Den tempererte beboelige sonen rundt sol-like stjerner, slik forskerne definerer den © Petigura, Howard, Marcy/UC Berkeley, UH-Manoa Viten - Verden
"Hver femte sol-like stjerne har beboelige planeter" | Romteleskopet Kepler hadde som hovedoppdrag å finne planeter i andre solsystemer | © NASA/Kureren | Kureren, 8. november 2013 - En stor "vareopptelling" av de planetene som hittil er funnet i andre solsystemer sannsynliggjør at det er svært mange beboelige planeter i vår egen galakse. Av de mange stjernene på størrelse med vår egen sol beregner forskere at 22 prosent av dem har jordlike planeter.NASAs Kepler-romteleskop er nå skrotet etter at dens fireårige virke er over. Men ifølge amerikanske astronomer har den levert nok data til å svare på hovedspørsmålet den ble bygget for: Hvor mange av de 200 milliardene stjernene i galaksen vår har mulig beboelige planeter?
Det er forskere fra Universitetet i Berkeley og Universitetet på Hawaii som har gått sammen og brukt statistisk analyse for å finne svar på dette spørsmålet. De har kommet frem til at en av fem stjerner som ligner på vår egen sol har planeter som både er i riktig størrelse og har riktig overflatetemperatur slik at det er mulig for livet å etablere seg på dem.
Det antas at rundt 20 prosent av stjernene i Melkeveien er av samme type og omtrent samme størrelse som solen. Dette betyr at det er opp mot 10 milliarder planeter i vår egen galakse som har om lag det samme potensialet som jorden for å utvikle liv.
"Det er gått nesten 20 år siden den første planeten rundt en normal stjerne i et annet solsystem ble oppdaget," minner astronom Andrew Howard om. "Siden den tid har vi lært at de fleste stjernene har planeter av forskjellige størrelser i bane rundt seg, og at det er relativt vanlig med jordlignende planeter i nære baner som er for varme for liv," legger han til.
Men likevel er planeter som ligner på vår egen jord ganske vanlige i Melkeveien, hevder Howard og kollegaene hans i en forskningsrapport som ble publisert i fagtidsskriftet PNAS denne uken.
Forskerne understreker likevel at planeter på størrelse med jorden ikke nødvendigvis alltid er gode kandidater for liv, selv om de kretser i en bane rundt stjernen sin som verken er for varm eller for kald. De beste kandidatene er faktisk noe større enn vår egen jord, opptil dobbelt så store, fordi disse bedre kan holde på en atmosfære.
"Noen kan ha en for tykk atmosfære som gjør planeten så varm at DNA-molekyler ikke vil kunne overleve. Andre kan ha fjellaktige overflater som kan holde på vann og skape forhold som er tilpasset levende organismer," sier Geoffrey Marcy, professor i astronomi ved Universitetet i Berkeley, som understreker at det dermed er vanskelig å si noe nøyaktig om hvilke planeter som kan ha et livspotensial.
Flere kandidater allerede funnet
Men ifølge Howard og Marcy har man i det siste funnet flere planeter i fjerne solsystemer som definitivt har fjellaktige overflater og dermed vil kunne holde på vann. En planet som ble oppdaget av Kepler-teleskopet for kort tid siden sies å ha samme tetthet som jorden og består derfor trolig av de samme grunnstoffene. Men akkurat den planeten lå for nært stjernen sin for å kunne opprettholde liv.
De amerikanske forskerne har spesielt fokusert på 42.000 kjente stjerner i galaksen vår som er sammenlignbare med vår egen sol eller noe mindre. Kepler-teleskopet hadde klart å identifisere trolige planeter rundt 603 av disse stjernene. Men kun 10 av disse var jordlike, noe som betyr én til to ganger størrelsen på jorden, og var i tillegg i en temperert bane rundt stjernen sin. Definisjonen av en temperert bane er at planete mottar mellom fire ganger så mye og en fjerdedel av sollyset som vår planet mottar.
Forskerne brukte avanserte statistiske metoder for å regne ut sannsynligheten for at jordlike planeter ikke hadde blitt oppdaget av Kepler-teleskopet. Konklusjonen ble at rundt 22 prosent av stjernene i utvalget burde ha jordlike planeter i bane i den tempererte sonen, ifølge Erik Petigura, som ledet forskningsprosjektet.
Klart for søk i nærområdet
Alle de potensielt beboelige planetene som hittil er blitt funnet er rundt såkalte K-stjerner, som er noe kjøligere og mindre enn vår egen sol, og det er disse Kepler-teleskopet har fokusert spesielt på. Men ifølge forskerne burde resultatene fra K-stjernene også kunne brukes på G-stjernene, som er den typen vår egen sol er.
"Dersom stjernene som Kepler-teleskopet har observert er representative for stjernene i nærområdet til solsystemet vårt, da burde den nærmeste jordlike planeten gå i bane rundt en stjerne som er mindre enn 12 lysår fra jorden og kan ses med det blotte øyet," skriver forskerne i sin rapport.
"Fremtidige instrumenter som skal ta bilder og spekteranalyser av disse planetene trenger kun å observere noen titals stjerner i nærheten for å kunne finne eksempler på jordlike planeter i den beboelige sonen rundt stjernen sin," legger de optimistisk til.
En tidligere analyse fra de samme forskerne hadde funnet dokumentasjon på et stort antall planeter i solnære baner, der det er for varmt for å opprettholde liv. Den nye analysen viser at "naturen skaper omtrent like mange planeter i beboelige baner som i solnære baner," konkluderer Howard. Av redaksjonen © Kureren
|