See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Får større utgifter: Hurtigruten plukker opp turister på kaia på vei mot Nord-Norge
© Vegard Ryan/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge

Krisemøte: Statssekretær Jardar Jensen i kommunaldepartementet og NHOs tre regiondirektøren fra Nord-Norge

© NHO Troms/Kureren
Kureren, 20. mars 2014
- Regjeringen har godtatt endringer i EUs regelverk for regionalstøtte, som vil en sterk økning i arbeidsgiveravgiften for sentrale sektorer i nordnorsk næringsliv, innen blant annet transport, energi og finans. Næringslivet i nord og opposisjonen samles nå til protest.

Det regjeringen i forrige uke presenterte som "en gladsak", skaper nå en økende frustrasjon, særlig i Nord-Norge.

Kommunaldepartementet meldte for en uke siden at det nå vil bli ytterligere 31 kommuner i Sør-Norge som får benytte seg av såkalt differensiert arbeidsgiveravgift. Det vil i praksis si at de fleste av disse flyttes fra "sone 1" til "sone 2", noe som igjen betyr at mange bedrifter i disse kommunene kan få nedsatt arbeidsavgiften fra 14,1 til 10,6 prosent. En "gladsak", med andre ord.

Men i en noe mindre notis i samme pressemelding kom det også frem at man fra 1. juli i år innfører de nye retningslinjene for regionalstøtte i EU og EØS-området. Og i disse retningslinjene er det et større antall sektorer som unntas fra alle typer nedsettinger av arbeidsgiveravgiften.

Dette fører, ifølge departementet, til at det fra sommeren "ikke er lovlig med differensiert arbeidsgiveravgift for transportsektoren, energisektoren, produksjon av stål og syntetiske fiber, finans og forsikring." Disse sektorene vil fra i sommer altså måtte betale full sats, samme hvor i landet de er registrert.

En milliardregning i nord
Og det er særlig i Nord-Norge at denne endringen treffer hardt. I Finnmark og Troms er nemlig et stort antall av kommunene plassert i "sone 5", noe som betyr at arbeidsgiveravgiften ligger på null. Det er dermed svært mange nordnorske bedrifter innen transport-, energi- og finanssektoren som nå får økt arbeidsgiveravgiften fra null til 14,1 prosent.

Ifølge Tromsø-avisen Nordlys vil dette utgjøre "en milliardregning" til nordnorsk næringsliv. "Totalt vil bedrifter som sysselsetter 42.000 ansatte bli berørt," og ifølge beregninger avisen har gjort vil dette gi staten opptil 1,5 milliarder i ekstra avgiftsinntekter fra Nord-Norge. Store bedrifter som Hurtigruten, Troms Kraft og Sparebanken Nord-Norge beklager den "solide ekstraregningen" fra regjeringen overfor Nordlys.

Samtidig er det altså 31 kommuner i Sør-Norge - fra Kongsvinger

Marit Arnstad (SP) under Stortingets spørretime på onsdag: "Har denne regjeringen allerede gitt opp?"

© Stortinget/Kureren
i Hedmark via Drangedal i Telemark, Risør i Aust-Agder og Ørland og Bjugn i Sør-Trøndelag - som får nedsatt arbeidsgiveravgiften for de fleste sektorer. Næringslivet i sørnorske kommuner får en beregnet avgiftslette på 500 millioner kroner.

Og mens norske regjeringer i en årrekke har kjempet mot forskjellige EU-tiltak for å kunne beholde den differensierte arbeidsgiveravgiften, synes det nå klart at dette slaget er tapt. Statsminister Erna Solberg bekreftet i spørretimen i går at regjeringen ikke vil hindre at avgiften endres ifølge EUs påbud. "Ordningen skal tre i kraft fra 1. juli 2014," bekreftet statsministeren.

Næringslivet krever kompensasjon
Dette økte skattetrykket for næringslivet i Nord-Norge skaper naturlig nok reaksjoner innen næringslivet selv. Regiondirektør Trond Skotvold i NHO Troms advarer at særlig varetransporten nå vil bli dyrere i Nord-Norge, og at flere lokale transportselskap kan bli tvunget til å legge ned. Han frykter også nedbemanninger i energisektoren.

På tirsdag fikk NHOs regiondirektører i Nordland, Troms og Finnmark endelig møte statssekretær Jardar Jensen i kommunaldepartementet. Under møtet presenterte de konsekvensene avgiftsøkningen får i nord, "særlig for transportnæringen." Statssekretæren lovte å "gå i dialog med NHO" for å finne "kompenserende tiltak", som skulle presenteres i revidert nasjonalbudsjett. Men departementet hadde ingen konkrete ideer til slike tiltak, som også må være forenelige med EU-regelverket.

Heller ikke NHO sentralt synes imponert over dette. Organisasjonen påpeker at nettopp den differensierte arbeidsgiveravgiften er "et treffsikkert og ubyråkratisk regionalutviklingsvirkemiddel." NHO lar det skinne gjennom at man hadde forventet større norsk motstand mot ordren fra Brussel, og varsler at man selv vil "gå igjennom meldingen til ESA og vurdere eventuelle muligheter for innsnevring av unntakene."

Også Bedriftsforbundet, som for det meste organiserer småbedrifter, sier mener det

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i spørretimen: "Vil dette bli kompensert krone for krone?"

© Stortinget/Kureren
er svært "uheldig" at noen sektorer nå får full arbeidsgiveravgift. "Spesielt transport, ettersom det er ødeleggende for deres konkurransesituasjon, og vi frykter at dette kan få høyere transportkostnader for bedriftene i distriktene, og spesielt i Nord-Norge." Bedriftsforbundet varslet også at det vil "kreve at regjeringen kommer med kompenserende tiltak."

Opposisjonen kritiserer regjeringens "apati overfor EU"
De sterkeste reaksjonene kommer imidlertid fra politikken. Det er særlig SV og Senterpartiet som reagerer på regjeringens motstandsløse innordning under EUs regionalpolitikk, men også Høyres egne fylkeslag i Nord-Norge krever raske tiltak for å rette opp i miseren.

"Uten å ha sett på konsekvensene, sender regjeringen en milliardregning til nordnorsk næringsliv," beklaget for eksempel SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms. "De er mer opptatt av å ha et godt forhold til EU enn fremtiden til nordnorsk næringsliv," la han til. Han krever en full redegjørelse fra regjeringen.

"Dette er en dramatisk utgiftsøkning for nordnorsk næringsliv. Og all den tid vi ikke vet hvem som blir rammet og effektene av dette skaper dette stor usikkerhet i landsdelen," påpeker Fylkesnes. SV-representanten mener at regjeringens forslag viser hvor passiv holdning regjeringen har til EU, og at det aktualiserer EØS-avtalen.

Kritikken fra Senterpartiet, som kom opp i spørretimen på Stortinget i går, er minst like hard. "Det er for defensivt når regjeringen legger til grunn at EUs vedtak må følges opp uten å ta noen videre kamp med EU," sa Marit Arnstad i dialog med statsminister Solberg. Arnstad viste til at tidligere regjeringer hadde kjempet for bedre ordninger også etter at EU gjorde sitt vedtak.

"Statsminister Solberg og kommunalminister Sanner har bedt om å få ansvar, de gikk til valg på å få ansvar og har fått ansvaret. Nå må de ta ansvar," sa påtroppende SP-leder Trygve Slagsvold Vedum. "Faktum er at Høyre- og FrP-regjeringen har g

Krever kompensasjon: Høyres stortingsrepresentanter fra Nord-Norge

© Troms Høyre/Kureren
itt opp den differensierte arbeidsgiveravgiften uten kamp," hevdet Vedum videre.

Kampen om skylden
Og stortingsdebatten om arbeidsgiveravgiften utviklet seg raskt til en kamp om ansvarsfordeling mellom de rødgrønne og Høyre-FrP-regjeringen. Med en avgiftsøkning som skaper stor frustrasjon i hele Nord-Norge, synes det viktig for Høyre å fraskrive seg ansvaret for dette.

De nordnorske stortingsrepresentantene til Høyre gikk denne uken samlet ut og understreket at regjeringen nå jobbet med å kompensere næringslivet i landsdelen etter krav fra Høyre selv. "EU-kommisjonen vedtok at disse sektorene ikke vil omfattes av regionalstøtten allerede i juni 2013. Hvis noen regjering skal bære ansvaret for at disse sektorene ikke nå omfattes av ordningen, så er det den rødgrønne regjeringen," understreker Høyres stortingsrepresentanter fra Nord-Norge i en pressemelding.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kommer med det samme budskapet på Høyres nettsider i dag, der han understreker at EUs endringer, som regjeringen "ikke er fornøyd med", allerede ble "avgjort i juni 2013 under den forrige regjeringen." Sanner lovte for øvrig igjen at de rammede nordnorske kommunene vil kompenseres i revidert nasjonalbudsjett.

Også statsminiser Solberg var i gårsdagens spørretime mest opptatt av å legge skylden på den rødgrønne regjeringen. "Dette er symptomatisk for regjeringen, og kan vise seg å være til stor skade for viktige distriktsnæringer som transport, reiseliv og energi," kommenterer SPs Marit Arnstad, som også er leder i næringskomiteen på Stortinget.

Ifølge Senterpartiet hadde den rødgrønne regjeringen nemlig mobilisert fullt mot EUs beslutning fra i fjor sommer. "Daværende kommunalminister Navarsete avbrøt valgkampen sin høsten 2013 for å dra til Brussel og protestere mot forslaget. Den rødgrønne regjeringen godtok aldri EUs nye ordning," påpeker partiet. Det var dagens regjering som hadde lagt inn årene og akseptert EU-kravet, legges det til fra SP-hold.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no