See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 20.09.2013 - Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken
» 20.08.2013 - Pave Benedikt fikk "beskjed fra Gud" om å gå av
» 05.07.2013 - Johannes Paul II kåres til helgen
» 27.03.2013 - Pave Frans blottstiller stor reformiver











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pietro Parolin i et arkivbilde fra 2012
© Blanco Duno/GNU/Kureren
Samfunn - Vatikanet | Verden

Vatikanet åpner for å avskaffe sølibatet

Pave Frans under besøket i Brasil i mars 2013

© Presidência Brasil/Kureren
Kureren, 12. september 2013
- Den nyutnevnte statssekretæren i Pavestaten, Pietro Parolin, som er nummer to i Vatikanet etter pave Frans, har kommet med revolusjonerende uttalelser. Parolin er åpen for å fjerne sølibatet i Den katolske kirken, og det ser ut som om han har støtte fra paven selv.

Det obligatoriske sølibatet i Den katolske kirke "er ikke et trosdogme, og kan diskuteres, fordi det er en kirkelig tradisjon." Dette sier Pietro Parolin, som til nå har vært den apostoliske nuntius (pavens representant) i Venezuela, i et intervju med den venezuelanske avisen 'Universal'.

Parolin sa at en eventuell endring i en så følsom sak er en "utfordring" for paven. For å kunne ta en beslutning, vil pave Frans lytte til hele kirken fordi dette skal "forene Kirken og ikke å splitte den". Det går tydelig frem at Parolin ikke ville kommentert et såpass omstridt tema uten å ha søkt støtte fra paven.

Pave Frans har tidligere gitt uttalelser som tolkes i samme retning. I en samtale med den argentinske rabbineren Abraham Skórka påpekte paven at den delen av den ortodokse kirke som ikke har brutt med pavestolen "aksepterer gifte prester."

Uttalelsen fra Vatikanets påtroppende nestleder, om at sølibat ikke er et dogme, men en kirkelig regel og derfor teoretisk kan avskaffes, kan virke som en selvfølge. Men den er i virkeligheten revolusjonær. Parolin har rett i at den opprinnelige kirken ikke praktiserte sølibatet. Selv de fleste apostlene var gift. Ifølge evangeliene "helbredet Jesus Peters svigermor". Og nettopp gifte Peter ble den første paven.

Påbudet om det prestelige sølibatet ble innstiftet så tidlig som år 390 e.Kr. Parolin har derfor også rett når han sier at dette kun er en lang tradisjon i den katolske kirken. Likevel har dette ikke vært en akseptabel tolkning innenfor kirken før nå.

Ifølge Parolin lever kirken i dag i en verden som er svært forskjellig fra tidligere tider, da disse tradisjonene ble til. Nå måtte kirken bli mer oppmerksom på "de nye tidene," krever den nye nestlederen til pave Frans.

Mot mer demokrati i kirken
I tillegg til å åpne for en kirkelig debatt om sølibatets fremtid, fremla Parolin også en annen sensitiv og kontroversiell sak: Han tok opp emnet "demokrati" i Den katolske kirken.

Ifølge Vatikanets neste statssekretær er det nå nødvendig å vise en "demokratisk ånd" og "åpenhet til de nye tidene". Dette på tross av at pavestolen til nå "alltid har sagt at Kirken ikke er et demokrati", påpekte Parolin. For å få til dette, sa Parolin at det var nødvendig å "lytte nøye" til de troende og til verden. Statssekretæren påpekte at dette er et av " målene i pave Frans' pontifikat."

Ifølge Parolin skal de nye reformene i den katolske kirke kjennetegnes av "en demokratisk ånd". Paven har tatt avstand fra beslutningsprosessene slik de hittil har vært i Den katolske kirken, bak lukkede dører i de apostoliske palassene, uten å høre stemmer fra krikesamfunnene. Beslutninger skulle nå gå gjennom en bredere prosess, og først senere bekreftes av paven.

Det blir stadig klarere at pave Frans er fast bestemt på å gjøre svært store endringer i Den katolske kirke. Valget av den nye statssekretæren er ett av mange tegn på dette. Parolin vil få en svært betydelig stilling i det kirkelige hierarkiet, som har alltid vært avgjørende for retningsvalgene i paveembetet.

Les mer om Pave Frans i denne artikkelen: "Pave Frans blottstiller stor reformiver".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no