See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 09.10.2013 - Russland starter handelskrig mot Litauen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kjemper for EU-tilknytning: Moldovas statsminister Iurie Leanca
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Økonomi - Russland | Moldova

Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU

Utestengt fra Russland: Vinsmaking på det moldovske vingodset Chateau Vartely

© Chateau Vartely/Kureren
Kureren, 24. oktober 2013
- Russlands president Vladimir Putin sier Moldova vil miste avsetning for vineksporten sin. Moskva truer åpent med å stenge gasskranene, kaste ut moldovske gjestearbeidere og å støtte en separatistbevegelse i landet. Likevel vil Europas fattigste land ikke samarbeide.

Moldoverne har vært stolte over vinen sin i århundrer. Og utenfor Chateau Vartely vaier flaggene i den lette brisen, som viser hvilke markeder denne moderne vingården eksporterer til; det er alt fra Italia til Kina.

Men i september stengte Russland, det største markedet av dem alle, dørene for videre import av moldovske viner. En uke senere langet president Putin ut mot Moldova under det årlige internasjonale diskusjonsforumet om Russlands internasjonale rolle i Valdai.

"Hvor skal Moldova selge vinen sin?" spurte Putin. "I Frankrike? Jeg er sikker på at franskmennene ikke vil la dem selge en eneste flaske moldovsk vin i landet sitt. Og det er like umulig i Italia," fortsatte Putin. "La oss se hva som skjer om de prøver. Vinprodusentene komme til å tømme alle kassene, destruere alt sammen og helle det hele det i grøfta!"

Utbruddet til Putin demonstrerer sinnet i Moskva overfor lille Chisinău.

Og ikke bare Moldova. Det retter seg også mot Ukraina og Georgia. Alle de tre tidligere sovjetrepublikkene takker nemlig nei til å bli med i Putins nye russiskdominerte Eurasiske tollunion. Tvert imot vil alle tre i november underskrive vidtgående frihandelsavtaler med EU, samt fordype det politiske samarbeidet med Brussel.

Moskva og Brussel utkjemper nå en skitten dragkamp om fremtiden til en stor del av den tidligere Sovjetunionen. Og midt i denne konflikten ligger Moldova igjen som slagmark.

Politisk splittelse i Moldova
Men også i hovedstaden Chisinău er det politisk dragkamp. I september snudde Moldovas kommunistparti, landets største parti, plutselig i sin offisielle holdning i konflikten mellom Moskva og Brussel. Partiet inndro støtten til regjeringspartienes EU-tilnærming og sa at Moldova heller burde søke en nærmere tilknytn

Russlands visestatsminister Dmitri Rogosin: "Hallo, folkens!"

© A.Savin/GNU/Kureren
ing til Russland.

Andre partier i landet setter det plutselige skiftet i forbindelse med store russiske pengegaver til kommunistpartiet. Men Andrew, en 25-årig tannlegeassistent og tilhenger av kommunistpartiet, er enig i at Russland er den mest naturlige partneren for Moldova. "Vi går i feil retning," mener han, "fordi veien vår går østover, mot denne tollunionen med Russland, Hviterussland og Kasakhstan."

Presset kommer fra alle kanter. I september fløy til og med patriark Kirill i den russiskortodokse kirken ut fra Moskva for å besøke troende i Ukraina og Moldova. Han ba alle ortodokse om å se mot øst, mot Russland.

Klare trusler fra Moskva
Så fløy også den russiske visestatsministeren, Dmitri Rogosin, til Moldova. Der truet han i all offentlighet med å kutte gassleveransene denne vinteren. "Jeg håper dere ikke fryser," sa han kalt.

Rogosin truet også med å deportere de mange moldovske gjestearbeiderne i Russland. Rundt en tredel av Moldovas 3,5 millioner innbyggere bor og jobber utenlands, og man antar at den største gruppen av disse holder til nettopp i Russland. På moldovsk tv sa Rogosin: "Dersom mesteparten av utenlandsarbeiderne deres jobber i Russland, hvor skal disse gjøre av seg. Folkens, hallo!"

Til slutt advarte Rogosin også om at, dersom Moldova knytter seg nærmere opp mot EU, vil landet kunne si endelig adjø til utbryterrepublikken Transnistria. Dette området langs grensen mot Ukraina har siden 1992 vært bevoktet av såkalte "fredsbevarende styrker" fra Russland som Moldova ikke lenger klarer å bli kvitt. Russland har allerede anerkjent to georgiske utbryterrepublikker som "uavhengige stater" og Rogosin antydet at det samme kunne skje med Transnistria.

Det blir EU, ikke Russland
Opp mot mektige Russland har M

Den ortodokse kirken i Moldovas hovedstad Chisinau: "Se mot øst!"

© Veaceslav Bunescu/Kureren
oldova dermed kommet i en svært så kinkig situasjon. Statsminister Iurie Leanca sier til VoA at svaret på dette er en enda sterkere tilknytning opp mot EU.

"Det fundamentale målet for både innenriks- og utenrikspolitikken vår er integrasjon i Europa," svarer Leanca på spørsmålet om hva han mener om EU-toppmøtet i november, der Moldova trolig vil undertegne en assosiasjonsavtale med EU. "Dette er svaret på et helt sett av problemer og utfordringer som vi står overfor, og det finnes ingen alternativer til dette," legger statsministeren til.

Ifølge Leanca er det flere større økonomiske studier som konkluderer at en integrering vestover vil gi landet store fordeler. "Straks vi er i den samme frihandelssonen som EU, vet vi nøyaktig hva følgene vil bli, og de er svært positive," understreker han.

"Men straks vi er inne i Tollunionen, er alt mer tvilsomt," sier Leanca, med referanse til Moskvas alternative Eurasiske tollunion. "For ikke å snakke om at EU har et marked på 500 millioner mennesker, av forbrukere med høy kjøpekraft, i motsetning til et mye mindre marked i Tollunionen."

I Moskva prøver Vygaudas Usackas, EUs ambassadør til Russland, å avdramatisere konflikten. Han understreker at Europa også holder døren åpen for Russlands økonomiske integrasjon inn i det europeiske fellesskapet.

"EUs østlige partnerskap er del av et mye større og mer omfattende prosjekt, som er integrasjonen av økonomiene fra Lisboa til Vladivostok, og da er det ikke til å komme bort fra at Russland er del av denne visjonen," sier Usackas. "Vi har observert at Ukraina, Moldova og Georgia har valgt en dyptgående integrasjon med EU, mens Russland fortsatt ikke har gjort det."

Denne artikkelen er levert av VoA.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no