See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 23.11.2013 - 3700 år gammel vinkjeller funnet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Huladalsfrosken var ikke utdødd likevel
© Rebbeca Biton/HUJI/Kureren
Viten - Israel

Prehistorisk "utdødd" froskeart gjenoppdaget i Israel

Kureren, 21. juni 2013 - Huladalsfrosken ble kun observert et par ganger på 1940- og 50-tallet, og deretter ble den ansett som utdødd. Nå har israelske forskere gjenoppdaget den, og det viser seg at dette er den siste arten av en familie som var vanlig i Europa i prehistorisk tid.

Den sære froskearten ble først oppdaget i den fuktige Huladalen i Israel tidlig på 1940-tallet og sparsomt kartlagt og registrert. I og med at Hulasjøen og flere våtmarker ble tørrlagt på 1950-tallet, ble huladalsfrosken aldri mer observert, og man anså den dermed raskt som utdødd.

Froskearten ble også det første amfibiet som ble erklært utryddet av Verdens naturvernunion (IUCN), organisasjonen som forvalter "rødlistene" over verden arter. På 1950-tallet hadde forskerne antatt at frosken tilhørte familien Discoglossus, men arten ble bare i svært liten grad studert, slik at man antok at kunnskap om dets historie, biologi og økologi var gått tapt for vitenskapen.

Når israelske forskere nå har gjenoppdaget hele 11 levende eksemplarer av huladalsfrosken, viser det seg at arten er mye mer interessant enn tidligere antatt. Forskerne mener arten tidligere var feilkatalogisert, og at det faktisk dreier seg om et unikt "levende fossil" uten slektskap til andre froskearter som lever i dag.

Forskerne har utført DNA-analyser av den gjenoppdagede, levende frosken, sammen med prøver av beinrestene og fossiler fra gamle prøver. Konklusjonen er at huladalsfrosken oppviser svært store forskjeller fra de nord- og vestafrikanske artene av Discoglossus den ble antatt å være i slekt med.

Derimot mener forskerne at huladalsfrosken er i slekt med en utdødd froskefamilie, Latonia. Dette er en gruppe froskearter som hadde mange representanter og var svært utbredt i store deler av Europa i prehistorisk tid, før istidene i Kvartær. Dermed har de gitt den gjenoppdagede frosken det midlertidige vitenskapelige navnet Latonia nigriventer.

"Resultatene viser at huladalsfrosken ikke bare er enda en sjelden froskeart, men at den faktisk er den eneste representanten av en urgammel klade av frosker (en gruppe arter med ett enkelt, felles opphav)," skriver de israelske forskerne i en uttalelse.

Forskerne er også optimistiske i forhold til at huladalsfrosken ikke igjen skal gå tapt for vitenskapen. Det er allerede planer om å gjenetablere deler av Hulasjøen og restaurere de opprinnelige våtmarksområdene i dalen. Dermed vil frosken trolig kunne ekspandere tilbake til store deler av sitt gamle habitat innen få år.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no