See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 25.09.2013 - USA underskriver FN-avtale om våpenhandel











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


På "Creation Museum" forklares det hvorfor evolusjonsteorien er feil og hvordan verden ble skapt på 6 dager
© Daniel Tuttle/GNU/Kureren
Politikk | Viten - USA

USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti

Andelen republikanere og demokrater i USA som tror på kreasjonismen eller evolusjonen

© Kureren (Kilde: Pew)
Kureren, 4. januar 2014
- Den første langtidsstudien om utbredelsen av kreasjonismen - troen på at Gud skapte verden og at evolusjonen ikke har forekommet - bekrefter at denne er på fremmarsj i USA. Samtidig viser den at USA blir stadig mer polarisert og at kreasjonistene samler seg i det republikanske partiet.

Det er det anerkjente og uavhengige Pew Research Center som nå har offentliggjort en omfattende undersøkelse og analyse av den politiske nyreligiøsiteten i USA. Amerikanske borgere ble blant annet spurt om de trodde at mennesket har eksistert i sin nåværende form siden skapelsen, eller om vi har utviklet oss over tid.

Studien bekrefter det mange har hevdet i årevis, nemlig at kreasjonismen sakte men sikkert brer om seg i USA. Målinger fra 2005, 2009 og 2013 viser en klar trend, og nå er det hele 33 prosent av amerikanerne som tror at Gud for rundt 4000 år siden skapte mennesket nøyaktig slik det er i dag.

Totalt, i 2013, er det fortsatt 60 prosent av amerikanerne som tror at en eller annen form for evolusjon har funnet sted. Men dette flertallet krymper ned til et mindretall når de blir spurt om hvordan denne utviklingen av menneskeheten har funnet sted. Kun 32 prosent støtter en naturvitenskapelig forklaringsmodell på evolusjonen. Til sammen 57 prosent tror at Gud har styrt evolusjonen eller at Gud skapte mennesket slik det er i dag.

Som amerikanske studier flest, skiller undersøkelsen på raser. Resultatene viser at det særlig er blant "hvite" frikirkelige amerikanere at kreasjonismen står sterkt (64 prosent), fulgt av "svarte protestanter" (50 prosent). Derimot står tilliten til evolusjonsteorien sterkere blant landets katolikker og "mainstream" protestanter.

Undersøkelsen viser videre at, jo lavere utdanningsnivå, jo større er troen på en guddommelig skapelse. Blant høyt utdannede amerikanere er det få som tror på kreasjonismen.

Politisk polarisering
Men en av de mest alvorlige trendene Pew-undersøkelsen avdekker, er at religiøsiteten i stadig økende grad er i ferd med å polarisere det amerikanske samfunnet, særlig politisk sett. For mens befolkningsandelen som tror på kreasjonismen kun går sakte frem, fosser denne andelen frem i Det republikanske partiet. Blant amerikanske demokrater går derimot andelen kreasjonister ned.

I 2009 var det 39 prosent av republikanerne som

"Creation Museum" forklarer hvordan fossilene ble til

© Katesheets/GNU/Kureren
mente at Gud hadde skapt mennesket i sin nåværende form. Denne andelen har økt til hele 48 prosent i 2013, viser undersøkelsen. Det er flere enn de 43 prosent av republikanerne som tror på en eller annen form for evolusjon.

Blant demokratene er det derimot hele 67 prosent som har tillit til evolusjonsteorien, noe som er en oppgang på tre prosentpoeng fra 2009. Også blant uavhengige velgere er det 65 prosent som holder en knapp på evolusjonslæren. Det er dermed republikanske velgere som i økende grad skiller seg ut med sin religiøsitet i USA.

Også andre indikatorer tyder på at det er en økende polarisering mellom demokrater og republikanere. Andelen konservative velgere øker stadig blant republikanerne, i tillegg til "hvite frikirkelige protestanter" (nå 37 prosent av velgermassen). Særlig sistnevnte gruppe utgjør en stadig mindre betydelig del av demokratenes velgere, viser Pew-undersøkelsen. Og jo mer ivrig kirkegjenger man er, jo mer sannsynlig er det at man stemmer republikansk.

Forsker Cary Funk fra Pew synes det er vanskelig å tolke det som har skjedd i de siste fire årene, men understreker at fremveksten av kreasjonisme i Det republikanske partiet er svært bemerkelsesverdig. "Dataene fra denne undersøkelsen peker ikke klart mot en enkelt forklaring på det økende partimessige skillet i troen omkring evolusjonen," sier Funk.

Hun antar at det både er en sakte endring i hvilke mennesker som tiltrekkes av Det republikanske partiet, men også at velgere som i lang tid har vært republikanere sakte endrer oppfatning om evolusjonen.

Resultatene fra undersøkelsen får nå stor oppmerksomhet i USA, der mange demokrater tolker den som en dokumentasjon på at republikanerne er i ferd med å bli "et anti-vitenskapelig parti".

Undersøkelsen fra uavhengige Pew sies også å kunne gjøre skade på omdømmet til Det republikanske partiet, fordi dette i økende grad kan oppfattes som et fundamentalistisk, religiøst parti. Oppblomstringen av Tea Party-bevegelsen har også bidratt sterkt til dette inntrykket.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no