See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 29.08.2013 - Maleren som gjorde narr av Putin måtte flykte











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sjukhovtårnet i Moskva
© Seriykotik/GNU/Kureren
Kultur - Russland

Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"

Sjukhovtårnet i Moskva

© Lemank/GNU/Kureren
Kureren, 19. mars 2014
- Arkitekter over hele verden ber Russlands president Vladimir Putin om å redde Sjukhovtårnet. Bygget mellom 1920 og 1922 etter ordre av Lenin for å spre sovjetpropaganda, er det gamle russiske radiotårnet mest kjent som "Moskvas eiffeltårn".

De neste dagene kan være avgjørende for skjebnen til Sjukhovtårnet, som anses som et mesterverk innen modernistisk ingeniørkunst og avantgardearkitektur i Russland.

Tårnet, som har ikke vært i bruk i flere tiår, ligger et par kilometer sør for Kreml og er i dag i en svært dårlig tilstand. Derfor kunngjorde tårnets eier, den statelige russiske komiteen for tv- og radiosendinger, for tre uker siden at tårnet nå skal rives.

Nyheten har mobilisert mange, verden over. Og det er særlig eliten i dagens arkitektur og ingeniørkunst som ber om å stanse rivingen av dette monumentet, som anses som et av få mesterverk i sovjetperioden.

Den opprinnelige utkastet til radiotårnet i Moskva var en bestilling, laget av Lenin selv kort tid etter gjennomføringen av den bolsjevistiske revolusjonen i 1917. På den første tegningen konkluderes det med at tårnet skulle ha en høyde på hele 350 meter, mens Eiffeltårnet i Paris er 320 meter høyt. Men til slutt endte Sjukhovtårnet på 160 meter da det ikke var nok stål tilgjengelig til å slå det parisiske tårnet.

Sjukhovtårnet er en vakker konisk struktur med 50 etasjer og delt inn i fem seksjoner. Tårnet hviler på et betongfundament og ligger ved siden av metrostasjonen Sjabolovskaia - og det er derfor også kjent som Sjabolovskaiatårnet.

Tårnet ble tegnet av Vladimir Sjukhov (1853-1939), en pioner innen ingeniørkunst som i dag ofte omtales som den "russiske Eiffel". Sjukhov laget også den første rørledningen i det russiske imperiet, flere broer og andre store verk som Lenin ønsket for å spre budskapet om at kommunismen hadde vunnet.

50 år med forfall
Sjukhovtårnet ble i 1960 erstattet av Ostankinotårnet som base for å kringkaste radio og fjernsyn. Siden den tid har tårnet vært dømt til vedvarende forfall. Men både i Russland og i utlandet er det mange som jevnlig har tatt opp behovet for å ta vare på denne kulturarven.

I 2

Den russiske ingeniøren Vladimir Sjukhov i 1891

© Sjukhov-stiftelsen/Kureren
009 kunngjorde Russlands daværende statsminister Vladimir Putin at han ønsket å restaurere tårnet og gjøre det om til en turistattraksjon. Men tilreisende er fortsatt ikke blitt gitt adgang til Sjukhovtårnet, og svært lite har skjedd siden Putins annonsering for fem år siden. De bevilgede midlene til å restaurere tårnet viste seg nemlig å være for små, og derfor ble arbeidene ikke en gang satt i gang.

Og da ingenting hendte i Moskva, begynte de første aksjonene i utlandet for å bevare tårnet. Allerede i 2010 ledet den britiske arkitekten Norman Foster den første internasjonale kampanjen som krevde at tårnet måtte reddes fra videre forfall. Kampanjen beskrev Sjukhovtårnet som en struktur "av stor betydning i historien."

Tilstanden til tårnet, som ikke er blitt restaurert på minst to tiår, er i ferd med å skape stor debatt. Og da det skal være for kostbart å restaurere Sjukhovtårnet, er det flere i Russland som har fremmet ideen om å rekonstruere det i et annet sted. Motstanderne mener imidlertid at dett er uakseptabelt fordi det ville bety å endre tårnets historiske kontekst.

Både det russiske kulturdepartementet og Sjukhov-stiftelsen - som ledes av byggherrens oldebarn med samme navn, Vladimir Sjukhov - har engasjert seg for å bevare tårnet. Et tegn til optimisme er at Sjukhov-stiftelsen får tilgang til offisielle russiske medier, som Itar-Tass, og forklare hvorfor det er så viktig å bevare tårnet.

Og nå får de russiske bevaringsinteressene støtte utenfra. En ny, større internasjonal underskriftskampanje rettet mot nåværende president Putin er blitt lansert, med sikte på å forhindre at Sjukhovtårnet i Moskva skal rives.

Blant arkitektene som har signert kampanjen er kjente figurer som de japanske arkitektene Tadao Ando og Kengo Kuma; den nederlandske arkitekten Rem Koolhaas; formannen i London Tate, Nicholas Serota; og den britiske fotografen Richard Pare.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no