See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Immatrikulering ved Universitetet i Oslo
© Øyvind Bjørgo/GNU/Kureren
Politikk | Viten - Innenriks

Ernas forskningssatsning tas godt imot

Fornøyd: Knut Aarbakke, leder i Akademikerne

© Akademikerne/Kureren
Kureren, 8. oktober 2013
- Regjeringserklæringen til Høyre og FrP blir mottatt bedre enn ventet i akademiske miljøer på tross av en inngrodd FrP-skepsis. Det er særlig Erna Solbergs annonserte satsning på forskning og høyere utdannelse som skaper optimisme. Solberg vil også bedre studiefinansieringen.

"Det er mange positive elementer i regjeringserklæringen som ble lagt frem i går kveld," sier leder Knut Aarbakke i arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne. "Dette gjelder særlig områder som utdanning, forskning, næringspolitikk og modernisering av offentlig sektor."

Denne ledende arbeidstakerorganisasjonen for høyt utdannede settes ikke umiddelbart i forbindelse med jubel overfor FrP-politikk. Det gjør heller ikke universitetsmiljøene generelt, eller studentene ved norske universiteter. Likevel er det stort sett godord å finne i kommentarene til Høyres og FrPs regjeringserklæring i disse miljøene i dag.

Regjeringserklæringen frir da også til universitetsmiljøene. Solberg trakk frem "realiseringen av kunnskapssamfunnet" som ett av åtte hovedpunkter i arbeidet de neste fire årene, og her fikk forskning og høyere utdanning en sentral plass. Erklæringen sier at Norge aldri kan bli billigst, men at vi kan bli best, og den legger frem konkrete tiltak for å nå dette målet.

Dette spiller rett i armene på Akademikerne. "Det viktigste vi kan gjøre for å legge til rette for fremtidige arbeidsplasser og fremtidig velferd er å satse på kunnskap og teknologi. Her har Norge allerede konkurransefortrinn, og disse må videreutvikles," sier Aarbakke i sin ros av regjeringserklæringen.

Aarbakke sier seg tilfreds med at den kommende regjeringen vil øke satsingen på forskning, ikke minst ved å tidfeste at forskningsinnsatsen skal utgjøre 3 prosent av BNP innen 2030. Den frie prosjektstøtten for å fremme banebrytende forskning skal også økes.

Høyre-FrP-regjeringen ønsker å utvikle flere verdensledende universitetsmiljøer i Norge, noe som skal vises på internasjonale rankinger. Grunnfinansieringen av utdanningsinstitusjonene skal derfor økes, mens studiefinansieringen skal bedres ved at støtten justeres utover pris- og kostnadsvekst. "Dette er punkter Akademikerne har arbeidet lenge for å få på plass," roser Aarbakke.

Den påtroppende regjeringen peker videre på at offentlig sektor kan spille en viktig rolle som pådriver for innovasjon. Med stor innkjøpsmakt, og en betydelig evne til å bære

Avventende: Studentleder Ola Magnussen Rydje

© Norsk studentorganisasjon/Kureren
risiko, vil staten aktivt kunne benytte sin bestillerrolle til å legge grunnlaget for innovasjon i mange næringer. Også forskningen i næringslivet skal styrkes betraktelig.

Studentorganisasjonene avventende
Studentorganisasjonene er i dag mer avventende, selv om det er glede over mer satsning på høyere utdanning og studiefinansieringen. Regjeringserklæringen til Høyre og FrP var nemlig mer uklar i forhold til studentvelferden og særlig studentboliger.

Den nye regjeringen har allerede annonsert at den skal heve inntektstaket for studenter, og den vil justere studiestøtten utover pris- og kostnadsvekst. Dermed vil studielånet og -stipendet trolig økes, samt at den øvre grensen på hva en student kan tjene uten å få kutt i stipendet vil heves. Videre blir det flere studier i utlandet som skal finansieres gjennom Lånekassen, blant annet freshman-året ved universiteter i USA.

Dette blir særlig godt tatt imot i organisasjonen for norske studenter i utlandet, ANSA, som i mange år har kjempet for å utvide tilbudet av utenlandsstudier som får norsk studiefinansiering. ANSA-leder Vibeke Munthe-Kaas uttrykte i går glede over at Høyre-FrP-regjeringen hadde fulgt opp såpass mange av foreningens innspill.

Men leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje, kan ikke helt slippe jubelen løs i dag. Han er skuffet over at den nye regjeringen ikke tallfester antallet studentboliger i erklæringen.

"Regjeringserklæringen lukker ingen dører for å få gjennomslag for flere studentboliger, selv om den ikke tallfestet årlig antall. For å bedre norske studenters boligsituasjon er vi avhengig av at de nå står ved lovnadene vedtatt i partiprogrammene som sier mellom 2-3000 studentboliger årlig," sier Rydje i en uttalelse.

"Mangelen på tallfestingen holder spenningsnivået oppe før budsjettet behandles i Stortinget. Alle lover flere studentboliger, og studentene står klare til å sprette champagnen hvis valgløftene innfris. Behovet for flere studentboliger har aldri vært større – ei heller forventningene til at den nye regjeringen leverer i statsbudsjettet," konkluderer Rydje.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no