See also:
» 08.11.2013 - "Hver femte sol-like stjerne har beboelige planeter"
» 03.10.2013 - Verden mot nok en rekordstor kornproduksjon
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 16.09.2013 - Ny forskning: Tiden går ulikt fort for ulike dyr
» 21.03.2013 - Menneskeheten var lengre i Afrika enn antatt
» 14.03.2013 - Historisk vern av hai og skater
» 19.02.2013 - Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikere
» 08.03.2012 - Tyske forskere presenterer vegetarsnitslen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bildet "Ruby Slippers LSD Sheet" av William Rafti
© William Rafti/Kureren
Viten - Verden

Ny forskning: "LSD gir ikke psykiske problemer"

Forskerne bak NTNU-studien, Teri S. Krebs og Pål-Ørjan Johansen

© Mentz Indergaard/NTNU/Kureren
Kureren, 27. september 2013
- En stor norskamerikansk studie tilbakeviste tilsynelatende den utbredte meningen at LSD, fleinsopp og andre psykedeliske rusmidler gir økt risiko for psykisk sykdom. Norske rusforskere har nå evaluert studien, og bekrefter at faren ved bruk av LSD "nok er overdrevet".

Den omfattende studien, som ble publisert i august, baserer seg på 22.000 amerikanere som har prøvd psykedelika en eller flere ganger i livet. Forskningen er utført av Teri S. Krebs og Pål-Ørjan Johansen fra NTNU, med bruk av data fra det amerikanske helsedepartementet.

"Det er ikke kjent at klassiske psykedelika som LSD, psilocybin og meskalin fører til hjerneskader, og de ses på som ikke-avhengighetsdannende," skriver Krebs og Johansen. "Kliniske studier indikerer heller ikke at psykedelika gir langvarige psykiske helseproblemer," legger de til.

Studien, som ble utført på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, har fått stor oppmerksomhet verden rundt. Den er blant de mest leste i det åpne, nettbaserte forskningstidsskriftet PLOS One. Dette er nemlig en av de mest omfattende som er blitt utført om helsevirkningen av narkotiske midler som LSD.

Et representativt utvalg av den voksne befolkningen i USA ble bedt om å svare på spørsmål rundt eget rusforbruk og psykisk helse. Blant de om lag 130.000 som svarte, hadde nesten 22,000, det vil si 13,4 prosent, prøvd LSD og andre psykedeliske rusmidler i løpet av livet. Johansen bemerker at bruk av psykedelika har svært lang tradisjon i Amerika, tilbake til indiansk tid, og at "over 30 millioner nålevende mennesker i USA" har prøvd disse ulovlige stoffene.

De norske forskerne sammenliknet data om psykisk helse mellom disse to befolkningsgruppene; de som hadde prøvd eller jevnlig bruker psykedelika, og de som aldri har prøvd disse narkotiske stoffene. Den store befolkningsstudien konkluderer med at "det er ingen signifikant sammenheng" mellom bruk av psykedelika og problemer med psykisk helse.

Denne manglende sammenhengen ble bekreftet for psykedelika som helhet, men også for de enkelte psykedeliske stoffene som LSD og meskalin. Det ble verken registrert økte psykiske lidelser for personer som hadde brukt psykedelika for flere år siden, eller for dem som hadde brukt stoffene i løpet av siste år, konkluderer studien.

"Tvert imot var det flere tilfeller av bruk av psykedelika som var forbundet med en lavere grad av psykiske problemer," skriver forskerne. For eksempel ble bruk av LSD

Fleinsopp er blant de tradisjonelle psykedelika i Norden

© Wikimedia/GNU/Kureren
i løpet av siste år assosiert med færre tilfeller av opplevd psykisk stress.

Forskningsrapporten tilbakeviser også faren for "flashbacks", altså at brukere av psykedelika kan henge seg opp i hallusinasjonene de får under rusbruken og ikke komme seg ut av dem, eller at hallusinasjonene dukker opp igjen uten at man bruker rusmiddelet. Det var ingen større frekvens av psykisk sykdom med hallusinasjoner blant tidligere brukere av psykedelika enn blant folk flest.

Norsk kritikk av studien
Den oppsiktsvekkende NTNU-studien ble møtt med noe motstand og tvil da den først ble presentert i august. Blant annet norske forskere fra andre miljøer har nå gjennomgått studien med et kritisk blikk, men det viser seg at de finner lite å peke på.

Jørgen Bramness, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning, Universitetet i Oslo, har gått gjennom studien for Legeforeningen, og i går falt dommen hans i en artikkel i legetidsskriftet. Han åpner med å si at "denne typen befolkningsstudier må tolkes med forsiktighet."

Bramnes minner om at de som svarte at de hadde brukt psykedelika i den norskamerikanske studien først og fremst var "unge, ugifte menn av hvit eller blandet herkomst med høyere utdanning og god økonomi." Rusforskeren påpeker at det ikke er tilfeldig hvem som prøver psykedelika, "og kanskje er det slik at nettopp disse personene har en bedre mental helse i utgangspunktet."

"Studien viser riktignok, i likhet med tidligere studier, at vi nok overdriver faren ved bruk av psykedelika generelt, og LSD spesielt, i alle fall hvis vi skal dømme ut ifra narkotikalovgivningen," konkluderer professoren likevel.

Likevel understreker Bramnes at det ikke er noe holdepunkt for å si at bruken av psykedelika er verken sunt eller kan gi et lykkeligere liv.

Mer informasjon
Forskningsrapporten "Psychedelics and Mental Health" er i sin helhet tilgjengelig på denne lenken (på engelsk). En oppsummering av artikkelen til Jørgen Bramness i Tidsskrift for Den norske legeforening ligger her



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no