See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU
» 09.10.2013 - Russland starter handelskrig mot LitauenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Optimister i 2012: Kirgisistans statsminister Sjantoro Satibaldijev og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev
© Russlands regjering/Kureren
Politikk | Økonomi - Kirgisistan | Russland

Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland

Infrastrukturen til den kirgisiske gassleverandøren Kyrgyzgaz er i en håpløs forfatning

© Kyrgyzgaz/Kureren
Kureren / EurasiaNet, 20. november 2013
- Det skulle være et viktig skritt på veien mot tettere samarbeid mellom Russland og Kirgisistan. Det statlige russiske selskapet skulle ta over Kirgisistans gjeldstyngede gassdistributør for 1 US$. Men den "sikre" avtalen ser nå ut til å bli avlyst.

Tradisjonelt har en parlamentsavstemning over en regjeringsvedtatt avtale blitt sett på som en ren formalitet i Kirgisistan. Men i de siste dagene er det mer opprørsk i parlamentet her, og til og med medlemmer av partiene i regjeringskoalisjonen stemte mot avtalen med Russland.

Ifølge en avtale fra juli i år mellom den kirgisiske regjeringen og Gazprom skulle sistnevnte ta over Kyrgyzgaz, et statsselskap som kontrollerer Kirgisistans nettverk av gassledninger, for den symbolske sum av én amerikansk dollar. Til gjengjeld skulle mektige Gazprom investere rundt 600 millioner dollar i landets slitne gassnettverk og overta gjelden til Kyrgyzgaz, som på den tid ble anslått til 63 millioner dollar.

Avtalen måtte kun ratifiseres av parlamentet i Bisjkek, hovedstaden i den sentralasiatiske ekssovjetrepublikken. Men den 15. november avslo et flertall i parlamentet bestående av opposisjonen og enkelte representanter fra regjeringspartiene å godkjenne vilkårene, kommer det frem i dag.

"Interne regjeringsintriger"
Ifølge den russiske næringslivsavisen Kommersant dreier det hele seg om en intern konflikt i regjeringskoalisjonen i Bisjkek, der noen av koalisjonspartnerne ønsker å styrte statsminister Sjantoro Satibaldijev.

Regjeringspartnere skal ha klaget over at det var uklart hvor stor gjeld Kyrgyzgaz egentlig hadde og at det var

Et gassrør til begjær: Kyrgyzgaz leverer gass til husholdninger i hele Kirgisistan

© Kyrgyzgaz/Kureren
en fare for at Gazprom kunne slippe de fryktede kinesiske naboene inn i Kirgisistan. Dette blir i Moskva tolket som populistiske utspill som kun er ment å skade autoriteten til den kirgisiske statsministeren.

Storstilt korrupsjon og en aldrende infrastruktur har etterlatt gass- og strømnettet i Kirgisistan i en håpløs tilstand, og kundene blir jevnlig sittende i kulden. Selv i Bisjkek, som inntil nylig hadde stabile forsyninger, ble gassen borte under en tøff kuldebølge i fjor vinter. Gass brukes primært til fyring i Kirgisistan.

De av kirgisere som støtter salget til Gazprom, sier det ville bety at gassleveransene vil bli garantert for, og at gassen ikke lenger må passere korrupte mellommenn. Kirgisistan importerer nesten all gassen fra nabolandene Kasakhstan og Usbekistan. Men særlig usbekerne har gjort det til en vane å kutte gasseleveransene når det er en politisk knute på tråden med Bisjkek.

"Vi ønsker å ha stabile gassleveranser hele året gjennom," sa statsminister Satibaldijev til EurasiaNet i september. Han innrømmet også at det var en sammenheng mellom salget av Kyrgyzgaz og løftet som Russlands president Vladimir Putin hadde gitt i september 2012 om å slette den kirgisiske gjelden i løpet av en tiårsperiode.

Avtalen ville også gitt russiske Gazprom rett til å utvinne gass på to felt sør i Kirgisistan. Det fattige l

Et parlament til besvær: Det hvite hus i Bisjkek huser parlamentet, regjeringen og presidentembetet

© David Trilling/EurasiaNet/Kureren
andet har noen mindre gassforekomster, men disse er ikke blitt utnyttet fordi man ikke har klart å finne investorer. Ifølge en russisk analyse fra 2011 pumper Kirgisistan kun opp 30 millioner kubikkmeter gass i året, mens landet konsumerer rundt 750 millioner kubikkmeter gass.

"Underkastelse overfor Russland"
Kritikere av avtalen mener at Kirgisistan bytter ut en avhengighet av nabolandene med en underkastelse overfor Russland. Kyrgyzgaz sitter på strategisk infrastruktur, og et salg av gassnettverket til en fremmed makt provoserte logisk nok kirgisiske nasjonalister. Og dem er det mange av i parlamentet i Bisjkek.

Kirgisistan er nemlig i ferd med å overføre mye suverenitet til Moskva. Landet er på full fart inn i den totalt russiskdominerte Eurasiske tollunionen, sammen med Hviterussland og Kasakhstan. Også i forhold til tollunionen er mange bekymret for at denne er designet for å styrke Moskva på bekostning av de mindre medlemslandene.

Men også russerne må bli lei av det stadige frem og tilbake i Kirgisistan. Opprinnelig godtok parlamentet i Bisjkek allerede i 2009 en avtale om å overlate 75 prosent av Kyrgyzgaz til Gazprom. Men avtalen gikk i vasken da president Kurmanbek Bakijev ble styrtet i et blodig kupp i 2010. Avtalen som nå er blitt avvist ble fremforhandlet i desember 2012.

Også gullgruveavtale blokkeres

Gullgruven i Kumtor er den viktigste inntektskilden i Kirgisistan

© David Trilling/EurasiaNet/Kureren

Det nye tilbakeslaget for russerne kommer kun få uker etter at parlamentarikerne i Bisjkek la seg opp i driften av landets viktigste inntektskilde. Den kirgisiske regjeringen hadde kommet frem til en avtale med de kanadiske eierne av den viktige gullgruven i Kumtor som ville gitt staten et 50 prosents eierskap i gruven. Men også dette avviste parlamentet.

Det er partiet Ata-Meken, som deltar i regjeringskoalisjonen, som i stadig større grad stemmer mot sin egen regjering. Partiet ledes av Omurbek Tekebajev, og han har i de siste ukene krevd at den kirgisiske staten må ekspropriere gullgruven i Kumtor og ta over driften selv.

Men gullgruvens verdi anslås til 10 prosent av Kirgisistans totale BNP, og det er få som tror at landet har teknologiske forutsetninger til å drive Kumtor-gruven.

Derimot er det mange i Bisjkek som tror at partileder Tekebajev allerede har begynt valgkampen foran parlamentsvalget i 2015, og dermed gjør det han kan for å undergrave makten til statsminister Satibaldijev. Alternativt prøver Tekebajev kun å legge press på statsministeren for å få stanset politietterforskningen av hans angivelige rolle som bandeleder under plyndringene i forbindelse med den politiske volden i 2010.

Denne reportasjen fra Kirgisistan er levert fra EurasiaNet.org.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no