See also:
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 25.11.2013 - Ny strid om norsk Afghanistan-innsats
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 30.04.2013 - Afghanistans president mottok CIA-penger i 10 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avskjeden forberedes: Amerikansk offiser gratulerer afghanske soldater med fullført opplæring
© Sgt Juan A Delgado/US Army/Kureren
Politikk - Afghanistan | USA

USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år

Anspent forhold: Afghanistans president Hamid Karzai i et nylig møte med USAs utenriksminister John Kerry

© US State Dept/Kureren
Kureren, 25. februar 2014
- USAs president Barack Obama ba i dag forsvarsstaben sin om å forberede en rask evakuering av alle styrker fra Afghanistan innen årets slutt. Ifølge Obama vil USA trekke seg ut av landet dersom en svært forsinket bilateral sikkerhetsavtale ikke skrives under.

Det hvite hus i Washington bekrefter i dag at president Obama har holdt en telefonkonferanse med Afghanistans president Hamid Karzai. Der skal den fortsatt ikke underskrevne sikkerhetsavtalen ha vært hovedtema, og den amerikanske presidenten skal ha fortalt Karzai at USA vil trekke ut styrkene i løpet av 2014 dersom han ikke underskriver avtalen.

President Obama skal videre ha sagt til Karzai at den amerikanske regjeringen fortsatt ser en åpning for at den viktige sikkerhetsavtalen kan skrives under senere i år. Men jo lengre underskriften blir utsatt, jo større blir muligheten for at en amerikansk militær tilstedeværelse etter 2014 blir både mindre i antall og i virkeområde enn det som til nå har vært meningen.

Den bilaterale sikkerhetsavtalen mellom USA og Afghanistan er helt sentral for forholdet mellom de to landene etter 2014, da den definerer det militære samarbeidet mellom de to. Slik den til nå fremforhandlede avtaleteksten sier, skal det være rundt 10.000 amerikanske soldater utstasjonert i Afghanistan i en tiårsperiode.

Soldatene skal bidra til sikkerheten i landet, og beskytte folk og regjering mot nyerobringer fra Taliban. Men de amerikanske soldatene skal etter 2015 ikke delta i væpnede aksjoner i landet, selv med en underskrevet sikkerhetsavtale.

Men president Karzai har kviet seg for å skrive under på avtalen, ikke minst fordi de amerikanske styrkene fungerer som en stat i staten i Afghanistan. Karzai har protestert sterkt mot amerikanernes militære taktikk i landet, og da særlig mot de mange razziaene mot afghanske hjem. I forhandlingene har det ikke lyktes Karzai å få endret immuniteten til amerikanske soldater i landet, som kun kan dømmes av domsto

Lei forsinkelser og uklare beskjeder fra Kabul: USAs president Barack Obama

© Whitehouse/Kureren
l i USA selv om de begår overgrep mot sivilbefolkningen i landet.

Karzai har også uttalt at han ønsker en dialog med talibangruppene før han underskriver noe som helst. Selv ikke at det afghanske storparlamentet Loya jirga i vinter godkjente avtalen med USA har kunnet få presidenten til å skrive under.

Og ettersom underskriften har trukket ut i tid, har det begynt å spøke for de amerikanske styrkene i Afghanistan. President Obama har ved flere anledninger truet med et fullstendig opphør av USAs militære tilstedeværelse og engasjement i landet dersom avtalen ikke trer i kraft. Og i og med ordren til Pentagon om å planlegge tilbaketrekkingen, viser presidenten i dag at han mener alvor.

Valg i mai
Men veien frem mot en eventuell tilbaketrekking er fortsatt lang. Og en av de viktigste faktorene i denne kabalen er valget i Afghanistan, som er under full forberedelse. Den 5. april velger afghanerne nemlig en ny president, og Karzai får ikke lov til å stille som kandidat da han allerede har sittet i to perioder.

Likevel er sikkerhetsavtalen i praksis et spørsmål om valgkamp. Amerikanernes tilstedeværelse i Afghanistan er stadig mer upopulær, og president Karzai ønsker ikke å ødelegge presidentkampanjen til sin eldre bror, Quajum Karzai, som hittil ligger på tredjeplass på meningsmålingene. Den samme broren skal også, ifølge amerikanske medierapporter, drive regjeringens hemmelige forhandlinger med Taliban.

President Karzai har bekreftet at han ikke kommer til å skrive under sikkerhetsavtalen med USA, i hvert fall ikke før valget. I USA har president Obama derfor sørget for at det blir en åpning for Afghanistans påtroppende president til å skrive under avtalen i

Også den norske tilstedeværelsen i Afghanistan etter 2015 er nå i spill

© Dag Rydmark/Forsvaret/Kureren
løpet av våren eller sommeren, og dermed redde i hvert fall en del av den amerikanske militære tilstedeværelsen.

Ved en sen underskrift, ser president Obama for seg "en begrenset militæroperasjon" i det fortsatt ustabile landet. I så fall vil dette i første omgang dreie seg om videre utdannelse av afghanske styrker, men også mindre aksjoner mot "restene" av terrornettverket al Qaida i Afghanistan.

Konsekvenser for NATO-landene
Med en redusert amerikansk styrke i Afghanistan etter 2014, spøker det også for planene som de andre NATO-landene har for et videre engasjement i landet. NATO og Afghanistan er allerede enige om at alle utenlandske enheter som deltar aktivt i krigføringen i landet vil trekkes ut i løpet av dette året. Dermed avvikles alliansens ISAF-styrker, som Norge tar aktivt del i.

Men fra og med 2015 er det også planlagt et betydelig NATO-engasjement i Afghanistan. En ny NATO-operasjon, med navnet ORS (Operation Resolute Support), er på tegnebrettet. ORS kommer til å være mye mindre omfattende enn ISAF, og operasjonen skal først og fremst konsentrere seg om rådgiving og opplæring av den afghanske hæren.

Sikkerhetsavtalen mellom USA og Afghanistan, som Karzai ikke vil underskrive, regulerer også til en stor grad hele NATO-operasjonen ORS, med de følger dette får for planleggingen av styrkeutplasseringer for land som Norge.

Og dersom en manglende avtale fører til at USA trekker seg helt ut av landet ved årets slutt, med de konsekvenser dette får for sikkerheten i Afghanistan, er det ingen som forventer at europeiske NATO-allierte vil ta på seg hele ORS-oppdraget på egenhånd. NATO-allierte krever tvert imot at USA tar et hovedansvar i Afghanistan.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no