See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Russlands president Vladimir Putin
© World Economic Forum/Kureren
Politikk | Økonomi - Litauen | Russland

Russland starter handelskrig mot Litauen

Litauens president Dalia Grybauskaite

© Universitetet i Vilnius/Kureren
Kureren, 9. oktober 2013
- Russland har suspendert importen av matvarer fra Litauen, et tiltak de fleste beskriver som "politisk begrunnet". Vilnius er vert for EU-toppmøtet i november, og her ventes det at EU og Ukraina skal signere en assosiasjonsavtale som løsriver Ukraina fra russisk kontroll.

Det hersker forvirring i EU-landet Litauen etter at de russiske helsemyndighetene kunngjorde "behovet for å innføre restriksjoner på import av matvarer fra Litauen." Grunnen er at det ifølge Moskva er en "svekkelse i helsekontrollene i dette landet." Dette er på tross av at litauiske matvarer følger alle EU-krav.

Myndighetene i Litauen var de første som ble overrasket. Eksporten av særlig litauiske melkeprodukter til Russland ble suspendert den 7. oktober. Dette på tross av at både statsministeren og landbruksministeren i Vilnius samme dag hadde avvist ryktene om handelssanksjoner.

Uten å vente på en videre bekreftelse fra Moskva, uttalte den litauiske presidenten, Dalia Grybauskaite, at importforbudet var "den første virkelige utfordringen regjeringen til nå har møtt, siden den tiltrådte for ett år siden."

EU-kommisjonen har allerede varslet at den skal ta opp saken med Verdens handelsorganisasjon (WTO). det forventes også at vil Europaparlamentet støtte en WTO-klagesak i løpet av de kommende dagene.

Ifølge den litauiske avisen Delfi er kunngjøringen av denne eksportstoppen ment å "straffe" Vilnius etter at landet har gitt bred støtte til tidligere sovjetrepublikker som søker en tilnærming til EU. I tillegg har Litauen, som nå innehar det roterende formannskapet i EU, jobbet entusiastisk for at avtalen mellom EU og Ukraina skal rekke å bli signert i november.

Delfi minner om hvordan de russiske forbrukermyndighetene allerede ved mange tidligere anledninger har brukt handelsforbud eller hindringer for import av mat og andre varer som et instrument for politisk press. Avisen viser blant annet til sakene om ukrainsk svinekjøtt, vin fra Georgia (2006-juni 2013) eller fra Moldova (i 2006 og i 2013), eller hviterussiske meieriprodukter.

Og ifølge avisen vil situasjonen bli enda verre etter hvert som det nærmer seg EU-toppmøtet den 28. og 29. november. Litauen må forvente seg flere straffetiltak fra Moskva, som kun vil øke presset foran toppmøtet, fryktes det.

Russiske myndigheter har offentlig uttalt seg klart mot den forventede signeringen av handelsavtalen mellom Ukraina og EU. Russerne har advart Ukraina mot konsekvensene av at de økonomiske forbindelsene med Hviterussland, Kasakhstan og Russland vil bli forverret. Disse tre landene har dannet en tollunion, og de legger sterkt press på myndighetene i Kiev for at også Ukraina skal bli medlem.

Men presset på Ukraina synes heller å ha hatt en motsatt effekt og har forsurnet forholdet mellom Moskva og Kiev. En annen hovedgrunn til det anspente forholdet til Moskva er de russiske gassprisene, som anses som overdrevent høye. Ukraina vil derfor etter all sannsynlighet underskrive en vidtgående assosiasjons- og frihandelsavtale med EU under toppmøtet i Vilnius i november. Denne avtalen utelukker Ukraina fra den russiskdominerte tollunionen.

Les mer om Ukrainas viktige veivalg i denne artikkelen: "Ukraina bestemmer seg for EU-tilknytning".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no