See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 05.07.2013 - Eiendomsmegler river 4.000 år gammel pyramide i Peru











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Restauranten "El rincón que no conoces" i Lima er i ferd med å bli internasjonalt kjent
© El rincón que no conoces/Kureren
Kultur | Reise - Peru

Peru oppdages som gourmetland

Ceviche er Perus store signalrett, og kan enkelt tilberedes med fersk fisk også her hjemme

© El Encuentro/Kureren
Kureren, 10. april 2015
- Det latinamerikanske kjøkkenet er ikke viden kjent for sine store høyder. Hittil. For ett av de nye in-kjøkkenene er nemlig det peruanske, skal man tro "hemmelige tips" i reiselivets bransjemedier.

På det statlige Visit Perú er man fra seg av glede. I det bransjeinterne 'Destinations Travel Magazine' er nemlig det peruanske kjøkkenet blitt plassert på året ti-på-topp-liste over de viktigste kulinariske reisemålene i verden. "Lima, Peru" står det der, nesten som om det skulle kommet som en komplett overraskelse på Visit Perú.

Magasinet går imidlertid lenger enn kun å liste "Lima, Peru". Den peruanske hovedstaden blir sagt å være "kjent som den gastronomiske hovedstaden i Sør-Amerika," noe som må sies å være en stor ære i konkurranse med spenstige storbyer som Buenos Aires, São Paulo og Bogotá.

Men mens de sistnevnte går stadig mer i retning av internasjonal mat, er Lima fortsatt lykkelig fanget i sitt vell av lokale mattradisjoner. Disse tradisjonene har igjen et vell av røtter, fra Inkariket, til de spanske conquistadorene og til senere innvandrere fra Asia og Europa.

Lima berømmes særskilt for å "bibeholde et fokus på lokale skikker og ingredienser, spesielt mais, poteter og andre rotfrukter, ris og bønner," skriver 'Destinations Travel Magazine'.

Slik har også de mange kinesiske innvandrerne til Peru gått over til lokale råvarer og skapt de unike chifa-rettene. På samme måte har japanske innvandrere til Peru skapt en lokal fusjon som kalles nikkei. "Og dette er kun noen eksempler," påpeker magasinet, med henblikk på den rike kulinariske tradisjonen i Peru.

Det er få, om noen, peruanske signalretter som har klart å bli kjent i Norge og Europa. Ceviche, rå fisk mørnet i sitrussyre, begynner å få noen følgesvenner også her oppe i nord. Ají de gallina - chilihøns - er en av de mest tradisjonelle peruanske rettene, som fortsatt er helt ubeskrevet her hjemme. Og slik er det med de andre rettene magasinet nevner. I USA, derimot, begynner peruansk cuisine å få seg et navn.

Og det er amerikanerne som virkelig promoverer peruansk kjøkken - eller kanskje det er peruanere i USA. Det peruanske turistkontoret synes derimot fortsatt å være mer forbløffet enn stolt og bevisst sin kulinariske arv. Visit Perú har enda ikke begynt å promovere landet som et kulinarisk reisemål.

Så da er det kanskje et "hemmelig tips" likevel, at Lima er en toppdestinasjon for gode smaksopplevelser?



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no