See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Antall kommuner i Norge er redusert fra 747 i toppåret 1930 til 428 i dag
© Wikipedia/Kureren
Politikk - Innenriks

Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm

Reformene presenteres i mai: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

© Stortinget/Kureren
Kureren, 10. mars 2014
- Uttalelsen fra kommunalminister Jan Tore Sanner om at regjeringen ikke vil respektere et "nei" i folkeavstemninger om kommunesammenslåinger fører til økt motstand mot varslede reformer. Senterpartiet påpeker at norske kommuner allerede har flere innbyggere snittet i Europa.

Stortingsrepresentant Heidi Greni (SP) lover i dag at Senterpartiet "vil slåss mot regjeringens sentraliseringspolitikk og gjøre alt vi kan for å mobilisere flertall mot regjeringen i Stortinget." Greni reagerer sterkt på kommunalminister Sanners (H) varsel om tvangssammenslåing av kommuner.

I Stortingets spørretime onsdag forrige uke innrømmet kommunalministeren at han ikke nødvendigvis vil respektere resultatet av lokale folkeavstemninger. "Hvis man er i en situasjon hvor tre av fire kommuner sier ja og den siste sier nei, mener jeg at Stortinget må forbeholde seg retten til å kunne skjære gjennom," svarte Sanner på et spørsmål fra Senterpartiet.

Sanner har tidligere gitt uttrykk for at frivillighet skal legges til grunn for å nå kommunereformens ambisjon om færre kommuner. Kommunalministeren påpekte også på onsdag at regjeringen først og fremst vil "legge lokale prosesser til grunn" ved avgjørelser om sammenslåing, selv om han legger til at konklusjonene av disse prosessene alltid vil bli respektert.

Greni beklager i dag at det bare er "når svaret fra folk lokalt er som Høyre vil det skal være, at partiet vil respektere lokaldemokratiet og folkeviljen." Hun legger til at Senterpartiet nå vil søke å mobilisere et stortingsflertall for at folkeavstemminger skal være utslagsgivende ved kommunale folkeavstemninger.

"Myte at norske kommuner er små"
Greni påpeker også at hele grunnlaget for kommunereformen og de planlagte tvangssammenslåingene er feil. I motsetning til pådriverne for at det skal bli mange færre kommuner i Norge, mener Greni at antallet kommuner i landet ikke i utgangspunktet er feil.

"Mens gjennomsnittskommunen i Norge er på 720 kvadratkilometer, er den på 49 kvadratkilometer i EU-landene. Gjennomsnittskommunen i Norge har 11.022 innbyggere, mens den i EU har 5.520," påpeker Greni.

SP-politikeren hevder derfor at Høyre ikke legger fakta til grunn når regjeringspartiet nå utarbeider en ny kommunalpolitikk. Hun viser til at det på Høyres hjemmesider står at "Dagens k

Heidi Greni (SP) utfordret kommunalministeren i Stortingets spørretime

© Stortinget/Kureren
ommunegrenser er primært produkt av topografi, kirkesogn og gamle handels- og ferdselsveier." Antall kommuner i Norge er imidlertid nesten halvert siden 1960, påpeker Greni, og viser til at antallet også er lavt i europeisk sammenheng.

"Reiseavstanden til kommunesenteret er ofte langt større i de minste enn i de mest folkerike kommunene," sier Greni, med henvisning til hvorfor mange kommuner med få innbyggere ikke ønsker å slå seg sammen. "Framtidens velferd avhenger av at vi holder hele landet i hevd. Kommunene er avgjørende som tilretteleggere for næringsliv, for utvikling av attraktive lokalsamfunn og for velferdstilbudet til innbyggerne," legger hun til.

Sanner vil ha "robuste kommuner"
Høyre-FrP-regjeringen har tidligere uttalt at den har som mål å ytterligere halvere antall kommuner i Norge. Fokuset på kommunesammenslåinger kommer i kjølvannet av regjeringens planer om en storstilt reform av lokaldemokratiet, som også inkluderer helt nye ansvarsområder for staten, fylkene og kommunene.

Ifølge kommunalminister Sanner hadde nemlig den rødgrønne regjeringen, der Senterpartiet i åtte år hadde ansvar for kommune-Norge, heller bidratt til sentralisering enn til ytterligere desentralisering.

"Vi har i løpet av de siste tiårene opplevd en sentralisering av makt i Norge, dels ved at kommunene har gjennomført et omfattende samarbeid med interkommunale samarbeidsordninger. Det er sentralisering av makt. Staten styrer kommunene tøffere enn det man noen gang har gjort. Det er sentralisering av makt," hevdet minister Sanner i spørretimen.

Statsråden varslet at departementet hans nå går gjennom hvilke oppgaver som kan desentraliseres. "Vi går nå igjennom oppgaver som i dag ligger både i fylkeskommunen, hos Fylkesmannen, i direktorater og departementer, for å se hvilke oppgaver som kan overføres til større og mer robuste kommuner," sa Sanner.

Han påpekte imidlertid at det var nødvendig med nettopp "robuste kommuner" for at man kunne "flytte mer makt og ansvar" nedover. Småkommuner ville

Enda mye mindre i utlandet: Nordsjøøya Gröde med 11 innbyggere er Tysklands minste kommune, målt i folketall

© Ra Boe/Wikipedia/Kureren
ikke ha kapasitet til å ta på seg flere oppgaver.

Ifølge Sanner vil regjeringen legge frem flere forslag til en kommunereform allerede i mai. Da ville Stortinget "få god mulighet" til å diskutere saken, ikke minst graden av frivillighet og tvang ved kommunesammenslåinger.

Uklart om stortingsflertallet
Og Sanner viste at han var klar over at det ikke nødvendigvis vil bli lett for ham å få med seg Stortinget på de mest omstridte elementene av den kommende reformen. "Vi er en mindretallsregjering, og vi ønsker å ha god dialog med Stortinget for å få et bredt flertall bak reformen," sa kommunalministeren, i en slags invitasjon til opposisjonen.

Men om Høyre-FrP-regjeringen vil få et flertall, endog et bredt flertall, for den allerede omstridte reformen, er fullstendig usikkert på dette tidspunktet. Greni lover i dag at Senterpartiet vil gjøre sitt beste for å mobilisere en størst mulig opposisjon mot deler av reformen, som hun kaller en "sentraliseringspolitikk".

Det er særlig i forhold til frivilligheten ved kommunesammenslåinger at Senterpartiet har et reelt håp om å sikre et stortingsflertall mot regjeringens politikk. "Frivillighet og lokalt styrte prosesser er et ufravikelig krav fra oss," sier Greni. Dette synspunktet har det tradisjonelt vært flertall for på Stortinget.

De viktigste "slagmarkene" for Senterpartiet, som leder an kampen mot Sanners reform, blir Arbeiderpartiet og de to støttepartiene for regjeringen, Venstre og KrF. Arbeiderpartiet er tradisjonelt en pådriver for sentralisering, men har i det siste vært for kommunal selvbestemmelse. KrF og Venstre rives mellom lojaliteten til regjeringen og tradisjonell sentrumspolitikk, som er mot bruk av tvang overfor kommunene. Hittil opptrer de to støttepartiene nøytrale i spørsmålet.

Det er derfor fortsatt fullstendig åpent om Sanner vil få gjennomslag for hele eller deler av kommunereformen sin. Det første slaget vil stå i mai, og mye kommer an på innholdet i reformforslaget og hvordan statsråden velger å presentere dette.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no