See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nyttChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forms of freedom: Kenyatta International Conference Center, tegnet av arkitekt Karl Henrik Nøstvik
© David Keith Jones/Kureren
Kultur - Innenriks

Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling

Tanzanias president Julius Nyerere med agronom Tapani Katala og prosjektleder Oddvar Bjærum

© Oddvard Bjærum/Kureren
Kureren, 17. mars 2014
- Norge skal, sammen Sverige og Finland, være på plass på en felles nordisk paviljong ved den 14. internasjonale arkitekturutstillingen "La Biennale di Venezia", som regnes som verdens viktigste arkitekturutstilling. Der vil nordisk bistand i Afrika stå i fokus.

Nasjonalmuseet kommer til å være ansvarlig for den nordiske paviljongen i biennalen, som i år skal vises i perioden fra 7. juni til 23. november.

Den nordiske paviljongen eies av Sverige, Finland og Norge i fellesskap. I 2014 er det det norske Nasjonalmuseet som har ansvar for gjennomføringen av utstillingen, i samarbeid med Finlands arkitekturmuseum og Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm.

Arkitektur i kjølvannet av nordisk bistand
Årets utstilling på den nordiske paviljongen har fått tittelen "Forms of freedom. African Independence and Nordic Models". Den undersøker og dokumenterer hvordan moderne nordisk arkitektur inngikk som en vesentlig del av nordisk bistand i det østlige Afrika på 1960- og 70-tallet, og stiller ut hittil til dels ukjente arkitekturprosjekter som ble utviklet i en kort og intens periode fram mot 1980, ifølge Nasjonalmuseet.

Frigjøringen av Tanzania, Kenya og Zambia tidlig på 1960-tallet sammenfalt med etableringen av statlig bistand i Norden. De nordiske giverlandene hadde stor tro på at den skandinaviske sosialdemokratiske modellen kunne eksporteres, oversettes og bidra til vekst og velferd også i Øst-Afrika.

De nye statslederne, på sin side, så til samarbeidspartnere i Skandinavia uten tung kolonihistorie, og til de gode resultatene oppbyggingen av de nordiske velferdsstatene hadde oppnådd etter Andre verdenskrig. Kontakten mellom de nordiske sosialdemokratiene og de nye afrikanske sosialistiske statene var sterk og preget av gjensidig utviklingsoptimisme, og der kom også nordisk arkitektur inn i bildet.

Ifølge Nasjonalmuseet er denne arkitekturen "et hittil uutforsket og udokumentert felt" i nordisk og internasjonal arkitekturhistorie.

Utstillingen i Venezia kretser rundt to begreper: Mens "Building Freedom" betegner nasjonsbyggingen som foregikk ved hjelp av masterplaner for byer og regioner, prototyper og pre-fabrikerte byggesystemer for utdannings- og helseinstitusjoner, peker "Finding Freedom" mot et eksperimentelt frirom som åpnet seg i møtet mellom nordisk bistand og afrikansk nasjonsbygging, der progressive ideer kunne utvikles til løsninger på høyde med internasjonal avantgarde.

Karl Henrik Nøstvik
Karl Henrik Nøstvik, en av de få arkitektene fra perioden med et bevart etterlatt arkiv, inngikk i den første ekspertgruppen som ble sendt av den norske utviklingshjelpen til Kenya i 1965. Som ansatt i det kenyanske statsapparatet, fikk han oppdraget med å formgi landets første regjeringsbygning.

Kenyatta International Conference Center (1966–73), som preger den kenyanske 100-shillingsseddelen, hadde fram til 1990-tallet status som Øst-Afrikas høyeste bygning og står fortsatt som et ikonisk nasjonalsymbol for det selvstendige og moderne Kenya. Det er det norske Nøstvik (1925-92) som har tegnet.

Nøstvik forble forøvrig i Kenya, også etter at hadde avsluttet arbeidet med Kenyatta-senteret og etter at innbetalingene fra norsk bistand stanset. Han opprettet sitt eget arkitektkontor i Nairobi, og ble sentral i utviklingen av moderne kenyansk arkitektur.

"La Biennale di Venezia"
Den internasjonale arkitekturutstillingen "La Biennale di Venezia" regnes som verdens fremste arkitekturutstilling, og den tar for seg et nytt emne hver gang. Biennalens overordnete tittel i år er "Fundamentals", mens de nasjonale paviljongene samles under tittelen "Absorbing Modernity 1914–2014".

Kurator for "Biennale Architettura 2014" er den anerkjente nederlandske arkitekten Rem Koolhaas. Koolhaas' idé for årets utstilling er at hver nasjon skal fortelle sin historie om hundre års modernisering på ulike måter og gjennom egne innfallsvinkler - og gjerne tidligere ufortalte og uoffisielle historier.

Biennaleutstillingene vises på to større områder i Venezia; Arsenale og Giardini. Den nordiske paviljongen, som ligger i Giardini, er tegnet av den norske arkitekten Sverre Fehn (1924-2009) og ble oppført i 1962.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no