See also:
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 20.09.2013 - Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken
» 12.09.2013 - Vatikanet åpner for å avskaffe sølibatet
» 20.08.2013 - Pave Benedikt fikk "beskjed fra Gud" om å gå av
» 05.07.2013 - Johannes Paul II kåres til helgen
» 27.03.2013 - Pave Frans blottstiller stor reformiverChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Populær blant barna: Pave Frans
© Ronaldo Correa/Kureren
Samfunn - Vatikanet | Verden

Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken

Unngikk å svare på spørsmål om pedofili i kirken: Silvano Tomasi, Vatikanets talsmann i FN

© Cena di Santa Lucia/Kureren
Kureren, 11. april 2014
- Den katolske kirken ber om tilgivelse. Det var pave Frans som i dag for første gang ba om unnskyldning for de "mange prestene" som har misbrukt barn seksuelt. Det er den klareste beklagelsen som har kommet fra den katolske kirken i denne svært betente saken.

"Jeg føler at jeg er nødt til å be personlig om tilgivelse for skaden som noen prester - mange prester, men ikke så mange sett i forhold til hvor mange prester kirken har - har gjort gjennom seksuelt misbruk av barn," sa paven i dag, under et møte i Vatikanet med veldedighetsorganisasjonen BICE.

"Kirken er klar over den skaden som er blitt gjort. Det er en moralsk og personlig skade begått av personer, som også er menn av Kirken. Og vi ønsker ikke å ta et eneste skritt bakover i arbeidet med å angripe dette problemet. Tvert imot, jeg tror at vi må straffe dem mye hardere. Fordi man må ta barna på alvor," understreket pave Frans.

Det er første gang pave Frans har kommet med en slik uttalelse siden han ble valgt til kirkens overhode for litt over et år siden. Og for første gang bagatelliserer ikke denne unnskyldningen fra høyeste hold problemet med pedofili i den katolske kirken. Beklagelsen kommer kun tre uker etter at paven opprettet en kommisjon for beskyttelse av mindreårige.

Benedikt XVI, forgjengeren til pave Frans, hadde personlig bedt om tilgivelse for overgrepene, selv om mange syntes Benedikt relativiserte problemet for mye i sin unnskyldning. Dette er imidlertid første gang pave Frans ber om tilgivelse, selv om han gjentatte ganger tidligere har fordømt denne typen kriminalitet.

Allerede i april 2013, bare noen uker etter at han ble valgt som pave, ba Frans om "hard straff" mot prestene som hadde utført seksuelle overgrep.

Skandalene har omfattet flere tusen saker mot pedofile prester, og avsløringene stoppet seg i 2010, noe som ble et "annus horribilis" for pave Benedikt. Paven ble personlig skadet av disse skandalene etter anklagene mot ham fra ofrene om at han skal ha forsøkt å holde disse overgrepene skjult.

Omfattende tilfeller av pedofile prester i Den katolske kirken ble avdekket i land som Irland, USA, Tyskland, Østerrike, Australia og Belgia. I alle tilfellene hadde kirken prøvd å dysse over overgrepene i stedet for å bidra til å oppklare sakene.

I flere av disse landene har krefter innad i kirken tatt til orde for at man måtte angripe problemet med seksuelle overgrep, som synes å være ekstra stort i den katolske kirken, ved roten. Paven er blitt bedt om å revurdere sølibatet for de katolske prestene. Dette har både Benedikt og Frans avvist, i hvert fall så langt.

Vatikanet i ordkrig med FN
Skandalen har fortsatt å rulle. Og i februar kom selv FN med hard kritikk mot Det katolske kirken i en rapport, der det ble krevd at Vatikanet "sier opp og politianmelder alle i kirken som er skyldige i seksuelle overgrep mot mindreårige."

Rapporten ble utstedt etter at det i januar ble holdt et rettsmøte i Genève, der en FN-komité, som bestod av 18 menneskerettseksperter fra hele verden, intervjuet en delegasjon fra Vatikanet om tiltakene mot pedofile overgrep i Den katolske kirke.

Silvano Tomasi, lederen for Vatikanets delegasjon og Vatikanets talsmann i FN, unngikk å svare på de fleste spørsmålene fra FN-komiteen under det mer en åtte timer lange intervjuet. FN-komiteen konkluderte dermed med at kirken ikke tok problemet med overgrep tilstrekkelig på alvor.

Vatikanet reagerte kraftig på rapporten og anklaget FN for å "angripe" religionsfriheten. Vatikanet varslet også at kirken selv ville beskytte barns rettigheter "i henhold til verdiene i den katolske doktrinen". Kirken anklaget videre FNs komité for "å blande seg inn i kirkens læresetninger om menneskets verdighet".

Les mer om saken i denne artikkelen: "Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no