See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 21.06.2013 - Prehistorisk "utdødd" froskeart gjenoppdaget i IsraelChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


3700 år gammel vinkjeller ved utgravingene i Tel Kabri, nord i Israel
© George Washington University/Kureren
Kultur | Viten - Israel

3700 år gammel vinkjeller funnet

Vinkrukkene fra gamle Kanaan er fra førbibelsk tid

© George Washington University/Kureren
Kureren, 23. november 2013
- For 3700 år siden var det hungersnød i Kanaan og jødene så seg nødt til å utvandre til Egypt, ifølge Bibelen. Men arkeologer kan nå påvise at det også var noen som badet i luksus i gamle Kanaan. I Tel Kabri, nord i Israel, avdekker de en 3700 år gammel vinkjeller.

Storpalasset til byherskerne i Tel Kabri fremstår kanskje ikke som det mest luksuriøse i dagens målestokk, men vinkjelleren sto ikke tilbake for noe. De israelske og amerikanske arkeologene ble forbauset over å grave frem den ene kjempekrukken etter den andre med eldgammel vin i kjelleren.

Først fant de en stor krukke. "Vi gravde og gravde," minnes arkeolog Eric H. Cline, og etter hvert dukket den ene vinkrukken etter den andre opp. "Fem, ti, femten, og til slutt 40 krukker, som var stuet ned i et lagerrom på 5 ganger 8 meter," utdyper han.

Disse 40 vinkrukkene rommer i alt 2000 liter, noe som betyr at vinkjelleren har inneholdt noe tilsvarende rundt 3000 flasker rød- og hvitvin. "Dette er et svært betydningsfullt funn. Det er en vinkjeller som, så vidt vi vet, er ganske så unik hva angår både alder og størrelse," sier Cline, arkeolog fra det amerikanske George Washington University.

"Vinkjelleren var plassert i nærheten av en stor sal der det ble holdt banketter, og på et sted der eliten i Kabri og kanskje utenlandske gjester spiste geitekjøtt og drakk vin," forklarer Assaf Yasur-Landau fra det israelske Universitetet i Haifa.

Det var selvsagt ikke umiddelbar

Utgravingsleder i Tel Kabri: Arekolog Assaf Yasur-Landau fra det israelske Universitetet i Haifa

© Dig Kabri/Kureren
t klart at de 40 leirkrukkene opprinnelig inneholdt vin. Derfor ble leirfragmenter av krukkene undersøkt for organiske rester som så ble analysert. Og disse inneholdt både vinsyre og syrinsyre, noe man finner i alle viner.

Dessuten inneholdt flere av prøvene smakstilsetninger, slik man kjenner det fra andre av oldtidens vinoppskrifter, blant annet i Egypt og Georgia. Det dreier seg om honning, mynte, kanelbark, einebær og kvae. Arkeologene sammenlikner dette med de medisinske vinene som man kjenner fra Egypt for 2000 år siden.

Forskerne mener at det langt fra var tilfeldig hva som havnet i den enkelte vinkrukken. "Disse vinoppskriftene ble fulgt til punkt og prikke i hver eneste krukke," fant de ut. Nå jobber man med å enda grundigere kjemiske analyser av alle komponentene i drikken, med et mål om å kunne gjenskape smaken til den 3700 år gamle vinen.

Men hva skjedde med Tel Kabri?
Utgravningene i Tel Kabri startet i 1986, og det skulle raskt vise seg at denne gamle byen er et av de rikeste arkeologiske oldtidsfunnstedene i hele Israel. Dette fordi den tidligere så viktige byen ble forlatt for 3500 år siden, og det ikke har vært byer eller bosetninger der

Palasset i Tel Kabri: "Kulturelt påvirket av Kreta, Santorini og Egeerhavet"

© George Washington University/Kureren
senere. Dermed er den svært godt bevart.

Området rundt Kabri viser tegn til bosetting allerede for 16.000 år siden, og de eldste faste strukturene er rundt 12.000 år gamle. Den kanaaneiske bosettingen, som utviklet seg til en mektig by, er derimot tidfestet til å være 4000 år gammel. Den ble grunnlagt i år 2000 f.Kr. og gikk under i 1550 f.Kr, midt i bronsealderen.

Det er særlig det påfallende store palasset, der arkeologene nå har funnet en vinkjeller, som har bydd på overraskelser. Her er det blitt funnet fresker i minoisk stil, som viser at det var kontakt med høykulturene på Kreta, og som er et unikt funn i Israel. Det er også funnet egeiske fresker i palasset. Andre byer i Kanaan på den tiden var mer påvirket av syrisk og mesopotamisk kunst, ifølge Yasur-Landau.

Men var det så sult, elendighet og en masseutvandring som førte til slutten av denne viktige oldtidsbyen?

Det tviler den israelske professoren på. "Vinkjelleren og bankettsalen ble ødelagt i en og samme voldsomme hendelse, kanskje et jordskjelv, som raskt dekket dem et tykt lag av fyllmasse bestående av murstein og murpuss," forklarer Yasur-Landau, som har ledet utgravingene i Tel Kabri siden 2005.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no