See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 31.01.2014 - "Årets utstilling" viser Picassos ukjente bilder
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 17.09.2013 - Almodóvar får Europas fremste filmpris
» 26.02.2013 - Norsk skrei begynner endelig å bli populær i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Maleriet "Las Meninas" (Hoffpikene) av Diego Velázquez
© Museo del Prado/Kureren
Kultur - Spania

Førsteutkast til "Hoffpikene" av Velázquez er funnet

Las Meninas (Hoffpikene) av Diego Velázquez i Museo del Prado i Madrid

© Rocío González/GNU/Kureren
Kureren, 3. oktober 2013
- Maleriet "Las Meninas" (Hoffpikene) av den spanske maleren Diego Velázquez fra 1656 er hovedattraksjon på Prado-museet i Madrid. Men nå hevder en studie at dette kun er den andre versjonen av maleriet. Førsteutkastet av Velázquez' hovedverk er i Dorset i Storbritannia.

"Las Meninas som nå er i Dorset er av Velázquez. Og det er den første versjonen," fastslår Matías Díaz Padrón. Han regnes som en av verdens fremste eksperter på Velázquez.

Díaz Padrón sa dette da han i Madrid i går presenterte "en liten del av en lang og grundig studie" som først skal publiseres i 2014. Studien har som mål å bevise hvem det var som malte det såkalte "Meninas fra Dorset", et svært omstridt maleri. Nesten alle i det kunstvitenskapelige miljøet mener at maleriet er en kopi laget av Martínez del Mazo, svigersønnen til Velázquez.

Men ifølge Díaz Padrón, en pensjonert konservator som har jobbet mange år i Museo del Prado, er maleriet i Dorset "en skisse" Velázquez lagde før han begynte å jobbe med det endelige resultatet. Det er mye mindre enn Prados verdenskjente maleri, og teknikken er mye grovere enn den som er brukt på den hittil eneste kjente versjonen av Las Meninas.

Konservatoren presenterer sine konklusjoner like før det omstridte bildet fra Dorset får fornyet aktualitet. Maleriet, eller "skissen til Las Meninas", skal nemlig være med i utstillingen "Velázquez og familien til Philip IV" som vises på Museo del Prado fra neste uke.

Dette er ikke første gang at Díaz Padrón forsvarer denne teorien. Det gjorde han for første gang i 1997, og senere på en konferanse i 2008. Og han har alltid møtt motstand, men nå hevder han altså å kunne fremlegge nye bevis for teorien.

I Spania understreket storavisen El País i en artikkel i går at "tonen i nyheten fra i går var imidlertid annerledes, kanskje på grunn av nærheten til åpningen av utstillingen i Museo del Prado med de to maleriene samtidig og det faktum at maleriet nå er i Madrid. Det er første gang at maleriet er tilbake i Spania, men også en unik mulighet til å se de to maleriene sammen."

Eller sagt på en annen måte, nyheten kan være en god reklamekampanje for den nye utstillingen?

Men kilder fra Prado-museet nektet i dag å uttale seg om den "kontrovers

Førsteutkastet? Las Meninas i Dorset

© Kingston Lacys/Kureren
ielle" saken til Kureren. Årsaken er at "Museo del Prado prinsipielt ikke blander seg i saker om opphavet til et maleri eller et kunstverk som ikke tilhører Museo del Prados samling."

I mellomtiden er det mange kunstinteresserte som venter i spenning på at studien endelig skal publiseres i 2014. Da vil det vise seg om det er tunge nok bevis for å knytte maleriet, som til vanlig henger i Kingston Lacys samling i Dorset, til Velázquez.

Det er ingen tvil om at, dersom Velázquez sitt opphav til maleriet kan dokumenteres, vil det øke sin verdi enormt. Og det vil trolig også antall besøkende til denne lille britiske kunstsamlingen, som er helt ukjent for de fleste dødelige.

Barrokens hovedverk
Las Meninas ("Hoffpikene", eller "Kong Filip IV og hans familie") regnes både som hovedverk til den spanske maleren Diego Velázquez (1599–1660), og som et av de største kunstneriske høydepunktene i den europeiske barokken generelt.

Maleriet blir også av mange ansett for å være en av de mest fullendte og komplekse figurkomposisjonene i den vestlige kunsten gjennom alle tider. Men den monumentale komposisjonen (318 cm × 276 cm) har også blitt tolket som en refleksjon over samfunnsmessige forhold i 1600-tallets Spania.

På overflaten fremstiller Las Meninas en hverdagslig scene fra den spanske kongefamiliens residens i Madrid. I maleriets sentrale forgrunn står en den lille jenta Margarita Teresa, datter av kong Filip IV. Personene rundt er tjenere fra kongens hoff, i tillegg til Velázquez selv til venstre i bildet, stående foran et stort lerret. Maleren er i gang med et stort maleri som muligens er det et portrett av Margarita Teresa.

Maleriet er tilsynelatende også et dobbeltportrett av kongen og dronningen. Man kan skimte en refleksjon av kongeparet i speilet på veggen i bakgrunnen. I så fall poserer kongeparet omtrent hvor vi som betraktere er plassert i forhold til perspektivet, og slik blir vi gjort til bildets hovedpersoner.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no