See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slik blir minnestedet etter 22. juli på Sørbråten, rett overfor Utøya
© Jonas Dahlberg/Kureren
Kultur - Innenriks

Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya

Fra utkastet til minnestedet på Sørbråten ved Utøya

© Jonas Dahlberg/Kureren
Kureren, 27. februar 2014
- Halvannet år etter at seks kunstnere ble bedt om å lage utkast til minnesmerker etter 22. juli-terroren, er det i dag blitt kåret en vinner. Vinnerutkastet til Jonas Dahlberg består av et kutt i en naturlig odde ved Utøya, som kraftfullt symboliserer det som ble revet bort den 22. juli.

Etter angrepene den 22. juli besluttet Stoltenberg-regjeringen at det skulle etableres minnesteder i regjeringskvartalet i Oslo, og på landsiden mot Utøya i Hole kommune. I påvente av ombygginger i regjeringskvartalet minnestedet mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka i Oslo være midlertidig. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.

Det er KORO (Kunst i offentlig rom) som har hatt det kunstfaglige ansvaret for å etablere minnestedene. Et utvalg, der også en AUF-representant deltar, ga seks utvalgte kunstnere og arkitekter i oppdrag å komme med utkast for de to minnesmerkene. Resultatet av den lukkede konkurransen er blitt stilt ut i Rådhusgalleriet i Oslo siden 22. februar.

Og med prestisjetunge deltakere fra Sverige, Storbritannia, Spania, USA, Nederland og Norge, var det en stor bredde i forslagene. Arkitekter fra norske Snøhetta var blant dem som laget utkast til minnesmerkene.

Og i dag

Fra utkastet til minnestedet på Sørbråten ved Utøya

© Jonas Dahlberg/Kureren
la KOROs direktør Svein Bjørkås frem juryens vurdering, som viste seg å være enstemmig. Det var utkastet til den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som klart og entydig skilte seg ut med en særskilt stor symbolkraft og klarhet.

Et kutt i selve naturen
Dahlbergs idé tar utgangspunkt i en odde på Sørbråten, rett overfor Utøya, hvor han foreslår et sår eller et kutt i selve naturen. Dette skal gjenskape den fysiske opplevelsen av noe som tas vekk, og reflekterer, på en konkret og brutal måte, tapet av dem som døde på Utøya. Inngrepet blir et tre og en halv meter bred kutt som skal skjæres fra toppen av neset på Sørbråten til nedenfor vannlinjen.

Tomrommet som skapes i landskapet vil gjøre det umulig å nå til enden av neset. Massen som hentes ut fra kuttet ved Sørbråten vil senere bli brukt som grunnlag og materiale for et midlertidig og deretter et permanent minnested i regjeringskvartalet i Oslo, forklarer KORO i en pressem

Utkastet for det midlertidige minnestedet i regjeringkvartalet i Oslo

© Jonas Dahlberg/Kureren
elding i dag.

Ifølge juryens begrunnelse tar Dahlbergs forslag utgangspunkt i tomrommet og sporene etter hendelsene 22. juli. "Forslaget hans for Sørbråten er et fysisk kutt i naturen som også kan forstås som et symbolsk sår. En del av odden blir tatt vekk og publikum vil ikke kunne berøre navnene på drepte som er tenkt inngravert i veggen på andre siden av kuttet. Kløften fremkaller tapet og savnet i form av en akutt erfaring," mener juryen.

Dahlberg selv beskriver minnesmerket ved Sørbråten som "et sår som aldri kan leges". Selve navnet på minnesmerket er da også "Memory wound".

"Dahlberg foreslår å flytte naturmassen som er revet ut av fjellet på Sørbråten, til det midlertidige og det permanente minnestedet i regjeringskvartalet. Ved å gjøre denne massen til fundamentet for en midlertidig minnesvei mellom Grubbegata og Deichmanns bibliotek, lages en sammenheng mellom Sørbråten og regjeringskvartalet," påpeker juryen videre.

Fra utkastet til minnestedet på Sørbråten ved Utøya

© Jonas Dahlberg/Kureren


I Oslo skal navnene på de omkomne vises på en vegg som følger veien. Det permanente minnestedet er foreslått å utvikles som en amfistruktur rundt H-blokka. Samtidig foreslår Dahlberg å bruke trær hentet fra Sørbråten i dette bymiljøet, for ytterligere å understreke forbindelsen mellom Sørbråten ved Utøya og regjeringskvartalet.

Juryen sier den oppfatter Dahlbergs forslag for Sørbråten som "kunstnerisk svært originalt og interessant. Det makter å formidle og konfrontere traumet og tapet som oppsto etter 22. juli på en dristig måte. Forslaget er radikalt og modig, og maner frem de tragiske hendelsene på en fysisk og direkte måte," heter det.

"En erfaren kunster"
Dahlberg omtales i dag som en svært erfaren kunstner. Han ble født i Uddevalla i 1970, og bor og arbeider i Stockholm. Dahlberg har utdannelse i arkitektur fra Lunds tekniske høyskole, og han studerte senere ved Kunstakademiet i Malmö.

Dahlberg har over en år

Utkastet for det permanente minnested i Oslo, etter at et nytt regjeringkvartal er tatt i bruk

© Jonas Dahlberg/Kureren
rekke produsert en serie videoarbeider, som i hovedsak består av langsomme scener hvor kamera beveger seg i en flytende rytme gjennom lyd- og fargeløse arkitektoniske landskaper. Den svenske kunstnerens virksomhet har blitt omtalt som en utforskning av forholdet mellom fysiske og psykologiske rom, med handlingsforløp som fremstår som drømmeaktige og tvetydige.

Verkene hans tar gjerne utgangspunkt i arkitektur, gaterom og interiører, men handler mer om et indre enn et ytre landskap. Dahlbergs kunst sies å være en utforskning av blikket, av kontroll og overvåkning, og av "følelsen av paranoia i urbane omgivelser." Han sies å være dyktig i å gi påminnelser om at arkitektur også er et politisk rom, som har betydning for hvordan vi samhandler og forstår oss selv.

Dahlberg har stilt ut i en rekke større gallerier og institusjoner over hele verden. I Norge har han tidligere vært vist på Momentumfestivalen for samtidskunst i Moss i 2004.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no