See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 25.09.2013 - USA underskriver FN-avtale om våpenhandel











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bill de Blasio (h) sammen med si kone Chirlane McCray og parets to barn
© Bill de Blasio/Kureren
Politikk - USA

New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester

Homoaktivist: Bill de Blasio er også kjent for å forsvare homofiles rett til å gifte seg

© Bill de Blasio/Kureren
Kureren, 4. november 2013
- Bare en stor overraskelse kan hindre demokraten Bill de Blasio fra å bli New Yorks neste borgermester. De Blasio definerer seg selv som en politiker med forbilder fra det europeiske sosialdemokratiet, mens mange konservative ser på ham som "radikal".

Ifølge alle meningsmålinger kommer de Blasio til å vinne borgermestervalget i New York i morgen med god margin Han ligger langt foran republikanernes kandidat Joe Lhota, og vil ta over for den populære mangemilliardæren Michael Bloomberg etter 12 år ved makten.

Med demokratenes de Blasio i borgermesterembetet, vil USA få en av sine mest "europeisk" orienterte toppolitikere. De Blasio har en, til amerikansk politiker å være, radikal fortid og bekjenner seg til det europeiske sosialdemokratiet. Under valgkampen har han lovt å bygge 200.000 sosialboliger og øke skatten for de rikeste.

På tross av dette har de Blasio på en overraskende måte klatret raskt på alle meningsmålinger i løpet av de siste månedene. Han var ikke blant favorittene da han først annonserte sin kandidatur i slutten av januar.

Ved lanseringen viste han seg sammen med sin afroamerikanske kone Chirlane McCray og deres to tenåringsbarn. Nettopp dette familiefotoet skal ha hjulpet ham til en flying start og å presentere seg som en politiker som er i stand til å forstå behovene til innbyggerne i en multietnisk metropol som New York.

På den tiden var favoritten Christine Quinn, også demokrat. Quinn satset på å forsette politikken til svært populære Bloomberg, som har skapt en renere og tryggere by, men også mer ulikhet i befolkningen.

Andre kandidater som John Liu eller Bill Thompson prøvde seg også med å presentere en alternativ politikk. Men det var de Blasio som klarte å markere seg best med talene sine om et New York som er todelt på grunn av raskt stigende boligpriser og en finanspolitikk designet etter behovene til Wall Street.

Den personlige historien til de Blasio synes imidlertid å ha gitt ham større troverdighet enn konkurrentene. Han har arbeiderbakgrunn fra et fattig strøk utenfor Boston. Faren ble alkoholiker etter at han deltok i slaget om Okinawa i 1945. Og det stadige nærværet av sønn

Republikaneren Joe Lhota ligger svært dårlig an på meningsmålingene

© Joe Lhota/Kureren
en Dante (15) er blitt et mektig og fotogent symbol på de Blasios budskap om forandring og integrering.

"Radikaler uten arbeidserfaring"
De Blasio har tidligere vært konsulent og medlem av kommunestyret i New York, og han har ikke noen arbeidserfaring utenfor politikken, noe konkurrentene hans stadig påpeker. Og New Yorks borgermester forvalter et budsjett på nesten 400 milliarder kroner.

Den andre hovedinnvendingen mot de Blasio er selvfølgelig hans, til amerikansk politiker å være, svært venstreorienterte bakgrunn. Det fremheves stadig at demokraten besøkte Nicaragua på en "humanitær reise" i 1989, og deretter meldte seg inn i et nettverk som støttet sandinistene. De Blasio har fått mye kritikk for dette, og de mange konservative spaltistene har sammenlignet ham med Che Gevara og beskrevet det de kaller en "radikal ideologi".

Men i tradisjonelt liberale New York har ikke de Blasios politiske fortid på venstresiden gjort altfor stor skade. Derimot vektlegger New York-borgerne sikkerheten og tryggheten i byen høyere enn det meste, og på dette området mistet demokratene sin troverdighet blant velgerne i løpet av 1980- og 90-tallet. Derfor har byen valgt liberale republikanere til å lede byen helt siden 2001.

Og det er nettopp trygghet valgkampen til de Blasio har fokusert på de siste ukene. Kandidaten har gang på gang påpekt at han på dette område vil videreføre politikken til forgjengerne Rudolph Giuliani og Bloomberg, som sies å ha ryddet opp i millionbyen. De Blasio garanterer at utryggheten ikke skal få vende tilbake til New York.

Velgerne i New York synes å være klare for at den demokrat vender tilbake til sjefsstolen i byen etter 22 år. På meningsmålingene får de Blasio en oppslutning på hele 65 prosent av velgerne, og dermed ligger han over 40 prosentpoeng foran den republikanske utfordreren Joe Lhota. Og Lhota har bare 24 timer for å snu stemningen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no