See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.04.2014 - Folkeavstemninger planlegges i Øst-Ukraina
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Med Krim tok Russland Ukrainas største gassfelt
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Rundt 20 soldater, angivelig russiske, okkuperte i noen timer flyplassen i Simferopol, hovedstaden på Krim (Ukraina)
© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina | Russland

Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon

Væpnede kommandogrupper har satt opp veisperringer, med russisk flagg, på innfartsårene til Krimhalvøya

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Kureren, 28. februar 2014
- Mens bevismengden for at det foregår russiske militæraksjoner på den ukrainske Krimhalvøya synes entydig, forbereder parlamentet i Moskva nå en lovendring som vil gjøre det lettere å annektere halvøya. En folkeavstemning på Krim vil i så fall være nok.

Det er det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA Novosti som i dag melder om anneksjonsforberedelsene som pågår i Dumaen, det russiske parlamentet. Det blir ikke stukket under en stol at lovforberedelsene skal gjøre det enkelt å ta opp nettopp Krimhalvøya, eller deler av denne, som en ny delrepublikk i Russland.

Lovforslaget som nå forberedes i Dumaen vil gjøre det enda lettere å gi russisk statsborgerskap til ukrainske borgere på Krimhalvøya, men også "forenkle opptaket av nye medlemmer av føderasjonen," ifølge RIA Novosti. Det er altså snakk om opptaket av nye territorier til Den russiske føderasjonen.

Det nåværende russiske lovverket har allerede prosedyrer for en statsutvidelse, som kun kan skje når begge parter har oppnådd enighet om dette og det er undertegnet en folkerettslig bindende avtale. Med det nye lovforslaget vil det være nok at befolkningen i et territorium har uttrykt ønske om å bli del av Russland gjennom for eksempel en folkeavstemning.

Lovforslaget er blitt utarbeidet av partiet Rettferdig Russland, men dette skal ha skjedd i samarbeid med regjeringspartiet Forent Russland, som er maktgrunnlaget til Vladimir Putin. Den videre prosessen med dette lovforslaget "avhenger av den nye regjeringen i Kiev," siterer RIA Novosti kilder i Dumaen.

Nyhetsbyrået tolker lovforslaget som en "maktdemonstrasjon" overfor Ukraina, og en advarsel mot å gripe inn overfor russiske styrker som opererer på Krim.

Russiske styrker opererer på Krim
Den nye regjeringen i Kiev ser seg samtidig satt på en tung prøve overfor de væpnede aksjonene på Krimhalvøya, som ikke synes å ha en bredere folkelig støtte. Samtidig som man må vise en viss styrke overfor Russland og fordømme innblandingen fra Moskva, er man seg bevisst at ukrainske styrker ikke får lov til å la seg provosere til en eskalering av konflikten, noe som kun vil tjene russiske interesser.

I motsetning til revolusjonen i Kiev, er det nemlig ikke store mengder sivile demontranter som går på gatene på Krimhalvøya og krever politiske endringer. Hendelsene på Krim er dominert av væpnede kommandogrupper og til dels russiske soldater som skaper farlige situasjoner.

I Simferopol, hovedstaden i det autonome Krim, okkuperte en slik kommandogruppe i går parlamentet i det som lokal blir beskrevet som en godt planlagt og profesjonell aksjon. Under presset fra denne væpnede gruppen vedtok parlamentet i Simferopol i går at d

Soldater, angivelig russiske, gikk til aksjon i Simferopol i dag

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
et skal holdes en folkeavstemning om Krimhalvøyas status den 25. mai, samt at regjeringen på Krim ble avsatt. Den nye statsministeren på Krim, Sergej Aksenov, sverget i dag troskap til Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj, som nå befinner seg i Russland.

Les mer om de væpnede aksjonene på Krimhalvøya i denne artikkelen: "Konflikten om Krimhalvøya truer freden i Ukraina".

I går kveld og i natt, etter at politikere i Kiev hadde annonsert at de ville reise til Krimhalvøya for å prøve å roe situasjonen, sørget de samme væpnede gruppene for å sperre alle innfartsårer til halvøya. Det ble satt opp veisperringer, og i dag ble også de to viktigste flyplassene, i Simferopol og Sevastopol, okkupert av slike kommandogrupper.

Ved alle anledninger har ukrainsk politi og militære styrker gjort sitt ytterste for å unngå væpnede konfrontasjoner. Ved kysten klarte ukrainsk trafikkpoliti å forhandle seg til en tilbaketrekking av russiske militære styrker i går. På flyplassen i Simferopol lyktes politiet å få til en fredelig tilbaketrekking av de væpnede okkupantene, etter at disse fikk forsikret seg om at det ikke var kommet militære forsterkninger fra Ukraina til flyplassen.

Kritisk rundt marinebasen
Det er særlig i området rundt byen Sevastopol, som både huser den russiske Svartehavsflåten og den ukrainske marinen, at stemningen synes eksplosiv. Dette har blant annet bakgrunn i den kompliserte politiske situasjonen på Krim.

Så å si hele Krimhalvøya er en autonom ukrainsk delstat. Unntaket er nettopp Sevastopol og omliggende tettsteder. Denne lille kyststripen huser den russiske marinebasen, der Russland har spesielle rettigheter, men også flere befolkningssentra. Sevastopol med omegn er i seg selv et autonomt område, med et eget lokalparlament, og ikke underlagt resten av Krimhalvøya.

Og nettopp i dette lille territoriet, med sin spesielle status, har russiske styrker vært ekstra aktive og åpenlyst tatt seg til rette utenfor marinebasen i strid med leieavtalen for denne basen. Det ukrainske grensepolitiet kunne i dag rapportere at ordinære russiske styrker fra Svartehavsflåten nå har opprettet kontrollposter i Balaklava, et tettsted i Sevastopol-området som ikke er underlagt den russiske marinebasen.

Det ukrainske grensepolitiet hevder at det er blitt hindret i å bevege seg fritt av disse russiske kontrollpostene, som skal være sikret med ut

Ukrainas overgangspresident Oleksandr Turtsjinov ber om internasjonal hjelp

© Verkhovna Rada/Kureren
plasserte snikskytere, ifølge den samme, offisielle kilden. En russisk offiser sa til det ukrainske grensepolitiet at de utførte ordre fra regionale myndigheter i Sevastopol, som hadde bedt dem sikre at våpenlagre ikke blir overtatt av "ekstremister".

Regjeringen i Kiev protesterer
I Ukrainas hovedstad Kiev frykter man at denne utplasseringen av russiske styrker på ukrainsk jord kan være første skritt i en russisk maktovertakelse av regionen Sevastopol, eller til og med hele Krimhalvøya. Ukrainske myndigheter søker også her å unngå enhver væpnet konfrontasjon, og nøyer seg med å protestere overfor Russland.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov beklager i dag en svært kritisk situasjon på Krim, som han beskriver som "en militær intervensjon og okkupasjon i brudd med alle internasjonale avtaler og normer." I tillegg til den russiske intervensjonen i Balaklava, mener Avakov også å ha bevis for at russiske styrker deltar i okkupasjonen av flyplassen i Sevastopol og tidligere i dag opererte i Simferopol.

Også Ukrainas nyvalgte og midlertidige president, Oleksandr Turtsjinov, ser på situasjonen i Sevastopol som en klar russisk militær innblanding. Turtsjinov har innkalt til et ekstraordinært møte i Ukrainas sikkerhetskomité og bedt om internasjonal støtte. Blant annet har man bedt om et møte i FNs sikkerhetsråd for å ta opp situasjonen på Krim.

Parlamentet i Kiev vedtok en resolusjon som krever at Russland stanser alle operasjoner på ukrainsk territorium. Samtidig ba parlamentet stormaktene som i 1994 underskrev Budapest-avtalen om å gripe inn. Avtalen, som blant annet Russland, USA, Storbritannia, Tyskland og Kina har underskrevet, gir garantier for den territoriale enheten til Ukraina, og garanterer for dagens grenser.

De to viktigste partiene i den nye ukrainske regjeringen - Fedrelandspartiet til Julia Timosjenko og UDAR til Vitali Klitsjko - insisterer likevel på at myndighetene i Kiev må fortsette å holde en lav profil overfor det de ser på som russiske provokasjoner på Krim.

Fedrelandspartiet understreker i dag at man først og fremst vil benytte seg av internasjonale kanaler, som FN og OSSE, for å takle situasjonen på Krim. Partiet UDAR oppfordret i dag parlamentarikere i Kiev om ikke å komme med provoserende uttalelser som kan nøre oppunder konflikten. Tvert imot burde man sende en delegasjon til den russiske Dumaen for å sette i gang dialog, heter det fra partiet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no