See also:
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 30.04.2013 - Afghanistans president mottok CIA-penger i 10 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i Afghanistan: Planlegger engasjement etter 2014
© Stephen Olsen/Forsvaret/Kureren
Politikk - Afghanistan | Innenriks

Ny strid om norsk Afghanistan-innsats

Forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen i Afghanistan: Ønsker fortsatt engasjement

© Stephen Olsen/Forsvaret/Kureren
Kureren, 25. november 2013
- Skal norske styrker bli stående i Afghanistan etter 2014, eller ikke? I motsetning til signaler fra den rødgrønne regjeringen, åpner nå forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) for et lengre engasjement. SV krever derimot at styrkene hentes hjem i 2014.

Forsvarsminister Eriksen Søreide var i helgen på et "hektisk" tre dagers besøk hos de norske styrkene i Masar e-Sharif og Kabul. Hun reiste sammen med den nye forsvarsjefen, Haakon Bruun-Hanssen, som under oppholdet i Afghanistan gjorde det klart at Norge bør starte å vurdere hvilken type innsats men skal bidra med etter 2014.

Mens besøket pågikk var afghanerne samlet til den rådgivende nasjonalforsamlingen Loya Jirga, hvor de drøftet den bilaterale sikkerhetsavtalen mellom Afghanistan og USA som, ifølge kilder i forsvaret, "i stor grad vil påvirke Norges videre bidrag." Forsamlingen Loya Jirga besluttet å be USA og NATO om å fortsette den militære tilstedeværelsen også etter 2014.

"Vårt besøk kom på en viktig tid for utviklingen i Afghanistan, og mens de afghanske lederne var samlet for å avgjøre den internasjonale tilstedeværelsen de neste årene," påpeker også forsvarsminister Eriksen Søreide i en pressemelding.

I Kabul møtte de to topplederne for det militære Norge også den afghanske innenriksministeren og Afghanistans nasjonale sikkerhetsrådgiver. "Vi diskuterte blant annet den bilaterale sikkerhetsavtalen mellom Afghanistan og USA, NATOs fremtidige innsats i landet og de ulike norske bidrag på en god og grundig måte," sier forsvarsministeren.

"Å få en så grundig oppdatering var viktig for oss begge, og besøket legger et godt grunnlag for våre videre diskusjoner om Norges fremtidige militære rolle i landet," legger Eriksen Søreide til.

Forsvarsjef Bruun-Hanssen kunne røpe at forsvaret har flere forslag til hvordan den norske innsatsen kan videreføres etter 2014, dersom NATO forlenger innsatsen, og at disse nå blir presentert regjeringen. Forslagene går ut på å i størst mulig grad videreføre eksisterende oppdrag, enten i Masar e-Sharif eller i Kabul, eller på begge plasser, og fokusere på utdanning av afghanske militære og

Det ble også tid til den tradisjonelle vaffelserveringen under besøket i Masar e-Sharif

© Stephen Olsen/Forsvaret/Kureren
politistyrker.

Forsvarsminister Eriksen Søreide bekrefter at hun er på linje med forsvarssjefen, og at Norge ikke bør avslutte engasjementet i Afghanistan for raskt. Hun ser for seg at det norske engasjementet i Afghanistan, som startet i 2001, bør fortsette "i mange år".

"Hent styrkene hjem!"
Uttalelsene til den nye forsvarsministeren, selv om de fortsatt er uforpliktende, skaper forbauselse i Stortinget i dag. KrF-leder Knut Arild Hareide ga i dag uttrykk for sin forbauselse over det han kalte "nye signaler" fra forsvarsdepartementet.

Overfor NRK sa Hareide at Eriksen Søreide legger opp til et norsk engasjement i Afghanistan som var "sterkere enn mange av oss hadde trodd." Men KrF-lederen kom ikke i denne omgang med noen sterk kritikk eller konkluderende stillingstagelse.

Det gjør derimot SV, som helt siden 2001 har vært mot en norsk militær deltakelse i Afghanistan, og som i den rødgrønne regjeringen hadde fått gjennomslag for at det norske militære engasjementet i landet skulle avsluttes i 2014. Den norske tilbaketrekningen fra Afghanistan startet allerede i 2012, med en uttrekning fra engasjementet i Faryab-provinsen. Så skulle Norge delvis trekke seg ut samtidig med den planlagte avslutningen av ISAF-operasjonen i 2014.

"SV mener det er uklokt med nye år med militært engasjement i Afghanistan," sier partiets nestleder Bård Vegar Solhjell i en pressemelding i dag. "Vi bør hente styrkene våre hjem neste år som planlagt, og heller satse på den sivile utviklingsbiten," legger han til.

"Det er voldsomt behov for bistand og utvikling til Afghanistan, og den militære deltagelsen i årene som kommer bør i mye større grad i skje i FN-operasjoner, der Norge har gjort altfor lite de siste årene," sier Solhjell videre.

Ifølge SV-pressemeldingen er "regjeringens beslutning en kursendring i Norges Afghanistan-politikk."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no