See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Nå begynner sanksjonene å svi i Russland
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Også på Krimhalvøya var det i går store protester mot den russiske okkupasjonen
© Radio Svoboda/Kureren
Politikk - Russland | Innenriks

Norsk politikk samles om å fordømme Russland

Sveriges utenriksminister Carl Bildt fordømmer "den russiske invasjonen av Ukraina på Krim"

© SWE-EUPress/Kureren
Kureren, 3. mars 2014
- Etter noe nøling er de politiske partiene i Norge nå samlet i sin fordømmelse av Russlands fremferd i Ukraina. Riktignok unngås betegnelsen "invasjon", men partier fra SV til FrP tar avstand fra det de kaller en "aggresjon", en "militær intervensjon" og "bølleopptreden".

Utenriksminister Børge Brende (H) presenterte Norges offisielle syn på Russlands invasjon av deler av Ukraina under et ekstraordinært NATO-møte på søndag. Brende unngikk imidlertid de sterkeste karakteristikkene av den russiske fremferden i sitt sørlige naboland.

"Sammen med Natos medlemmer fordømmer Norge den russiske militære eskaleringen på Krim-halvøya i Ukraina," sa Brende i en offisiell uttalelse. "Den russiske militære aktiviteten på Krim og truslene om bruk av ytterligere militær makt er brudd på folkeretten," la utenriksministeren til.

Den offisielle norske reaksjonen er imidlertid kun del av en fellesuttalelse fra NATO-landene. "Gjennom sine militære aksjoner på Krim, og trusler om ytterligere bruk av militærmakt bryter Russland med grunnleggende avtaleforpliktelser gjennom FN-charteret, OSSE, Europarådet og NATO-Russlandsrådet," sa Brende med henvisning til NATO-uttalelsen. "Det er et viktig signal at NATOs råd i dag har uttrykt full støtte til Ukrainas territorielle integritet og suverenitet," la Brende til.

Den svenske utenriksministeren, Carl Bildt, har samtidig vært mye klarere i sine uttalelser, som han har formulert på eget grunnlag. Bildt krever i dag at det forestående EU-møtet må "fordømme den russiske invasjonen av Ukraina på Krim i klare ordelag."

Allerede i går uttalte Bildt seg glassklart. "Når russiske styrker krever at ukrainske styrker overgir våpnene sine, er det tydelig at det er en militær okkupasjon som finner sted," sa Bildt i en Twitter-melding. Han beklaget videre at, på hundreårsdagen for Første verdenskrig, "befinner vi oss plutselig i et Europa med invasjon, aggresjon og massiv bruk av militærmakt."

Politiske partier sa

Anniken Huitfeldt: Russiske "krenkelser av Ukrainas territorielle integritet"

© Arbeiderpartiet/Kureren
mlet

Så klare ord som Bildt er det ingen norske politikere av betydning som ønsker å bruke. Likevel ville Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, på lørdag støtte Bildts uttalelser om Russland.

"Det vi ser er alle tegn på krenkelser av Ukrainas territorielle integritet, og alle tegn på en intervensjon," sa Huitfeldt til VG på lørdag. Arbeiderpartipolitikeren, som var den første norske toppolitkeren til å reagere noenlunde kraftfullt på den russiske invasjonen, kalte inngrepet for "uakseptabelt".

Imens har også de andre partiene begynt å ta stilling. En av de klareste fordømmelsene av "Russlands intervensjon på Krimhalvøya" har kommet fra SV. Partiets utenrikspolitiske talsmann, Bård Vegar Solhjell, kaller det russiske angrepet for "farlig, uakseptabelt og folkerettsstridig."

SV fordømmer i en pressemelding "den militære aggresjonen," og varsler at partiet vil vise sin støtte til Ukrainas uavhengighet. "Situasjonen som er oppstått er svært alvorlig. Russland må umiddelbart gå i dialog med Ukraina for å finne en politisk løsning," sier Solhjell.

Partiet påpeker også at det "lenge har støttet protestene mot regimet i Ukraina," og tatt flere initiativer for at Norge skal støtte demokratibevegelsen på Maidan-plassen. "Det er gledelig at regimet i Ukraina falt, og at folket i Ukraina kan finne en mer demokratisk framtid. Nå må myndighetene annerkjenne og respektere alle ukraineres rettigheter - også russiske ukrainere - som er bekymret for sin situasjon," legger Solhjell til.

På den andre enden av det politiske spekteret er FrPs utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim like klar i talen. "Russland har nå bidra

SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell fordømmer "Russlands militære aggresjon"

© KM/Kureren
tt til å øke spenningsnivået og det er ikke bare beklagelig, men også potensielt svært farlig," påpeker Norheim i en uttalelse på vegne av FrP i dag.

"Jeg er svært bekymret for hva som kan skje i Ukraina om det blir en ytterligere opptrapping og hvilke konsekvenser dette kan ha for regionen. Vi må derfor fortsatt gi tydelige signaler til vår store nabo i øst om at også Norge fordømmer den type bølleopptreden som russerne nå legger opp til i et uavhengig land," sier FrP-politikeren.

"Vi har forventninger til russerne om at de nå bidrar på et mer konstruktivt vis og til å kjøle ned spenningsnivået. Det er i år 25 år siden murens fall og vi er ytterligere et par unna 25 årsmarkeringen av Sovjetunionens sammenbrudd. Russlands aggressive framferd på Krim de siste dagene er et gufs fra fortiden," avslutter Norheim.

NATO, EU og OSSE på banen
Mens det offisielle Norge, gjennom utenriksminister Brende, er tilbakeholdne med en tøff språkbruk overfor Russland, antas det at Norge vil slutte seg til de multilaterale sporene som nå er i ferd med å åpnes. Brende sluttet seg allerede på søndag til fellesuttalelsen fra NATO-rådet. Der heter det at den russiske "militæraksjonen mot Ukraina er i strid med folkeretten," og at Ukraina er "en verdsatt NATO-partner".

Men det vil bli et nytt krisemøte i NATO innen kort tid. Polen og Litauen har bedt om et nytt hastemøte i forsvarsalliansen fordi de føler seg "truet" av Russland. Trusselen kommer ikke bare på grunn av situasjonen i Ukraina, men også på bakgrunn av rapporter om massive troppebevegelser i den russiske eksklaven Kaliningrad, som grenser mot Polen og Litauen.

I Brussel ble det i ettermiddag forberedt et EU-utenri

FrPs utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim fordømmer "denne type bølleopptreden"

© FrP/Kureren
ksministermøte. På dette krisemøtet skal europeerne finne frem til en felles holdning til den russiske invasjonen av Ukraina, samt evaluere mulige straffetiltak mot Russland. Blant annet skal samtalene om visumfrihet med Russland innstilles. Det forventes at Norge slutter seg til EU-formuleringene og -vedtakene som fattes i Brussel i dag.

I Sveits åpnes samtidig enda et internasjonalt spor, nemlig Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Sveitsernes utenriksminister Didier Burkhalter, som for tiden fungerer som leder for OSSE, prøver å samle en "ukrainsk kontaktgruppe" som skal "støtte Ukraina i en overgangsfase" og sende observatører til landet. Disse skal også overvåke menneskerettssituasjonen for etniske minoriteter i Ukraina.

Samtidig er det klart at stormaktene i Vesten også vurderer økonomiske straffetiltak mot Russland. Som et første tegn vil G8-møtet i Sotsji bli boikottet av de fleste G8-medlemslandene. Det er også tegn til at G8 kan stå foran en oppløsning, og at den gamle G7-strukturen, uten Russland, gjenoppstår. Dette har USAs utenriksminister John Kerry allerede truet med. En økt isolering av Russland vil i alle fall bli en konsekvens av aggresjonen mot Ukraina.

Men det foregår også forberedelser for sanksjoner som går utover symbolpolitikken. Det døftes allerede om man skal gjøre det vanskeligere for russere å gjemme unna formuene sine i Vesten og straffe den russiske handelen vestover. I alle fall vil europeiske land nå øke bestrebelsene etter å gjøre seg uavhengige av russisk gass.

Børsen i Moskva og den russiske rubelen har allerede rast nedover i dag, som følge av de forventede svært negative følgene for den russiske økonomien.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no