See also:
» 29.01.2014 - Forskere: Europeernes lyse hud er arv fra neandertalerne
» 27.01.2014 - Slik så europeere ut for 7.000 år siden
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.10.2013 - "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere"
» 04.09.2013 - Rapport: Hev pensjonsalderen eller øk innvandringen
» 23.08.2013 - Krydder har vært brukt i Europa i 8000 år
» 13.05.2013 - Pesten kom til Europa allerede på 500-tallet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det er fortsatt skjermbilder av lungene som brukes for å diagnostisere tuberkulose
© SINC/Kureren
Viten - Europa

Tuberkulosen slår tilbake i Europa

Fortsatt på 1950-tallet hadde Tyskland programmer for å hjelpe folk mot tuberkulosen. Her i Hermstedt i 1957

© Bundesarchiv/Kureren
Kureren, 22. august 2013
- Tuberkulosen nekter å forsvinne i Europa. Verken eksisterende medisin eller velferden på kontinentet har eliminert en sykdom mange trodde var blitt beseiret. Ferske tall viser at tuberkulosen nå dreper nesten like mange mennesker som AIDS i Europa, og tallene stiger raskt.

For 40 år siden var vitenskapen sikker på at tuberkelbakterien ville utryddes innen kort tid. Nå blir det mer og mer klart at kampen mot tæringen langt fra er vunnet. Tvert imot bærer det mot en omkamp mot den aggressive sykdomsbæreren, som for 100 år siden var den vanligste dødsårsaken i Norge.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår nå at en halv million mennesker hadde tuberkulose i Europa i 2011. Av disse dør 44.000 årlig av sykdommen, noe som gjør tuberkulosen den mest dødelige smittsomme sykdommen i Europa, nest etter AIDS. Smittetilfellene var lenge i tilbakegang, men WHO bekrefter at trenden nå har endret seg.

I 2013 forventes det 49 nye tilfeller og syv dødsfall grunnet tuberkulose hver eneste time i Europa. Totalt ventes det at mer enn 61.000 mennesker vil dø av tuberkulose i Europa i 2013, ifølge de siste tallene fra WHO og EU, som Kureren har fått tilgang til.

De fleste dødsfallene og smittetilfellene registreres i Sentral- og Øst-Europa. Tallene i vesteuropeiske land er mye lavere, men også her er det en økning, særlig av multiresistente tilfeller.

Epidemien er nå såpass omfattende at tuberkulose begynner å bli en vesentlig utgiftspost i Europa. WHO og EU anslår at tuberkulose fører til årlige direkte kostnader på over 500 millioner euro (4 milliarder kroner) i europeiske land. I tillegg kommer ytterligere 5,3 milliarder euro (43 milliarder) i tapt produktivitet, sier de samme kildene.

Ifølge WHO og EU er det to viktige årsaker til denne økte utbredelsen av tuberkulose. Den første er fremveksten av varianter av bakterien som er resistente mot antibiotika. Behandlingen av en pasient med vanlig tuberkulosesmitte koster rundt 8.000 euro (65.000 kroner). Men behandlingen av pasienter med resistente varianter av tuberkulose koster opp til 55.000 euro, og 168.000 euro i ekstremtilfeller.

På den annen side peker WHO på økt innvandring til Europa. Sykdommen sprer seg raskt i mange innvandrergrupper som lider under dårlige levekår, fattigdom og dårlig ernæring og hygiene. Dessuten bringes bakteriestammer inn i Europa gjennom innvandrergrupper som kommer fra land der forekomsten av tuberkulose fortsatt er svært høy.

Nå øker forekomsten i

Tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis

© CDC/Janice Carr
Vest-Europa

De nyeste tallene kommer fra Paris. En ny rapport fra Frankrikes epidemiologiske overvåkingstjeneste har vist at det mellom 2006 og 2010 årlig ble importert om lag 50 tilfeller av den resistente varianten av tuberkulose til landet. Nå har det økt til 69 tilfeller per år. Ifølge de franske helsemyndighetene hadde de fleste tilfellene sitt opphav i Russland og andre østeuropeiske land.

Belgia er et annet eksempel på hvor alvorlig situasjonen er. Det er nesten 30 år siden belgierne stengte sitt siste sykehus for tuberkulosepasienter. Men nå skal det bygges et nytt sykehus for å behandle pasienter med den farligste varianten av tuberkulosen i Brussel.

Det er ikke snakk om et hvilested hvor pasientene kan få frisk sjøluft og ro, slik det var før tuberkulosevaksinen kom på 1930-tallet, men et tilbygg til Hospital Saint-Pierre, i hjertet av den belgiske hovedstaden. Her skal pasienter med den antibiotikaresistente varianten av tuberkulose kunne isoleres og få krevende behandlingsformer.

Belgia hadde i 2008 ett tusen tuberkulosesmittede, men dette tallet steg til 1.200 i fjor.

I Spania, ett av landene som er mest berørt av krisen i Europa og hvor fattigdommen har økt sterkt de siste årene, er tuberkulose et eksploderende problem. For tiden registrerer Spania 10.000 tuberkulosetilfeller per år, eller 15 per 100.000 innbyggere. Men de fleste pasientene kommer seg relativt raskt etter å ha fått behandling mot den vanlige bakteriestammen.

De britiske helsetjenestene, Public Health England (PHE), avslørte i går at Storbritannia hadde nesten 9.000 tilfeller av denne sykdommen i 2012. Dette betyr rundt 14 per 100.000 innbyggere, noe mindre enn i 2011, men likevel nok til å plassere Storbritannia blant de hardeste rammede landene i Vest-Europa. Nesten tre fjerdedeler av tilfellene i Storbritannia relateres til innvandrere fra Sør-Asia og Afrika sør for Sahara, hvor tuberkulose er vanlig.

Tuberkuloseepidemien har ikke i samme grad nådd Norge og Norden. Norske helsemyndigheter registrerer mellom 300 og 350 tilfeller årlig, stort sett av den lettbehandlede bakteriekulturen. Tuberkulose knyttes nesten utelukkende til innvandring i Norge. Så langt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no