famøse tale om anneksjonen av Krimhalvøya, kalte Putin de nye ukrainske myndighetene for "nynazister og russofobe". Samtidig langet han ut mot alternative røster innad i Russland, og kalte motstanderne av en anneksjon av Krim for "landssvikere". Etter dette ble russisk enda mer ensrettet og patriotisk innstilt.

Samling omkring Putin
Putin h

Samling om "tradisjonelle russiske verdier": Putin i en russiskortodoks gudstjeneste i Sotsji tidligere i år

© Kreml/Kureren
ar vekt patriotismen og nasjonalismen i det russiske folket, og han har til og med forlangt patriotisme fra politikere og medier. Og etter ydmykende årtier etter Sovjetunionens fall, den ekstreme økonomiske og sosiale krisen under Jeltsin og den fortsatt underordnede rollen i verdenspolitikken, synes det som om det var et "marked" for patriotiske seiere i Russland.

Dette avspeiler seg også på de forskjellige målingene til Levada-senteret. Det har bredd seg en god følelse i Russland etter at den etterlengtede Krimhalvøya igjen ble innlemmet i landet. Hele 63 prosent av de spurte sa i en Levada-undersøkelse fra denne uken at de nå igjen anså Russland som "en stormakt".

Dermed er den sårede russiske nasjonalfølelsen altså på vei til å tilfredsstilles igjen. Og en annen spørreundersøkelse fra Levada fra tidligere i år illustrerer også hva denne nasjonalfølelsen er modellert etter. Hele 60 prosent av russerne sier nemlig at de "dypt beklager" sammenbruddet av Sovjetunionen, imperiet der russerne var en supermakt på linje med amerikanerne.

Også Putin selv drar nytte av den djerve aksjonen som endte med anneksjonen av Krim. Den russiske presidenten har i det siste året observert synkende popularitetstall, og kun 25 prosent av russerne ønsket i fjor at Putin skulle stille til gjenvalg i 2018.

Nå, etter Krim-anneksjonen, har den folkelige støtten til president Putin steget i taket. Oppslutningen om Putin hat økt med hele 17 prosentpoeng til imponerende 80 prosent. Presidenten har dermed tatt en ubestridt lederrolle i russisk politikk, og har over natten fått til å samle nasjonen bak seg. Ikke bare Krim-anneksjonen, men også Vestens tilsynelatende "misforståelser" og "aggresjon" overfor Moskva har bidratt til å samle nasjonen.

Og mens flere og flere russere, særlig i Moskva og St. Petersburg, hadde begynt å gå lei av Putins stadig mer autoritære stil, ser nå flere nytten av dette. I en tid med slike patriotiske seiere og "vestlig aggresjon", mener nå hele 72 prosent av russerne at staten bør drive med en viss sensur av mediene, til nasjonens beste.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no