See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 07.03.2014 - Kunstmarkedet: 2013 var det beste året noensinne
» 07.11.2013 - Denne colaen kan bli solgt for 400 millioner kr
» 10.10.2013 - Kanadiske Alice Munro får Nobelprisen i litteratur
» 19.02.2013 - Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Centre Pompidou i Metz i Frankrike er et av de mest kjente byggene til japanske Shigeru Ban
© Didier Boy de la Tour/Kureren
Kultur - Verden | Japan

"Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt

Arkitekten Shigeru Ban, årets Pritzker-pris

© Shigeru Ban Architects/Kureren
Kureren, 26. mars 2014
- Arkitekturens mest prestisjetunge pris, Pritzker-prisen, går i år til Asia for tredje år på rad. I år er det japaneren Shigeru Ban som vinner prisen. Ban er kjent for elegante og nyskapende prosjekter for private kunder, men også for å finne nye løsninger under humanitære kriser.

Shigeru Ban (Tokyo, 1957) er skaperen av symboltunge bygninger som Centre Pompidou i Metz i Frankrike eller Nicolas G. Hayek Center i Tokyo. Men på grunn av løsningene hans under organiseringen av humanitært hjelpearbeid, der det er behov for et raskt tilbud for et større antall katastrofeofre, har han også fått kallenavnet "De fattiges arkitekt".

I en offisiell uttalelse understreker Hyatt-stiftelsen, som deler ut Pritzker-prisen, at i de siste tjue årene har Shigeru Ban "reist til steder i verden hvor det har vært naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer, for å arbeide med lokale innbyggere og samarbeide med frivillige og studenter innen design og bygging med å skape resirkulerbare, billige og anstendige bygg for ofrene av slike katastrofer."

Bans arbeid sies å være preget av originalitet, god økonomi, forskning og oppfinnsomhet, og verkene hans er aldri basert på høyteknologiske løsninger. Arkitekten berømmes for å prioritere "å skape levelige og behagelige plasser for folk som vil bruke dem." Han er også kjent for å satse på bruken av ukonvensjonelle materialer som bambus, papir, tekstil eller resirkulert papir og kartong.

"Katastrofearkitekten"
Da folkemordet i Rwanda i 1994 etterlot tre millioner flyktninger uten husvær, foreslo Shigeru Ban å bygge basisbygninger ved bruk av resirkulerte papprør som søyler, vegger og bjelker. Dette var billig og lett å transportere, mens videre avskoging i Rwanda ble unngått. Etter dette prosjektet begynte Ban å jobbe som konsulent for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I 1995 grunnla Ban organisasjonen "VAN" (Nettverk av frivillige arkitekter). Siden den tid har 56-åringen og nettverket hans levert løsninger i akutte situasjoner eller naturkatastrofer, som for eksempel rimelige vegger av lerret for å gi mer privatliv til familiene som i månedsvis måtte bo i til

Katastrofearkitekten: Papirhus i Bhuk i India, 2001

© Kartikeya Shodhan/Kureren
fluktsrom etter tsunamien i Fukushima.

Shigeru Ban har gjennom årene jobbet i katastroferammede områder som Tyrkia, India, Sri Lanka, Haiti, Italia, New Zealand og Filippinene.

Fra sitt kontor i Paris kommenterer Ban i dag at det er en stor ære å motta denne prestisjetunge prisen, og at "jeg fortsetter å lytte til menneskene jeg jobber med, både i oppdragene jeg får fra private kunder og i arbeidet og bidraget mitt under katastrofer. Jeg ser på denne prisen som en oppmuntring til å fortsette å gjøre det jeg gjør, og til ikke å endre det, men å vokse."

Innovasjonen er i Asia
I de siste tre årene har Hyatt-stiftelsen tildelt prisen til fire asiatiske arkitekter - noe som kan indikere at kreativiteten og innovasjonen innen arkitekturen har flyttet østover. For mens skandinavisk arkitektur har et godt navn internt i Europa, er det østasiatisk arkitektur som er mest prestisjefull internasjonalt sett.

I 2012 ble Pritzker-prisen tildelt den kinesiske arkitekten Wang Shu, kjent for å utvikle bygninger som setter miljø og tradisjoner i fokus, samtidig som verkene hans er svært kritiske til den "ville" utviklingen som preger urbaniseringen i hjemlandet Kina.

Og i fjor ble prisen tildelt den japanske arkitekten Toyo Ito, kjent for innovativ og konseptuel arkitektur. Itos bygg prøver å forene den fysiske og den virtuelle verden, og konseptene hans er blant de mest kopierte i nyere tid.

Pritzker-prisen - eller "Pritzker Architecture Prize" - er en pris som deles ut årlig til en nålevende arkitekt "som gjennom sitt arbeid har vist evne, visjon og engasjement til å skape varige og utmerkede bidrag til menneskeheten og de bygde omgivelser gjennom kunstarten arkitektur," ifølge Hyatt-stiftelsen.

Vinneren mottar et prisbeløp på 100.000 dollar (over 600.000 kroner). Sverre Fehn har som eneste nordmann mottatt prisen i 1997.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no