See also:
» 08.11.2013 - "Hver femte sol-like stjerne har beboelige planeter"
» 03.10.2013 - Verden mot nok en rekordstor kornproduksjon
» 27.09.2013 - Ny forskning: "LSD gir ikke psykiske problemer"
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 16.09.2013 - Ny forskning: Tiden går ulikt fort for ulike dyr
» 21.03.2013 - Menneskeheten var lengre i Afrika enn antatt
» 19.02.2013 - Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikere
» 08.03.2012 - Tyske forskere presenterer vegetarsnitslen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hvitfinnehaien (Carcharhinus longimanus), som lever i tropene, er nå vernet
© Doug Perrine/WWF/Kureren
Viten - Verden

Historisk vern av hai og skater

Djevelskaten (Manta birostris) er den største av rokkene/skatene

© Undersea Explorer/WWF/Kureren
Kureren, 14. mars 2013
- Den internasjonale miljøbevegelsen jubler etter at det i dag ble bestemt å gi globalt vern for flere hai- og skateartene i verdenshavene. Begge bruskfiskfamiliene er blitt desimert som følge av overfiske.

I dag var den siste dagen på det årlige møtet i Konvensjonen om internasjonal handel med truede dyrearter (CITES) i Bangkok, og miljøvernerne fikk gjennomslag for et krav de har lagt frem år etter år: Internasjonalt vern av flere arter hai og skater/rokker.

Omlag 5.000 dyrearter og 25.000 plantearter er allerede omfattet av CITES-konvensjonen, deriblant, til Norges store irritasjon, alle hvalartene. Som eneste haiarter har tidligere brugden, hvalhaien og hvithaien, også mot norsk protest, blitt omfattet av handelsavtalen.

Det er i første omgang den internasjonale fiskerinæringen som har bremset miljøvernernes krav om å verne haier og rokker. De færreste av artene jaktes på kommersielt nivå, men er derimot i regelen uønsket bifangst. Denne bifangsten har med årene blitt svært stor, men fiskerinæringen hevder det er store kostnader forbundet med å unngå slik bifangst.

Nå regulerer CITES-konvensjonen i liten grad bifangsten men derimot den internasjonale handelen med hai- og skateprodukter, som også har eksplodert i de siste årene. Det er særlig haifinner og haikjøtt som har utviklet seg til et luksusmatprodukt. Handelen med slike produkter blir nå forbudt.

Verdens Naturfond (WWF) var i dag blant miljøvernorganisasjonene som jublet høyest over den "historiske" seieren. Carlos Drews, som representerte WWF ved CITES-konferansen i Bangkok, kalte avgjørelsen "et historisk øyeblikk der vitenskapen har seiret over politikken på et tidspunkt der haiene og skatene er i ferd med å bli utslettet fra havene våre."

"Beslutningen vil effektivt få slutt på den ukontrollerte handelen med haikjøtt og haifinner, som raskt holder på å ødelegge bestandene av disse dyrebare artene for å tjene på den økende etterspørselen etter luksusprodukter," jubler Drews.

Statene som deltok på CITES-konferansen ble i dag enige om å føre opp flere arter på listen som forbyr internasjonal handel. De inkluderer tre typer hammerhai, håbrann, hvitfinnehai og de to største skateartene, deriblant djevelskate. Blant alle disse artene er det særlig håbrannen som er utbredt i norske farvann.

CITES-koferansen gikk også sterkere ut mot de landene som ikke gjør nok for å begrense handelen med elfenbein og horn fra nesehorn, med særlig fokus på Filippinene, Kenya, Kina, Malaysia, Tanzania, Thailand, Uganda og Vietnam. Disse pålegges nå å presentere planer og fremdriftsrapporter for bekjempelsen av denne ulovlige handelen.

Videre vedtok CITES tøffere tiltak mot illegal handel av tropiske tresorter som rosentre og ibenholt. Her var det særlig Madagaskar som har pekt seg ut negativt siden statskuppet til Andry Rajoelina i 2009. Det skal nå innføres strengere kontroll med trevirke fra Madagaskar.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no