See also:
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 31.01.2014 - "Årets utstilling" viser Picassos ukjente bilder
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 03.10.2013 - Førsteutkast til "Hoffpikene" av Velázquez er funnet
» 17.09.2013 - Almodóvar får Europas fremste filmpris
» 26.02.2013 - Norsk skrei begynner endelig å bli populær i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Her befinner det som skal være Den hellige gral seg, i Basílica de San Isidoro i León
© San Isidoro de León/Kureren
Kultur | Reise - Spania

Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania

"Hevet over enhver tvil," ifølge forfatterne: "Den hellige gral" i Basílica de San Isidoro i León, nord i Spania

© San Isidoro de León/Kureren
Kureren, 2. april 2014
- Spanske eksperter har angivelig funnet Den hellige gral. Begeret, som Jesus skal ha drukket av under sitt siste måltid, er i en kirke i Nord-Spania. Men strømmen av turister til basilikaen i den spanske byen León ble over natten så stor at "gralen" ikke lenger kan stilles ut.

Historien rundt den antatte "nye" hellige gralen, som skal befinne seg i en by i det nordlige Spania, ble kjent for en uke siden. Og drikkebegeret og basilikaen i León ble dermed en ny og stor turistattraksjon fra en dag til en annen.

Det var historikerne Margarita Torres y José Miguel Ortega del Río som presenterte denne oppsiktsvekkende teorien under en pressekonferanse i byen León for en uke siden. Mer presist: De presenterte boken "Los reyes del Grial" (Gralens konger), der de hevder å kunne bevise at den "ekte" hellige gralen befinner seg i Spania.

De to historikerne forklarte at de hadde gjennomført en omfattende vitenskapelig undersøkelse over tre år som viste at det ikke var "noen tvil" om at Den hellige gral befinner seg i basilikaen San Isidoro i León.

Margarita Torres hevder at dette bevises gjennom funnet av to egyptiske skriftruller fra år 1054, som dokumenterer at gralen ble sendt til kong Ferdinand den store av León. Forsendelsen til Spania skjedde kort tid etter at Den hellige gravs kirke i Jerusalem, der gralen hadde befunnet seg siden 300-tallet, var blitt plyndret.

José Miguel Ortega del Río hevder videre at disse dokumentene beviser, "hevet over enhver tvil", at gralen ble gitt til kongen av León i takknemlighet etter at Ferdinand hadde sendt store matforsyninger til Egypt i et "år med stor hungersnød" ved Nilen.

Historikerne minnet videre om at det finnes rundt 200 antatte hellige graler over hele Europa, som alle gjør krav på å være den autentiske. Men Ortega mener at "ingen av de andre påståtte hellige gralene har en så solid dokumentasjon som man kan stole på."

Attraksjon over natten
Om historikernes nye bok kommer til å bli en bestseller eller ikke, er fortsatt uvisst. Men en ting er sikkert: Det strømmer plutselig uante mengder turister til Basílica de San Isidoro i León, der gralen hittil har vært utstilt. Dermed er det svært mange som mener at historikernes analyser må ha noe sannhet i seg.

Men antallet turister er allerede så massivt at det lille rommet der gralen befinner seg ikke kan ta imot alle de skuelystne. Dermed har kirken bestemt seg for at gralen midlertidig ikke kan stilles ut lenger, frem til man finner en ny løsning eller et nytt s

Den antatt hellige gralen stilles ut i et lite rom i basilikaen i den nordspanske byen León

© San Isidoro de León/Kureren
ted for å vise frem den nye turistattraksjonen igjen.

En annen ting som er sikkert, er at gralen ikke lenger ser ut slik den opprinnelig gjorde, eller angivelig var i Jesu hender. Begeret, som siden 1000-tallet har vært oppbevart i basilikaen i León, ble raskt endret. Doña Urraca, datteren til Ferdinand I den store, som var konge av León fra 1037 til 1065, ønsket seg noen estetiske tilpasninger. Gralen fikk da mye mer ornamenter av gull og eldsteiner. Fram til for en uke siden var den angivelige hellige gral derfor kjent som Doña Urraca-gralen i Spania.

Mange legender
Den hellige gral er i kristen mytologi en skål eller et beger som ble brukt av Jesus under hans siste måltid. Ifølge legenden brukte Josef av Arimatea den til å fange opp noe av Kristi blod mens Guds sønn hang på korset, noe som gav gralen mirakuløse egenskaper.

Josef skal deretter ha tatt med seg denne, nå hellige, gralen til det romerske Britannia, hvor han grunnla en orden av gralvoktere. Søkenen etter gralen er et tilbakevendende tema i Arthur-legenden og andre middelalderromanser, og har særlig slått rot i den engelsktalende verden.

Ifølge andre sagn skal gralen opprinnelig stamme fra selveste dronningen av Saba, som ga den videre til kong Salomo. Siden skulle Nikodemus ha fått tak i den og gitt den til Kristus.

Selve ordet gral kommer fra latinsk gradalis, som er navnet på en skål med flere trinn, som ble brukt når man serverte flere småretter på en gang. Senere har den først og fremst blitt identifisert med kalken fra den siste nattverd. Også i Spania, i katedralen i Valencia, finnes en svært gammel kalk som forbindes med grallegenden.

En annen kalk, som befant seg i Genova, ble tidligere hevdet å være Jesu gral, men da den ble skadet i en ulykke under transport fra Paris etter Napoleons fall, viste det seg at "smaragden" på denne kalken kun var av glass, og den blir etter dette sjelden nevnt som en kandidat til å være den ekte gralen.

Nå er det bare tiden som kan vise om den "nye" gralen i León kan befeste stillingen som den ekte gralen. Det hele koker, som så ofte, ned til et spørsmål om tro. Men det gamle besmykkede begeret har i hvert fall allerede fått svært mange turister til å tro på seg.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no