See also:
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 07.02.2014 - Innkjøpsordningen: Svarte-Per-spill fra regjeringen
» 28.01.2014 - Kjersti Toppe (Sp): "Reservasjonsrett – eller muligheit"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Deichmanske Bibliotek i Oslo: "Var bibliotekene involvert i kuttene i innkjøpsordningen?"
© Sean Hayford O'Leary/GNU/Kureren
Debatt | Kultur - Innenriks

"House of something II": Kutt i kultursektoren

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Liadal

© Arbeiderpartiet/Kureren
Debatt, Kureren, 12. mars 2014
- Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Haukeland Liadal ser seg ikke fornøyd med svarene fra kulturstatssekretær Knut Olav Åmås i debattspaltene på Kureren.no. Åmås hevder kulturlivet nå trekkes med i beslutningene, men merker bransjen noe til dette, spør Liadal.

Debatten om innholdet i kulturpolitikken og den nye regjeringens fokus på "kvalitet" bølger mellom Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Hege Haukeland Liadal og Knut Olav Åmås, statssekretær i kulturdepartementet. Du kan lesere tidligere innspill her:

» Liadal, 3. mars: "Regjeringens kulturpolitikk: 'House of something'".
» Åmås, 11. mars:"Et fritt og tenkende kulturliv".


Knut Olav Åmås har sendt meg en hilsen gjennom Kureren.no, og det slår meg at kommunikasjon både er og kan gjøres vanskelig.

Googler du «Åmås og kvalitet» har du lesestoff nok for et lite tidsskrift. Nærmest uansett hva Åmås blir konfrontert med, så er svaret - kvalitet. Særlig hvis spørsmålet dreier seg om budsjettkutt gjentar han; kvalitet og ikke kvantitet står denne regjeringen for, må vite. Uansett om det dreier seg om festivalstøtte, bevilgninger til film, eller til kor.

Men fra utkikksposten til Åmås er det en helt urimelig beskrivelse, og kanskje først og fremst sosialdemokratisk mistolking av ham og hans verk. Nei det er sosialdemokratene som alltid skal styre og definere, mener Åmås å vite.

Kulturredaktøren Åmås tenkte annerledes enn politikeren Åmås. Da han ga råd til den nye regjeringen, var det om å opprettholde Kulturløftet med 1 prosent. Et kutt ville nemlig være et både uheldig og unødvendig signal i en liten og beskjeden sektor med stor betydning, som han sa.

Politikeren Åmås mener nå at 1 prosent av budsjettet er for mye. Nå er det kvalitet og ikke kvantitet som gjelder. Det skal visst være mange festivaler og film med offentlig stø

Knut Olav Åmås, statssekretær i kulturdepartementet

© Kunnskapsdepartementet/Kureren
tte, som ikke har rett kvalitet.

Når man begrunner sine kutt med en kvalitet som ikke holder mål, burde det kanskje ikke være egnet til å overraske, at noen spør om hvilken definisjon han har.

Åmås kan ikke påståes å være i det rause hjørnet, når han hevder at forrige regjering forholdt seg passivt til en filmproduksjon med stadig mer aktivitet utenfor landet. Kulturminister Hadia Tajik lanserte ideen om å gjennomføre en kartlegging av andre lands incentivordninger, og bevilget 300.000 kroner. Faktisk er det vel denne kartleggingen som nå gir Åmås nye muligheter.

Føler bransjen selv seg trukket med?
Til forskjell fra den forrige styringsarrogante regjeringen, ønsker vi å trekke med hele kulturlivet fra starten av. Nåvel - etter at å ha svidd av seg fingrene på mediepolitikken, der Venstre og KrF hindret regjeringens ide, var det nok ikke først og fremst det å oppleve seg "trukket med" som slår bransjen. Noen vil nok også stille seg spørrende til involveringen bl.a. knyttet til kutt i innkjøpsordningen.

Avslutningsvis blir det fascinerende å observere opposisjonens utålmodighet, skriver Åmås. Her må jeg virkelig arrestere statssekretæren. Er det noe jeg ikke er utålmodig etter, er det mer av Høyre-FrP-regjeringens kutt i kulturløftet, og tro på at næringslivet skal sponse et allsidig kulturliv.

Vi trenger ikke kommersialisering av spillpolitikken, ikke en utvikling av bibliotek der bestselgerne er borte fra bokhyllene. Og - heller ikke politiske bidrag til å redusere tilgangen på viktige meningsdannende aviser. Kulturpolitikken fortjener forankring og klokskap og vilje til å satse.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no