See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 12.11.2013 - Sverige sender norske kommunikasjonsdata utenlands
» 23.09.2013 - Svensk politi beklager etnisk database over romfolk
» 21.08.2013 - FN bekymret over rasediskriminering i Sverige
» 19.06.2013 - Sverige stenger FM-nettet innen 2022
» 26.02.2013 - Piratbukta flytter fra Sverige til Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fred og ufred: SIPRIs konferanse om sikkerhet og utvikling den 28. mars i Stockholm
© SIPRI/Kureren
Samfunn - Sverige

Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI

Krever stenging av SIPRI: Britta Lejon, leder av fagforeningen ST

© Sonny Johansson/ST/Kureren
Kureren, 9. april 2014
- Det verdensberømte Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) trues med nedleggelse etter svært grove brudd på arbeidsmiljøloven. Ansatte ved SIPRI sier de lider av mobbing, angst og selvmordstanker, ifølge to svenske fagforeninger.

De svenske fagforeningene ST og Saco-S har i dag anmeldt fredsforskningsinstituttet SIPRI og krever strakstiltak i samsvar med arbeidsmiljøloven. De mener at "arbeidsgiveren i stor grad har forsømt sine forpliktelser til å opprettholde et godt arbeidsmiljø," ifølge en pressemelding fra fagforeningene.

"Vi vil med dette belyse det uholdbare arbeidsmiljøet på SIPRI. Vi antar at ledelsen forstår alvoret i situasjonen og treffer nødvendige tiltak," sier Britta Lejon, som leder fagforeningen ST.

Fagforeningene påpeker i pressemeldingen at "et flertall" av de ansatte hos SIPRI lider av stressrelaterte problemer som søvnløshet, angst, selvmordstanker og høyt blodtrykk. Mange skal ha opplevd mobbing og uakseptabel behandling. Etter at den forrige, knusende undersøkelsen om arbeidsforholdene på instituttet ble gjennomført, er det ingen forbedringer som har blitt gjennomført.

"Sammen med Saco-S er vi nå i gang med 11 forliksforhandlinger, og det er flere som kommer til å bli innrapportert. Vi har sagt opp den lokale samarbeidsavtalen, og i går sa vi også opp tariffavtalen," tilføyer Lejon, som dermed konstaterer et totalt brudd med arbeidsgiversiden på det anerkjente fredsforskningsinstituttet.

Arbeidsmiljøundersøkelse
ST og Saco-S har i dag sendt brev til det svenske utenriksdepartementet, hvor de i detalj beskriver problemene med arbeidsmiljøet på SIPRI. I brevet forklarer de to fagforeningene at de under et fellesmøte den 2. april gjennomførte en forenklet arbeidsmiljøundersøkelse blant de 26 fremmøtte ansatte.

De ansatte på SIPRI svarte på et spørreskjema med 12 spørsmål. Blant resultatene kom det frem at 16 av de 26 respondentene sa de hadde opplevd mobbing i ulike former, og 14 av dem sa at SIPRIs direktør, professor og fredsforsker Tilman Brück, hadde oppført seg truende mot dem personlig. Brück har ledet SIPRI siden januar 2013.

Alvorlige anklager rettes mot SIPRIs direktør Tilman Brück

© SIPRI/Kureren


22 av 26 respondentene svarte videre at de lider av stressrelaterte problemer, som blant annet ga seg utslag i søvnløshet, angst, selvmordstanker, høyt blodtrykk og press i brystet. Og "disse tilfellene er direkte konsekvenser av direktørens håndtering av personalet," hevdes det i brevet fra fagforeningene.

Videre sa 23 av de 26 ansatte at de i stor grad velger å jobbe hjemmefra når det er mulig på grunn av arbeidsmiljøet på SIPRI, eller at de velger å ta sykefravær. Til slutt svarte 24 av 25 at de ikke hadde opplevd noen bedring siden forrige arbeidsmiljøundersøkelse; snarere tvert imot.

Alle de 26 respondentene sa at de aktivt søker andre stillinger på grunn av arbeidsmiljøet på SIPRI. Noen var til og med forberedt på å forlate fredsforskningsinstituttet selv om de ikke finner seg en ny jobb.

Anerkjent fredsforskning
SIPRI er et svært anerkjent internasjonalt forskningsinstitutt som studerer konflikter verden over, med fokus på nedrustning. Instituttet får jevnlig store oppslag i verdenspressen, og anses som en av de globalt mest pålitelige kildene hva angår nasjonenes forsvarsbudsjetter og opp- eller nedrustning verden over. Den tunge, årlige rapporten om verdens militærutgifter har vært publisert siden 1988 og regnes som en autoritativ kilde.

Instituttet har rundt 50 ansatte, og hovedkontoret ligger i Solna, i nærheten av Stockholm. Men SIPRI har også underkontorer i både Washington og Beijing. Virksomheten er i hovedsak finansiert gjennom en bevilgning fra det svenske utenriksdepartementet.

Grunnet de svært alvorlige anklagene mot ledelsen på SIPRI, trues instituttet med nedleggelse, ifølge det svenske lovverket. Fagforeningene legger opp til en stenging av instituttet dersom arbeidsmiljøet ikke umiddelbart bedres.

Ledelsen på SIPRI har så langt ikke villet uttale seg til pressen om beskyldningene fra fagforeningene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no