See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 25.09.2013 - USA underskriver FN-avtale om våpenhandel











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Atombomber: En B61-bombe klargjøres for rutinetester i Pantex-fabrikken i Texas
© UCS/Kureren
Politikk - USA | Verden

"USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"

Inngangen til atomprøvesprengningsfeltet i Nevada

© UCS/Kureren
Kureren, 18. oktober 2013
- USAs president Barack Obama fikk fredsprisen blant annet for kjernefysisk nedrustning. Men nå mener amerikanske forskere å kunne påvise at det under Obama skjer en voldsom opprustning av nettopp atomvåpenarsenalet. Titalls milliarder dollar brukes til helt nye atomvåpensystemer.

De amerikanske forskere hevder at den såkalte "moderniseringen" av USAs resterende og fortsatt svært store atomvåpenarsenal i realiteten dekker over utviklingen av nye typer atomvåpen. Minst 60 milliarder dollar skal være avsatt til dette.

Det er den såkalte Union of Concerned Scientists (UCS), en anerkjent paraplyorganisasjon for uavhengige forskere i USA, som har lagt frem en omfattende rapport om det amerikanske atomvåpenprogrammet. I første rekke dreier det seg om de åpent tilgjengelige planene USA har for å oppgradere bytte ut de syv atomvåpensystemene som eksisterer i dag med "fem forskjellige systemer i løpet av de neste 25 til 30 årene."

I praksis dreier det seg om at mye av de gamle atomvåpnene plukkes fra hverandre og settes sammen til helt nye stridshoder med mer moderne funksjoner. I tillegg vil også mange av våpenkomponentene byttes ut og til dels vil sprengladningene oppgraderes. Programmet er dermed i et grenseland mellom å oppgradere gamle våpen og å bygge nye våpen.

Nye, dyre anlegg på trappene
Men myndighetene er også i ferd med å planlegge eller bygge flere nye sentre for å sette sammen nye atomvåpen, ifølge forskerne. Det skal dreie seg om nye anlegg for å produsere og montere bombedeler og eksplosiver, samt å sette i gang en økt produksjon av plutoniumsdetonatorer.

Forskerne stiller seg kritisk til at det investeres såpass mye i å bygge nye våpen eller oppgradere atomvåpen med stor innsats når USA generelt er i ferd med å bygge ned sitt atomvåpenarsenal. De hevder at det ville være like effektivt å vedlikeholde gamle atomstridshoder.

"Det er mange som vil se på det å lage nye våpentyper, selv om det kun dreier seg om å bruke våpenkomponenter med eksisterende design, som et brudd på regjeringens løfte om ikke å utvikle eller utplassere nye atomvåpen," påpeker forskerne.

Forskerne går også ut fra at USA vil fortsette med en "moderat reduksjon" av sitt atomvåpenarsenal i løpet av de neste 25 årene, i henhold til eksisterende og kommende nedrustningsavtaler.

I så fall, mener de, er mange av de aktuel

I Pantex-fabrikken i Texas resirkuleres gamle stridshoder og komponenter av blant annet gull, sølv og plutonium plukkes ut

© UCS/Kureren
le storinvesteringene unødvendige. Forskerne kritiserer særlig at det skal lages nye anlegg for bygg av plutoniumsdetonatorer, som de anser som overflødig. Tvert imot burde regjeringen "lage en plan for å minke antallet anlegg som lagrer og behandler plutonium," anbefaler de. De peker også på den store sikkerhetsrisikoen ved å lagre og håndtere radioaktive materialer på mange lokaliteter i hele landet.

Det samme gjelder de fleste andre anleggene myndighetene nå planlegger i forbindelse med oppgraderingen av atomvåpen. Det er snakk om en fabrikk for å sette sammen våpenkomponenter i Tennessee, en fabrikk for eksplosiver i Texas og anlegg for å utvikle tritium (beslektet med tungtvann). Ikke noe av dette skal være nødvendige investeringer, ifølge forskerne.

Til tross for den allmenne atomnedrustningen er nemlig Obamas regjering i ferd med å investere enorme summer i USAs atomvåpenarsenal. Det offisielle budsjettet for moderniseringen av dette arsenalet er på 60 milliarder dollar over en 25-årsperiode.

Men ifølge forskerne inkluderer denne betydelige summen ikke de mange nært forestående investeringene i nye anlegg rundt omkring i USA, samt oppgradering av relaterte våpensystemer som spesialtilpassede bombefly. Her kommer det raskt over 20 milliarder dollar i tillegg.

"Budd med ånden i Start-avtalen
Den alvorligste kritikken er imidlertid at de amerikanske opprustningsplanene i ytterste konsekvens kan tolkes som et brudd på den nye Start-avtalen som USA og Russland undertegnet så sent som i 2011. I denne avtalen forplikter USA seg til å redusere antall utplasserte atomstridshoder fra dagens nivå på 4000 til 1550 innen 2018.

Mens Start-avtalen åpner for at de resterende stridshodene moderniseres, vil en total ombygging av våpnene, som gir dem en ny funksjonalitet, kunne føre til uenighet med russerne.

Philip Coyle, en av medforfatterne til den omfattende rapporten, sier i uttalelser til pressen i dag at denne planen "går imot ånden, og kanskje til og med teksten, i regjeringens løfter om ikke å produsere noen nye atomvåpen."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no