See also:
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 23.09.2013 - Svensk politi beklager etnisk database over romfolk
» 21.08.2013 - FN bekymret over rasediskriminering i Sverige
» 19.06.2013 - Sverige stenger FM-nettet innen 2022
» 26.02.2013 - Piratbukta flytter fra Sverige til Norge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Overvåker norske digitaldata: FRA-sjef Dag Hartelius (v) og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt
© Per Arnsäter/Svensk UD/Kureren
Samfunn | Politikk - Sverige | Innenriks

Sverige sender norske kommunikasjonsdata utenlands

Gir bort norske data: Fra den svenske overvåkningstjenesten Försvarets radioanstalt (FRA)

© FRA/Kureren
Kureren, 12. november 2013
- Den svenske militære overvåkningstjenesten har innrømmet at den uten oppsyn sender ut store mengder innsamlede data fra det svenske kommunikasjonsnettet til utenlandske tjenester. Dette inkluderer også norske data, som ikke får samme personvern som data fra svensker.

Försvarets radioanstalt, FRA, er lokalisert i Bromma utenfor Stockholm, der den holder en lav profil. Men FRA har vært i svenske mediers søkelys i det siste, etter at det i Snowden-dokumentene har kommet frem at Sverige er en av Storbritannias nærmeste samarbeidspartnere i overvåkningen av kommunikasjonsdata.

Denne uken arrangerte FRA derfor et hittil enestående pressemottak, offisielt for å markere at anstalten hadde fått en ny direktør, diplomaten Dag Hartelius. Men den militære hysj-tjenesten var også åpen for flere spørsmål fra journalistene for å svare på kritikken.

FRA er nå, for første gang, åpen om at tjenesten samler inn "store mengder digitale data" fra telenettet i Sverige. Og det er ingen hemmelighet at det meste av norsk digital kommunikasjon - telefoni og internett - går gjennom Sverige og blir fanget opp av nettopp FRA.

Etterretningstjenesten har nå også bekreftet flere svenske nyhetsoppslag på at deler av denne innsamlede datamengden gis videre til fremmede lands tjenester. FRA kunne bekrefte at dette dreide seg om ubehandlet datamaterial, samt at man ikke ba om godkjenning fra noen domstol før man samlet inn disse dataene og ga dem videre til utenlandsk etterretning.

FRA-talsmann Fredrik Wallin bekrefter at det dreier seg om "relativt store mengder" data, som sendes ut til "et ganske lite antall land" som svensk etterretning har "et fortrolig forhold til." Wallin ville ikke gå ut med hvilke land dette dreide seg om, kun at det var snakk om "demokratiske stater".

Til gjengjeld får svenskene inn lignende overvåknings data fra disse partnerlandene. Dette er data som skal være relevant for å øke sikkerheten i Sverige, ifølge FRA-leder Hartelius.

Ingen beskyttelse for nordmenn
Når det gjelder personvernhensyn, slik de er nedfelt i det svenske lovverket, er Wallins utsagn skremmende for norske nett- og telefonbrukere. Informasjonen som leveres til utenlandske tjenester passerer først gjennom flere filtre, ifølge FRA-talsmannen. Disse filtrene skal hindre at opplysninger om svensker lekker til utlandet.

Det svenske personvernlovverket blir altså kun benyttet - også det uten noe oppsyn - for å beskytte svenske statsborgere. All den andre digitale trafikken som går gjennom Sverige, altså også den norske, faller gjennom filteret og går ubehandlet videre til ukjente utenlandske etterretningstjenester.

Svensk presse har allerede identifisert flere av landene som svensk etterretning sender kommunikasjonsdata til: Det dreier seg i alle fall om den uformelle gruppen "The Five Eyes", som settes sammen av USA, Storbritannia, Australia, New Zeeland og Canada.

Og gjennom Snowden-dokumentene er det allerede avslørt at disse landene ikke tar noen personvernhensyn når det kommer til informasjon om borgere fra fremmede land, samt at i det minste USA og Storbritannia aktivt driver med industrispionasje, også på allierte land. Nå er det altså klart at også norske digitale data havner i disse landene.

Oppdatering, kl 00.55, 13. november 2013:
Danskene, som kun sender rundt 15-20 prosent av den digitale trafikken sin gjennom Sverige, roper tirsdag kveld alarm på grunn av praksisen i svenske FRA. "I Danmark er det klare regler om at opplysninger om tele- og internettrafikk kun må utleveres etter en domskjennelse, men når trafikken forlater landet, blir den rettsløs," advarer Jacob Willer, direktør for Telebranchen i Danmark til avisen Information.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no