See also:
» 29.01.2014 - Forskere: Europeernes lyse hud er arv fra neandertalerne
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.10.2013 - "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere"
» 04.09.2013 - Rapport: Hev pensjonsalderen eller øk innvandringen
» 23.08.2013 - Krydder har vært brukt i Europa i 8000 år
» 22.08.2013 - Tuberkulosen slår tilbake i Europa
» 13.05.2013 - Pesten kom til Europa allerede på 500-tallet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slik kan den 7000 år gamle jegeren og sankeren fra León ha sett ut, ifølge forskere
© CSIC/Kureren
Viten - Europa

Slik så europeere ut for 7.000 år siden

Fornøyd: Forsker Carles Lalueza-Fox

© CSIC/Kureren
Kureren, 27. januar 2014
- DNA-analyser av levningene etter en 7000 år gammel jeger, som ble oppdaget i 2006 i Nord-Spania, viser at han hadde både blå øyne, som mange av dagens europeere, men også en overraskende mørk hud. Jegeren tilhører "ureuropeerne" fra tiden før "indoeuropeerne" vandret inn.

Den 7000 år gamle mannen kom fra en jeger- og sankerkultur fra den dårlig kartlagte europeiske urtiden, før jordbruket og dyrehold hadde etablert seg på kontinentet. Levningene etter mannen ble funnet i hulen La Braña-Arintero i den spanske León-provinsen. Mannen har fått navnet "La Braña 1".

Nå har et internasjonalt team, ledet av Carles Lalueza-Fox, som er forsker ved Det spanske senteret for vitenskapelig forskning (CSIC), klart å trekke ut overraskende godt bevart genmateriale fra en av mannens tenner. Genomet kunne derfor analyseres i sin helhet.

"La Braña 1" representerer det første genomet som undersøkes fra den urgamle europeiske jeger-sanker-kulturen, og det er dermed også så langt den eldste som finnes, ifølge en uttalelse fra CSIC. I grotten i La Braña-Arintero ble det funnet rester etter to menn, men forskere har så langt kun klart å analysere DNA-et til av én av dem.

Jegerne og sankerne fra León levde i mesolittisk tid, perioden mellom 10.000 og 5.000 år siden, som ender med innføringen av jordbruk og husdyrhold etter innvandringsbølger fra Midtøsten. Denne "ureuropeiske" kulturen levde altså i Europa før de "indoeuropeiske" folkegruppene vandret inn for 7500 til 4000 år siden.

Mest fokus på utseendet
DNA-analysen gir et vell av opplyninger om denne ureuropeeren. Men det som mest har fanget oppmerksomhet til forskerne så langt, er utseendet til jegeren.

"Den største overraskelsen var å oppdage at denne personen hadde afrikanske varianter i genene, som førte til at han hadde mørk hud, selv om vi ikke kan bestemme fargetonen nøyaktig," kommenterer Lalueza-Fox. "Og enda mer overraskende var oppdagelsen av at han hadde genetiske varianter som fører til blå øyne blant dagens nordeuropeere," legger forskeren fra Barcelona til.

Analysen av genomet antyder at den nålevende befolkningen som likner mest på "La Braña 1" er den nordeuropeiske, og forskerne nevner eksempler som svensker og finner. I tillegg peker de nye unders

Slik ble skjelettet i grotten La Braña-Arintero funnet i 2006

© J.M. Vidal Encina/CSIC/Kureren
økelsene på at "La Braña 1" har en felles stamfar med en gammel kultur ved utgravningsstedet Mal'ta, som ligger ved Bajkalsjøen i Sibir, og som ble oppdaget for noen måneder siden.

"Disse dataene indikerer at det finnes en genetisk kontinuitet blant befolkningene i det sentrale og vestlige Eurasia. Faktisk sammenfaller disse dataene med de arkeologiske restene, da det på forskjellige utgravninger i Europa og Russland, blant annet ved Mal'ta, er blitt funnet antropomorfe figurer - såkalte Venus-figurer fra steinalderen - som er veldig like hverandre," konkluderer Lalueza-Fox.

Forskningen fra Spania og Sibir tyder derfor på at det var et sammenhengende belte med en relativt ensartet jeger- og sankerkultur i store deler av Eurasia for inntil 7000 år siden. De var både genetisk i slekt og hadde like kulturelle uttrykksformer.

Men folkevandringene som startet på omtrent dette tidspunktet skulle forandre både genetikken og kulturen i hele Eurasia, selv om dette skulle ta flere årtusener. Ny forskning fra Tyskland har også vist at "ureuropeerne" og de innvandrende "indoeuropeerne" levde side om side i flere tusen år, og også inngikk blandingsekteskap.

Les mer om sameksistensen mellom disse to folkegruppene i denne artikkelen: "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere".

"Eksepsjonelt" godt bevart DNA
Funnet ved Brañe-Arintero ble gjort ved en tilfeldighet i 2006, og utgravingen ble ledet av arkeologen Julio Manuel Vidal Encinas. Hulen, som ligger i et kaldt fjellområde med en stabilt lav temperatur, og 1.500 meter over havet, førte til en "eksepsjonelt god" bevaring av DNA-et fra de to personene som ble funnet og kalt "La Braña 1" og "La Braña 2".

Iñigo Olalde, hovedforfatter av studien, påpeker av "teamet nå planlegger å forsøke å isolere genomet til La Braña 2, som er litt dårligere bevart, for å fortsette å få informasjon om de genetiske egenskapene til disse tidlige europeerne."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no