See also:
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 19.12.2013 - Norsk befolkningsvekst har nådd toppen
» 17.12.2013 - Fiskevann og -elver trues av stadig nye arter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.12.2013 - Fortsatt kritisk for fjellreven i Norge
» 08.10.2013 - Ernas forskningssatsning tas godt imot











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gråsisiken er en av fjellfuglene som har gått sterkt tilbake i hele Norden det siste tiåret
© Magnus Enger/GNU/Kureren
Viten - Innenriks

Stor tilbakegang av fugl på fjellet

Også rypebestanden på fjellet blir mindre og mindre hvert år

© Torbein Rønning/GNU/Kureren
Kureren, 4. desember 2013
- Ni av 14 fuglearter har gått betydelig tilbake i de skandinaviske fjellene i løpet av 2000-tallet. Det viser omfattende overvåking av fugl som hekker i fjellregionen i Norge, Sverige og Finland. Den største nedgangen i bestander er registrert i Norge.

I den norske fjellheimen har hele åtte av ti undersøkte fuglearter gått tilbake i perioden 2002 til 2012. Dataene fra Norge kommer fra nasjonal overvåking av hekkende fugl som foregår i regi av Miljødirektoratet.

Ifølge Miljødirektoratet kan klimaendringer være årsaken til de store endringene i fuglebestandene. Undersøkelsen viser at gjennomsnittstemperaturen var én grad varmere enn normalt i alle de tre landene gjennom hele tiårsperioden. I tillegg var det også mer nedbør i samtlige områder.

"Resultatene gir grunn til bekymring, men vi trenger lengre tidsserier for å bekrefte endringene," sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro. "Overvåkingsdata for kommende år blir derfor svært viktige, for å gi oss bedre innsikt i hva som ser ut til å skje i fjellområdene våre," legger hun til.

De landsdekkende overvåkingsdataene for fugl er analysert av forskere fra Norge, Sverige og Finland i fellesskap. For første gang er det påvist omfattende bestandsnedgang for hekkefugler i hele den fennoskandiske fjellkjeden. Til sammen ni av 14 undersøkte arter har opplevd betydelig nedgang i bestanden fra 2002 til 2012, ifølge Miljødirektoratet.

"Analysen viser hvor viktig det er å ha gode nasjonale og regionale systemer for overvåking, som kan avdekke følgene av klimaendringer og andre påvirkninger. Denne kunnskapen er nødvendig for å minimere tap av naturmangfold," påpeker Hambro.

Hekkeområdene er nøkkelen?
Men det ikke kun klimarelaterte årsaker til nedgangen som diskuteres. Standfugler og arter som overvintrer i nærområdene våre, som for eksempel ryper og gråsisik, har gått sterkere tilbake enn arter som overvintrer lenger sør, som steinskvett og blåstrupe. Sistnevnte har bare et kort opphold i hekkeområdet. De nordiske forskerne konkluderer med at årsaken til nedgangen sannsynligvis er å finne i hekkeområdene.

Utviklingen var lik både for fugl som lever over skoggrensa, og de som oppholder seg i fjellbjørkeskogen. Både for fjellrype og lirype registrerte forskerne mer enn en halvering av hekkebestanden i løpet av perioden.

Studien sies å være "særlig interessant" fordi den omfatter mange arter og dekker et stort geografisk område. Totalt er det mer enn 260 studiesteder som spenner over 1.600 km fra sørvest til nordøst, og det omfatter et areal på en kvart million kvadratkilometer.

"Studien viser også at vi har stor nytte av å analysere data over større geografiske områder på tvers av landegrenser, og ikke minst viktigheten av de mange fugleobservatørene som har telt fugl og rapportert inn til de nasjonale databasene," sier Hambro.

Undersøkelsen er nylig publisert i det internasjonale fagtidsskriftet Journal of Avian Biology.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no