See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Overraskende mange miljøgifter i sjøfuglegg: Fuglefjell på Røst
© Bård Løken/NordNorsk Reiseliv/Kureren
Samfunn | Viten - Innenriks

Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl

Øyene Sklinna (Nord-Trøndelag) og Røst (Nordland) ligger relativt åpent til i Norskehavet

© GNU/Kureren
Kureren, 17. februar 2014
- "Nye funn av miljøgifter bekymrer," ifølge Miljødirektoratet, som har funnet rester etter hele 149 giftstoffer i egg fra sjøfugl på de isolerte øyene Sklinna (Nord-Trøndelag) og Røst (Nordland). Direktoratet sier det er "overraskende" at også helt nye giftstoffer finner veien til disse øyene.

Sjøfuglegg fra øyene Sklinna og Røst inneholder "så store mengder miljøgifter at det kan påvirke fuglenes liv og helse," advarer Miljødirektoratet i en ny forskningsrapport. Det er snakk om en "cocktail" av giftstoffer som kan få uforutsette følger for fuglebestandene.

Forskere fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) kontrollerte på direktoratets oppdrag egg fra forskjellige sjøfugler på Sklinna og Røst for 201 mulige miljøgifter. De kunne påvise hele 149 av dem. Og det er også snakk om helt nye miljøgifter som stammer fra nye kjemiske produkter som egentlig skulle avløse kjemikalier som er blitt forbudt fordi de er skadelige for miljøet.

"Resultatene fra denne undersøkelsen viser nok en gang at miljøgifter sprer seg til steder som burde være lite forurenset. Dette problemet blir vi bare kvitt ved å redusere bruken og utslipp av miljøgifter," påpeker Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Nye miljøgifter
Både Sklinna i Nord-Trøndelag og Røst i Nordland, som begge ligger relativt isolert i Norskehavet, har hittil vært ansett som lite påvirket av forurensning. Derfor sier Miljødirektoratet seg "overrasket" over rapporten fra NILU-forskerne, som fant til dels høye nivåer av miljøgifter i de sjøfugleggene de undersøkte.

Miljøgiftene er påvist i egg av ærfugl, toppskarv og gråmåke, som alle befinner seg nær toppen av næringskjeden.

"Vi er spesielt bekymret fordi vi nå har påvist nye miljøgifter, og noen av dem har vært ment å skulle være mer miljøvennlige erstattere for forbudte miljøgifter," sier miljødirektør Hambro.

Et eksempel på en gruppe erstattere for forbudte stoffer er fosfororganiske flammehemmere. "Vi vet ennå ikke nok om hvordan disse miljøgiftene tas opp i disse fugleartene, men funnet viser at kjemikaliebruken i samfunnet er omfattende, og at de spres til fjerntliggende naturområder," advarer Miljødirektoratet.

"Toppskarv og ærfugl er relativt stasjonære og de overvintrer langs norskekysten. Vi regner derfor med at disse to artene har fått i s

Egg fra blant annet ærfugl i Norskehavet inneholder til dels høye konsentrasjoner av miljøgifter

© Magnus Manske/Miljødirektoratet/Kureren
eg miljøgiftene innenfor de norske havområdene," oppsummerer Hambro. "Gråmåkene derimot, er kjent for å ha leveområder som også strekker seg utenfor våre landegrenser. De kan derfor likegodt ha fått i seg miljøgiftene der de oppholder seg under trekk og overvintring. Miljøgiftene kjenner ingen landegrenser og spres via luft, vann og oppover i næringskjeden," legger hun til.

Undersøkelsene på Sklinna og Røst viste blant annet at enkelte egg fra ærfugl og gråmåke inneholdt høye konsentrasjoner av fosfororganiske forbindelser, klorerte parafiner, kvikksølv og PCB. Forskerne fant bromerte flammehemmere, klorparafiner, perfluorerte forbindelser og fosfororganiske flammehemmere i mange av de undersøkte eggene. Dette tyder på at miljøgifter kommer inn i næringskjeden og overføres fra fuglemoren til egg.

Frykt for "cocktaileffekten"
Fugleungene blir utsatt for miljøgifter i en fase av livet der de er spesielt følsomme, advarer forskerne. At det er så mange forskjellige kjemiske stoffer i eggene, gjør at Miljødirektoratet også er bekymret for den såkalte "cocktaileffekten", der flere miljøgifter kan virke sammen og i verste fall forsterke hverandre.

Beregninger direktoratet har gjort, tyder på at den samlede verdien av alle de tilstedeværende miljøgiftene gir økt fare for helseeffekter hos fuglene. "Dette øker bekymringen for at miljøgiftene kan påvirke sjøfuglenes liv og helse," sier Hambro.

Mange av de påviste miljøgiftene kan spre seg over store avstander med vind og havstrømmer. For eksempel er konsentrasjonen for flere av dem mye høyere i Barentshavet enn i Nordsjøen. "De nordligste områdene virker som en nedfalls- og oppsamlingsplass for miljøgifter," ifølge Miljødirektoratet.

Forskerne vet foreløpig ikke hvor mye miljøgifter som finnes i sjøfuglegg andre steder i Norskehavet, men den nyopprettede Miljøprøvebanken samler inn egg fra hele landet og sikter på å kunne gi svar på dette i framtiden. Blant annet undersøkes det nå hvor mye miljøgifter som finnes i gråmåker i Oslo.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no